Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats
Vilket bolag på OMXS30 har högst direktavkastning och lägst värdering inför hösten 2023? Vi summerar läget just nu.
Aktiespararna har nu med hjälp av analytikersiffror från Refinitiv Eikon tagit en titt på bolagens direktavkastning, p/e-tal, ev/ebit och p/b just nu.
Direktavkastning (Utdelning/priset) är en populär aspekt bland sparare som är på jakt efter intressanta aktier. Måttet går ut på att se hur hög ett bolags utdelning är i förhållande till aktiekursen. En hög direktavkastning är allt som oftast ett attraktivt argument för att köpa in sig i en aktie.
P/e-talet (priset/vinsten) är ett annat populärt värderingsmåttet att använda och illustrerar hur mycket marknaden är beredd att betala för ett bolags vinster. En så kallad vinstmultipel.
LÄS OCKSÅ: Utdelningsinvesterare – se hit: ”Gjorde ett misstag”
Ev/ebit (enterprise value/rörelseresultat) påminner om p/e-talet men tar dessutom hänsyn till bolagets skuldsättning och ger därför en mer fullständig bild av bolagets värdering. Bra att använda när man jämför bolag inom samma bransch. Bolag med starka balansräkningar och nettokassa får ett lägre nyckeltal medan bolag med svaga balansräkningar får ett högre tal. Multipeln är dock inte användbar för investmentbolag och banker.
P/bv-talet (priset/bokförda egna kapitalet): Företagets egna kapital (Tillgångar – skulder) i relation mot aktiekursen. Ett lågt p/b-tal innebär att bolagets egna kapital värderas lågt av marknaden och ett högt p/b-tal tolkas som att bolagets egna kapital värderas högt. Ett bra mått för att värdera bankaktierna.