Foto: Svolder.

Därför höjer investmentbolaget utdelningen – med 70 procent: ”Högre nivå”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Tomas Risbecker har ersatt trotjänaren Ulf Hedlundh som vd i Svolder. Nu berättar han om investmentbolagets framtida inriktning, uppsidan med småbolagsinvesteringar, spännande bolag i portföljen, ändrade utdelningspolicyn och om att vara på helt rätt ställe i karriären.

Under Ulf Hedlundhs 30-åriga tid på vd-stolen gav Svolders aktie en totalavkastning, inklusive utdelning, på omkring 7 000 procent.

Efterträdaren Tomas Risbecker har nu varit ytterst ansvarig för styrningen av det populära investmentbolaget i lite över ett år. Han är tydlig med att det är stora skor att fylla – men är lika mycket på det klara över att han har hamnat precis där han vill vara.

– Jag har världens roligaste jobb. Jag har arbetat med förvaltning i runt 30 år och har alltid varit fascinerad av hantverket som kommer med yrket. Nu känns det otroligt bra att ha hittat tillbaka till det som allt började med, investeringar i spännande småbolag. Det är en ynnest, säger Tomas Risbecker, som senast kommer från rollen som ansvarig för den svenska delen av AMF:s fondförvaltning.

Tomas Risbecker konstaterar att det har varit en intensiv och händelserik start på tiden i Svolder.

– Jag har landat på helt rätt plats. Svolder har inte sitt renommé för inte. Jag är väldigt imponerad av kunskapsnivån bland de som jobbar hos oss. Långsiktigheten sitter i väggarna. Vi har långa, djupa relationer med bolagen som vi äger. Sådana går inte att skapa över en natt och det är även väldigt svårt att återskapa det i en indexprodukt. Vi har unika fördelar.

Svolder har för närvarande 18 innehav i sin portfölj. Samtliga är börsnoterade och hemmahörande i Sverige. Målsättningen är att ha mellan 15–25 olika innehav. Fokus ligger på att investera i noterade bolag som i genomsnitt har ett börsvärde mellan 1–20 miljarder kronor. Det går att jämföra med den typiska småbolagsfonden som ofta investerar i bolag med ett börsvärde på drygt 30 miljarder kronor.

Som en tumregel ska bolagen i Svolders innehavsportfölj kombinera lönsamhet och tillväxt och även kunna dela ut pengar.

– Det finns ingen plan att göra om vårt sätt att driva vår verksamhet. Vi har en investeringsprocess som är beprövad och med en framgångsrik historik. Vi vet hur vi ska göra för att vara med och skapa värde över tid. Sedan finjusterar vi och putsar hela tiden. Men vi känner oss trygga i vår nisch och med vår portfölj. Vi gör verkligen småbolag på riktigt.

Det låter som om aktieägarna kommer att känna igen sig framöver?

– Ja, det törs jag nästan lova (skratt), säger Tomas Risbecker.

Effektivt arbetssätt

Tomas Risbecker konstaterar att en viktig uppgift för Svolder är att ta aktiva roller i bolagens valberedningar och där vara med och hitta så bra styrelseledamöter som passar varje enskilt innehav så bra som möjligt.

– Det känns som om det fungerar väldigt bra. Det är väldigt sällan som vi själva som jobbar i Svolder sätter oss i en styrelse. Då krävs det att något väldigt speciellt har inträffat.

När släpper ni ett innehav?

– Så länge bolaget utvecklas väl och växer har vi ingen anledning att göra det. Men det kan ske när vi inte ser någon större potential och inte längre kan räkna hem investeringen. Sedan händer det ofta, om man tittar historiskt sett, att Svolder återkommer och köper in sig i tidigare innehav på nytt när värderingen ser annorlunda ut. Sedan kan det även uppstå situationer när någonting förändrats och risken ökar väsentligt i bolaget. Det kan också komma bud.

Tomas Risbecker berättar att Svolder helst inte vill ha mer än 15 procent av sitt totala substansvärde investerat i ett enskilt bolag.

– Det var även därför som vi minskade ned lite i New Wave nyligen trots att vi fortsatt tror jättemycket på bolaget. Det är vår mest framgångsrika investering någonsin som hittills har gett ett substansvärdebidrag på drygt 1 miljard kronor. Sedan tycker jag inte att New Wave har fått betalt för sina lönsamhetsförbättringar de senaste åren. Det finns mycket mer att hämta i och med den finansiella styrkan och förmågan att både göra förvärv och dela ut pengar.

Även Scandic Hotels, som är Svolders senaste nya investering, är ett portföljbolag som Tomas Risbecker tror extra mycket på.

– Bolaget har gått igenom ett riktigt stålbad efter att ha pressats ordentligt under covidpandemin. Kassaflödet är fint, resultatet ser bra ut och balansräkningen är nu nästan skuldfri. Aktien har gått väldigt bra på slutet, men vi tror att resan bara har börjat. Scandic kommer både att kunna göra återköp och dela ut pengar. Det kommer att ge kursen mer bränsle.

Hur ser du på småbolag som grupp rent generellt just nu?

– Småbolagen kommer från en tuff period relativt stora bolag den senaste tiden. Pris på pengar och räntor är ännu mer avgörande för mindre bolag. De är allt som oftast mycket mer beroende av den inhemska, svenska marknaden och oftast mer skuldsatta. Nu tycker jag att det börjar att se ljusare ut. Det är positivt att räntesänkningscykeln har inletts och att den generella köpkraften återhämtar sig. Vi är försiktigt optimistiska och tror att det kommer att bli bra när även vinsttillväxten tar fart när det blir mer av en normalisering i ekonomin.

Attraktiv direktavkastning

I samband med att det brutna räkenskapsåret för 2023/2024 summerades bjöd Svolder på ett intressant besked som överraskade många investerare. Utdelningen kommer att höjas, från 1 till 1,70 kronor per aktie. Det innebär en direktavkastning på närmare 3 procent när aktien i skrivande stund handlas runt 60-kronorsstrecket.

– Vi har gjort en översyn och sett över både affärsidéer och målsättningar sedan jag började här. Jag vill vara tydlig med att det här är mer av ett förtydligande av utdelningspolicyn. Vi har som ambition att ge våra aktieägare en stigande utdelning över tid och känner att vi vill etablera en högre utdelningsnivå mer i linje med vad andra småbolag ofta har. Det blir ett stort kliv nu i början, men sedan kommer vi att gå tillbaka så att man känner igen sig mer. Det är fortsatt fokus på att leverera en kostnadseffektiv förvaltning.

Tomas Risbecker understryker att Svolder har två tydliga mål: Att utvecklas bättre än Carnegies småbolagsindex, som totalt rymmer lite över 300 bolag och där de flesta är för stora för att passa in i Svolders investeringsfilosofi, och att ha en utdelningstillväxt över tid.

– Då kommer resten att sköta sig självt, säger Tomas Risbecker, och konstaterar:

– Kortfattat går det att säga att substanspremien i Svolders aktie varit 6 procent i genomsnitt de senaste fem åren. Det är ingenting som jag funderar särskilt mycket på i vardagen.

Hur ska Svolder fortsätta att skapa aktieägarvärde?

– Det handlar om att fortsätta identifiera och investera i undervärderade småbolag. Det är verkligen vår kärnkompetens. Sedan är vi även skickliga på att verkligen lära känna och hjälpa bolagen som stora, långsiktiga ägare. Låt säga att vi fortsätter att leverera en substansvärdestillväxt på i genomsnitt 15 procent per år. Då kommer Svolder att vara dubbelt så stort om fem år.

Svolders goda rykte och status som ägare ger dessutom ofta möjligheten att komma in som ankarinvesterare i samband med attraktiva börsnoteringar.

– Vi får ge vår syn på värderingen. Det brukar kunna bli väldigt bra och lönsamma investeringar för oss. Vi har lyckats väldigt bra historiskt. Det är lika viktigt att inte investera i fel bolag också. Vi ska hålla oss till det vi kan och förstår och vara med och skapa långsiktigt värde, säger Tomas Risbecker.

FAKTA

Svolders portfölj (mätt i procentuell andel av substansvärdet)

New Wave – 14,87.
Ependion – 9,23.
Scandic Hotels – 6,85.
Mildef – 6,61.
Elanders – 6,30.
Itab Shop Concept – 6,18.
Arjo – 6,07
Troax – 5,78.
Xano Industri – 5,26.
FM Mattsson – 5,22.
Nolato – 5,14.
Engcon – 4,90.
Viva Wine – 3,14.
Arla Plast – 2,43.
Garo – 2,17.
Profoto – 1,99.
Wästbygg – 1,88.
Boule Diagnostics – 0,55.

Källa: Ibindex. Informationen hämtad 11 oktober 2024.

MISSA INTE: Tre viktigaste aktietipsen: ”Blir lönsamt”

LÄS OCKSÅ: Miljardären bakom kursraketen: ”Bygger långsiktigt aktievärde”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer