Gruvveteranen Anna Tyni vill uträtta stordåd på hemmaplan. Kirunabon är vd för Copperstone Resources och brinner stort för att göra hållbara och positiva avtryck inom industrin. “Vi har mycket goda förutsättningar”, säger hon.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2022. Efter tidningens pressläggning presenterades nyheten att Anna Tyni slutar som vd för Copparstone Resources, men fortsätter som vd för dotterbolaget Copperstone Viscaria.
Anna Tyni har spenderat hela sitt yrkesliv i olika roller inom gruvnäringen. I mångt och mycket på LKAB i Kiruna.
Men när Copparstone Resources, som är listat på First North, visade att bolaget menade allvar med återöppnandet av Viscariagruvan i hemstaden väcktes Anna Tynis intresse till liv.
– Jag ringde helt enkelt upp vår styrelseordförande och frågade om han hade ett jobb till mig. Jag började först som platschef för Viscaria-projektet, men är nu vd sedan drygt ett år tillbaka, säger hon.
Anna Tyni har flera anledningar bakom sin stora kärlek till gruvnäringen. Det är en viktig basindustri som också är spännande ur flera olika perspektiv. Ett av dem är hållbarhetsaspekten.
– Vi som vill bryta koppar skapar helt enkelt bättre förutsättningar för att samhället ska kunna ställa om till elektrifiering och lägre CO2-utsläpp. Det är bråttom. Koppar är helt avgörande för uppbyggnad av samhällen och elektrifieringen eftersom koppar har optimal ledningsförmåga för både värme och ström, betonar hon, och tillägger sedan:
– Koppar behövs för både generering och överföring av elektricitet på långa sträckor med så låg förlust som möjligt. Koppar behövs i elbilar och i vindkraftverk. Vi kommer dessutom att utvinna koppar på ett exceptionellt mycket hållbarare sätt än på många andra ställen i världen där koppar i dag bryts.
Copperstone, som är listat på First North, skalar upp mot att bli ett modernt och ansvarsfullt producerande gruvbolag tack vare att Viscariagruvan i Kiruna öppnar på nytt, enligt Anna Tyni.
– Vi har nyligen lämnat in en ansökan om miljötillstånd för att få återöppna gruvan med utvinning av koppar som huvudfokus. När vi får miljötillstånd kan vi börja skala upp produktion och bygga ett anrikningsverk i området. Därutöver har vi åter påbörjat prospektering i Arvidsjaur. Vår fyndighet där innehåller mineraler såsom koppar, guld, silver och zink.
LÄS ÄVEN: Ditt drömliv kan bli din vardag
Måste fungera
Den höga kopparhalten, de bedömda mineraltillgångarna och den samlade expertisen som finns i Kiruna ger Copperstone mycket goda förutsättningar att leverera en kvalitativt producerad koppar.
Men Anna Tyni är mycket tydlig med att en särskild sak behöver finnas på plats om saker och ting ska gå vägen för bolaget vars aktie är ned över 95 procent sedan noteringen 2007 – men upp över 100 procent sett till de tre senaste åren.
– För att vi ska lyckas är ett godkänt miljötillstånd A och O. Vi har lämnat in en mycket omfattande och väl genomarbetad ansökan och som sagt har det brutits koppar i Viscaria tidigare så vi har goda förhoppningar. Miljötillståndsprocesser kan dra ut på tiden, men vi hoppas kunna undvika det genom en transparent, öppen och lyhörd dialog med alla intressenter och ett gediget arbete genom hela ansökningsprocessen.
Anna Tyni konstaterar att Copperstoone har fått återkoppling från domstolen gällande vilka kompletteringar som behöver göras för att bolagets ansökan ska kunna bli godkänd.
– Det är helt enligt förväntan att man får kompletteringskrav i en tillståndsprocess och det är väldigt bra att vi fått det så här snabbt. Vi kommer att lämna in kompletteringarna i september i år och vår förhoppning är att domstolen kan anse att ansökan är komplett innan året är slut. Därefter hoppas vi på ett godkännande under 2023.
Vad behöver en person som är intresserad av att investera i Copperstone eller i ett liknande bolag känna till?
– Att det normalt tar lång tid att komma igång och att det krävs stora investeringar i infrastruktur, logistik och anrikning i början. Det krävs också tillstånd och bolaget måste kunna bevisa en hållbar verksamhet med anpassningar till människor, djur, natur och samhället. När man väl är förbi detta har verksamheten möjlighet att bli väldigt lönsam och normalt kan man förlänga den planerade brytningstiden många år. Verksamheten är helt klart beroende av metallpriser som kan svänga en hel del, säger Anna Tyni.
MISSA INTE: Guld är pengar: ”Unika egenskaper”