Robert Andersson är börsanalytiker på Aktiespararna och tidigare utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

Därför ska du hylla börsnedgångar: ”Skapar aktieavkastning”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024

Börsen kan gå ned oväntat snabbt. Men oroa dig inte. Volatiliteten skapar nämligen ypperliga möjligheter till att göra aktieinvesteringar som ger hög avkastning, skriver Robert Andersson, analysansvarig på Aktiespararna.

Börssommaren är över. Precis som att Q2-rapporterna nu har presenterats. Rapportsäsongen blev i stora drag en lugn tillställning med solida resultat och behärskade kursrörelser. Den förväntade konjunkturinbromsningen märks nu tydligt i böckerna och flera bolag presenterar negativ organisk omsättningstillväxt. Däremot håller marginalerna fortsatt vinsterna uppe på fina nivåer.

Inför det andra halvåret av 2024 har de flesta vd:ar en god magkänsla. I många rapporter hör vi om hur lagerjusteringarna nu ska vara avstädade och att marknaden väntas stärkas successivt under det andra halvåret. Det låter lovande.

Men helt plötsligt vände sentimentet helt på världens börser. Den 31 juli höjde Bank of Japan styrräntan från 0–0,10 procent till 0,25 procent. En höjning som inte var helt oväntad från marknadens aktörer (även om efterhandskonstruktionen i vissa fall försöker göra så gällande). Höjningen efterföljdes av oro i den amerikanska ekonomin efter att inköpschefsindex försvagades oväntat den 1 augusti samt att arbetsmarknadssiffrorna den 2 augusti visade på en klart stigande arbetslöshet.

Enskilt var ingen av dessa nyheter någon stor chock för marknaden. Men tillsammans med starka börsuppgångar det senaste året, med många investerare sittande med stora orealiserade vinster, fick dessa börsen på fall. Värst var läget i Japan där aktiemarknaden föll 19 procent på 3 dagar.

Det här branta fallet spreds även till Sverige, vars börs föll 9,7 procent. Marknaden oroade sig främst för att centralbankerna väntat alltför länge med att sänka räntorna och att konjunkturen nu kommer att tvärnita. Precis som så ofta sker överreagerade dock marknaden.

Viktiga påminnelser för investerare

Det tog inte mer än åtta handelsdagar innan Tokyobörsen var tillbaka på nivåerna före nedgången. Nedgången påminde dock investerarna om två viktiga saker: 1. Det är nästintill helt omöjligt att tajma börsens upp och nedgångar. 2. Att investera på börsen är alltid förenat med risk för betydande värdefall som kan ske mycket snabbt.

Historiskt har Stockholmsbörsen upplevt en korrektion (då börsen faller 10 procent) drygt en gång per år. Det är således helt normalt. Enligt undertecknads åsikt är det till och med positivt. Eftersom börsen är riskfylld och kan svänga mycket på kort tid placeras pengar som ej kan utsättas för risk utanför börsen. Det leder till att börsens värdering inte blir alldeles för hög och således att den höga förväntade avkastningen kan upprätthållas.

Jag tycker därför att du som investerare ska uppskatta och inte rädas aktiemarknadens volatilitet. Det är den som ser till att du kan få god avkastning på ditt långsiktiga sparande.

Därför blir avkastningen hög

Hur ser läget ut inför börshösten då? Amerikanska S&P 500 värderas till p/e 19,7 för nästkommande tolv månaders vinster. Det är tydligt högre än det historiska genomsnittet om 18,1. I sammanhanget bör det dock uppmärksammas att de stora techbolagen står för en mycket stor del av de senaste årens genomsnittliga uppvärderingar.

Stockholmsbörsen värderas däremot på betydligt lägre nivåer: P/e 14,7 för nästkommande 12 månader i jämförelse med det historiska genomsnittet om 16,5. Så värderingarna är det inget större fel på. Dessutom gynnas börsen av en ränta som är på väg ned. I dagsläget prissätter marknaden högst sannolikhet för en styrränta om 2,75 procent vid årsskiftet. Det skulle innebära en stor lättnad för de mer skuldsatta bolagen och även ge konsumenterna ett tydligt ökat konsumtionsutrymme.

Förutom en lättad penningpolitik läggs även finanspolitiken om till att bli mer expansiv efter flera år av försiktighet. Det här kommer också att gynna börsen i olika former.

Sammanfattningsvis går vi mot en börshöst med flera starka medvindar i ryggen. Bli däremot inte förvånad om den långsiktiga uppgångsfasen är volatil. Det är den nästan alltid och är anledningen till att vi kan vänta oss hög långsiktig avkastning på våra aktier.

LÄS OCKSÅ: Aktievarningen: Då blir kraschlandningen hårdast

MISSA INTE: Så når du din andra miljon – utan att misslyckas med den första

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer