Foto: Colourbox.

Den hälsosamma aktieportföljen: ”Optimal sjukdomsbot”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2025

Hur går det att sätta samman sitt aktiesparande på ett sätt så att du slipper till stora räddningsinsatser eller rent ut sagt kasta in handduken? Läkarstudenten Elias Sundberg, tillika tidigare utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, bjuder på den optimala sjukdomsboten i fem steg.

Huvudtext: Det vi vet om gränsen mellan liv och död är skrivet i blod, där människor fått sätta livet till för att tillhandahålla oss den kunskapen vi har i dag. Gällande vad vi vet om framgångsrika investeringar är det kanske inte skrivet i blod. Däremot i konkurser och ordentliga magplask. En portfölj kan vid första anblick se perfekt ut. Men den mörka sanningen visar sig när man börjar skrapa på ytan.

Det finns säkerligen fler portföljsammansättningar än sandkorn på jorden. Att försöka hitta den objektivt mest ideala portföljen är en ambition lite väl i överkant. Att däremot jobba strukturerat för att förbättra den du redan har är något alla borde göra.

Det finns många sätt att åtgärda en portfölj som läcker pengar och jag ska nu gå igenom några små justeringar som kan göras för att kanske rädda livet på portföljen – men framför allt för att ge portföljen en mycket bättre hälsa där du ge dig själv goda förutsättningar att sova gott om natten.

Vid handläggning av akuta sjukdomsfall används en noggrant utarbetad algoritm. Den kallas ABCDE (Luftvägar, andning, cirkulation, medvetandegrad, exponering) och prioriterar handläggning av det som är viktigast för en persons överlevnad. Exempelvis är det ganska irrelevant om personen har lågt blodtryck eller ett skotthål i buken om personen samtidigt inte kan andas.

Möjligtvis skulle en liknande algoritm kunna utarbetas för bolagsinvesteringar eftersom att jag är helt övertygad om att vissa faktorer spelar större roll för bolagets utveckling än andra.

Låt oss därför se A) luftvägarna som affärsplanen och marknadspotentialen, B) andningen som bolagets resultaträkning och kassaflöde, C) cirkulationen på effektiviteten av bolaget, D) medvetandegraden som prestationen och kompetensen från styrelse och ledning, samt slutligen E) exponeringen som bolagets olika affärsområden och diversifiering.

A:

Luftvägarna är den enda vägen in i kroppen för luften. Likaså är en långsiktig efterfrågan på ett företags tjänster eller produkter helt avgörande om det ska lyckas skapa avkastning eller inte. Företagets strategi och ledning kan vara hundraprocentiga, men om ingen vill köpa det de erbjuder fallerar allt på en gång.

B:

Grundbulten för liv i företag är pengar. Något som förvånansvärt många tenderar att glömma bort när de investerar. Företag som inte tjänar pengar och som inte har för avsikt att göra det inom närmsta tiden kommer till slut att hamna i respirator med livsuppehållande behandling, om de inte har änglavakt. För att få bra avkastning behöver du dock inte nödvändigtvis försöka hitta de bästa bolagen. Många gånger räcker det att du avstår från de dåliga. Som ett exempel har samtliga företag på Large-, Mid-, och Small Cap och First North haft en totalavkastning på 114 procent från 2005–2014. Om vi sorterar bort bolagen som inte gör någon vinst (EBIT) landar i stället totalavkastningen på 210 procent.

C:

Cirkulationen av blod i kroppen blir viktig först när de två ovannämnda fungerar. Likaså ska vinsten som genereras i bolag göra det på ett effektivt sätt i förhållande till det egna kapitalet eftersom ett effektivt bolag åtminstone i teorin borde kunna motiveras högre värde.

I exemplet används ROE (som förvisso mäter vinsten snarare än EBIT – i alla fall om du använder Börsdata) på minst 10 procent i snitt de senaste tio åren. Det har gett 344 procent i totalavkastning för de bolag som sorteras fram tillsammans med villkoren från B. Det visar på vikten av effektivitet i bolag, men också att marknadspotential och intjäning måste föregå för att kunna ha något att effektivisera.

D:

Att ha ett fungerande nervsystem och hjärna är väsentligt för kroppens funktion. Men i ett akut skede är det inte lika viktigt som andningen. Visst kan det vara på sin plats att det finns en bra och pålitlig styrelse och ledning som levererar de resultat och finansiella mål som utlovas. Men om denna samtidigt befinner sig i en marknad som motarbetar deras potential, med utomstående faktorer som minskar intjäningen och lönsamheten, spelar den egenskapen mindre roll i förhållande till ovan nämnda.

E:

Avsluta undersökningen genom att få en överblick av bolaget och dess olika affärsområden. Om företaget i sin helhet läcker pengar spelar det inte lika stor roll hur varje del presterar, men om det bara är ett ben som tynger ned resten kommer företaget med en kompetent ledning och god intjäningsförmåga att kunna råda bot på de problemen och skapa ännu mer avkastning.

Då kan du sova gott om natten

Alla har sina egna preferenser när det gäller att bygga en portfölj och exemplet ovan är just ett exempel snarare än sanning. Att frångå de grundläggande principerna för liv i portföljen tar inte bort dina chanser att skapa god avkastning, men att ha en prioriteringsordning kan hjälpa dig att värdera situationer som uppstår när förutsättningarna i dina bolag förändras.

Det spelar ingen roll hur det har sett ut historiskt. Det handlar inte om att veta vad som kommer att hända och när – utan om hur du ska agera när det väl händer. Det ger dig en god natts sömn.

LÄS OCKSÅ: Fem sätt att maxa aktievärdet

MISSA INTE: Betala rätt pris – köp bästa aktierna

Köp ett medlemskap till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter