Foto: Prior Nilsson.

Bygg en utdelningsportfölj att leva på: ”Se upp för hög direktavkastning”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Det finns olika strategier att använda sig av för att kunna leva på aktieutdelningar. Experten Jonas Skilje, förvaltare av fonden Prior Nilsson Globala Utdelare, delar med sig av hur det går att göra för att lyckas finansiera sin vardag med hjälp av passiva inkomster. “Det är rätt typ av bolag att investera i”, säger han.

Att bli finansiellt fri genom att leva på passiva inkomster stora nog för att täcka ens löpande utgifter och uppehälle är något som många drömmer om.  

En väg att ta sig dit går genom att bygga upp en aktieportfölj bestående av bolag som är flitiga på att bjuda sina ägare på utdelningar.  

Jonas Skilje arbetar som förvaltare på Prior Nilsson och har bland annat hand om fonden Prior Nilsson Globala Utdelare. För Unga Aktiesparare delar han med sig av hur det rent konkret är möjligt att skapa en utdelningsportfölj så stor att den mer eller mindre går att leva på.  

– En strategi är att titta efter bolag som har en hög direktavkastning här och nu. Då försöker man bygga en portfölj med bolag som har just det och som är stabila och uthålliga. Sedan gäller det att räkna på hur mycket en sådan portfölj kan avkasta varje år och om det går att leva på den direktavkastningen. Du räknar med att få en viss utdelning, men tänker inte återinvestera den i portföljen utan i stället använda den i vardagen, säger han.  

Eftersom de flesta ändå har en begränsad mängd pengar kan bolag med en väldigt hög direktavkastning, aktiekurs ställd mot förväntad utdelning, vara extra lockande. För att ta ett exempel: Om en aktie kostar 100 kronor och har en utdelning om 5 kronor uppgår direktavkastningen till 5 procent. 

Men här gäller det att se upp och förstå varför direktavkastningen egentligen sticker ut så mycket på uppsidan. Ofta har det visat sig att utdelningen i bolagen med allra högst direktavkastning inte varit hållbar över tid.  

– Det är sällan bolagen med tryggast ställning som har de högsta direktavkastningarna. Det brukar finnas anledningar till att direktavkastningen ser ut som det gör. Risken i verksamheten kan vara högre eller så är tillväxtutsikterna sämre. Du behöver fundera på vad det är som gör att direktavkastningen blivit så pass hög. 

Därför kan direktavkastningen skjuta i höjden

Jonas Skilje konstaterar att det kan finnas rimliga förklaringar till att vissa typer av bolag har högre direktavkastningar än vad andra har. Tillväxtfokuserade bolag har en tendens att både dela ut mindre pengar och att ha en aktie som är högre värderad.  

– Samtidigt delar bankerna ut mer pengar och är lägre värderade. Det gör att direktavkastningarna blir högre. 

Om direktavkastningen börjar att stiga över 5–6 procent och det inte finns något uppenbart skäl till varför det ser ut så kan det vara läge att vara lite extra vaksam. 

Exakt hur din utdelningsstrategi bör se ut beror på i vilket skede av livet du befinner dig i, anser Jonas Skilje. 

– Det är en sak om du närmar dig pensionsålder och verkligen vill börja leva på portföljen. Om du är tidigt inne i din investeringskarriär är det sunt att fokusera på att ackumulera kapital. Då är det smart att ha sitt fokus på en utdelningshöjande strategi. Då handlar det om att investera i bolag som har förmågan att höja sina utdelningar varje år. Det är bara möjligt om de har en stabil verksamhet som växer varje år.  

Så skapas utdelningen

 Jonas Skilje är tydlig med att utdelningen kommer från vinsten som består av fria kassaflöden.  

– Bolagen ska ha som ambition att växa både vinst och kassaflöden varje år. Då kommer utdelningen indirekt att höjas på grund av att vinsten växer. Värdet på aktien kommer att följa med över tid. 

Det finns en lägre risk i denna typ av bolag eftersom de ofta är så pass stora och har så stabila balansräkningar att det ska mycket till för att det ska bli riktigt rejäla finansiella problem eller till och med en konkurs.  

– Utdelningarna som du får i samband med en utdelningshöjande strategi kan du fortsätta att återinvestera i portföljen. Då bygger du på med ränta-på-ränta-effekten och kommer att ha mycket mer att leva av när du väl går i pension. Det blir en väldigt effektiv process. 

Bästa sortens aktier

 I förvaltningen av Prior Nilsson Global Utdelare koncentrerar Jonas Skilje sig på att investera i en bred portfölj som utgörs av stora, etablerade globala bolag som höjt sina utdelningar i åtminstone 15 år.  

– I så fall har de lyckats höja sina utdelningar i över tre konjunkturcykler, mätt på fem år vardera, och det tycker jag ger en väldigt bra signal om att det handlar om bolag som verkligen håller bra kvalitet och som det går att vara bekväm med att äga.  

Absolut flest så kallade utdelningsaristokrater, som höjt sina utdelningar i minst 25 år, går att hitta i USA, landet där begreppet myntades.  

– Sådana är svårare att finna utanför USA. Inte minst är de väldigt sällsynta i Sverige. Vitec är ett exempel på ett bolag som har höjt utdelningen 22 år i rad. Castellum och Hufvudstaden var på väg att bli utdelningsaristokrater, men där försvann ju utdelningen i samband med räntehöjningarna och den stigande inflationen efter covid-19-pandemin. 

 Vilka passar det allra bäst för att investera i denna typ av aktier?

 – För de som gillar aktier, men inte vill ta jättemycket risk. Det här är “sova gott om natten-aktier” som du inte behöver oroa dig så mycket över var de kommer att vara om fem år. Det är bara att fortsätta att äga aktierna. Den inställningen går att ha med sig, säger Jonas Skilje. 

FAKTA  

Här är bolagen på Stockholmsbörsen med längst trend av höjda utdelningar (mätt i antal år i streck): 

Vitec – 22.
Wihlborgs – 18.
AAK – 15.
Hexagon – 15.
Sagax – 14.

Källa: hernhag.se.  

Prior Nilsson Globala Utdelares tio största innehav 

Air Products and Chemicals (USA).
Essex Property Trust (USA).
EcoLab (USA).
McCormick & Company (USA).
PepsiCo (USA).
Novo Nordisk (Danmark).
L’Oreal (Frankrike).
Xylem (USA).
Carlisle Companies (USA).
Domino’s Pizza (USA). 

Källa: Nordnet. Data från 30 juni 2024.

LÄS OCKSÅ: Rädda dig – från att straffas hårt av börsen: ”Inget att dölja”

MISSA INTE: Fonder som ger dig utdelning: ”Välj rätt”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer