”Du mår mycket bättre av att ta risk”

Stjärnförvaltaren Andreas Brock på Coeli om: Framgångsfaktorer, favoritbolag, globala trender och karriärsråd.

Vad  gör Coeli?  

– Coeli är en oberoende kapitalförvaltare, skapad för de kunder som har en hög ambition med sitt kapital. Vi förvaltar i dag runt 20 miljarder kronor för både svenska och även många internationella kunder. 

Vem är Andreas Brock? 

– Oj, vilken direkt fråga. Härligt. Ja, i kärnan och hjärtat så är jag en skåning, uppvuxen i en småföretagarfamilj. Jag är en person som älskar att lära mig saker och gillar att ha ansvar. Efter en lång internationell karriär jobbar jag på Coeli där jag tillsammans med Henrik Milton förvaltar Coelis globala aktiefond. 

LÄS MER: Därför blir småländska bolag vinnare: Högre krav

Du arbetade för svenska ABB i Kina. Dela gärna med dig av den upplevelsen och vad du gjorde? 

– Den stora bilden är att efter militärtjänstgöring (som jag verkligen rekommenderar och uppmanar alla att göra), så reste jag runt världen i framför allt i olika bussar, tro det eller ej. Efter att ha sett världens både bra och dåliga sidor bestämde jag mig för att sätta fart på mitt liv och gjorde en tioårsplan. En del handlade om att lära mig mandarin och flytta till Kina, vilket jag sen gjorde. I Kina så arbetade jag med företagsförvärv för ABB och där lärde jag mig grunderna i investering av min chef Cai Ge, en mycket stark kinesisk affärskvinna. 

Du och Henrik Milton förvaltar Coeli Global Selektiv-fond tillsammans, hur är det att förvalta en fond? Vad letar ni efter?  

– En fond är en kollektiv sparform, där vi som fondförvaltare ska ta hand om andelsägarnas kapital och i vårt fall försöka få det att växa till en rimlig risk. Det är ett otroligt roligt jobb där man hela tiden får lära sig massor om hur både företag och världen i stort fungerar. I vår fond letar vi efter bolag av hög kvalitet vars vinster växer men samtidigt har en stark balansräkning. Världens finaste bolag helt enkelt. 

Ni investerar mest i vad ni kallar ”Champions-bolag”. Utveckla gärna? 

– Det finns vissa företag i världen som på grund av deras affärsmodell, kultur och marknadsposition har blivit ledande på det de gör. De är grymt lönsamma och växer snabbt. Vi kallar de här unika företagen för ”Champions”, företag som vi älskar att investera i. 

MISSA INTE: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

Vilka heta trender ser ni i såväl USA som globalt? 

– USA har en mycket stor del av världens ”Champions-bolag”. Det är ett otroligt land med hårt arbetande människor och en underbar entreprenörsanda. Sedan är landet stort också, vilket gör att företagen kan få skala upp där innan de går utomlands. De enda riktiga konkurrenterna långsiktigt mot USA:s fina företag är de kinesiska och det är väl kanske en av de tydligaste trenderna som vi ser i världen. Kampen mellan de här jättarna till länder och allt vad det leder till, en ökad satsning i Kina på halvledarteknik och ökad protektionism i USA.

Ni har ju en del techbolag i fonden. Hur ser ni på techbolagen och den höga värderingen många har?  

– Som Henrik brukar säga: ”Om man inte sysslar med tech i sin business i dag är man inte ledande inom det man gör”. Förändringarna som internet för med sig är så pass enorma för företagens affärsmodeller att om de inte använder modern teknologi eller e-commerce kommer de att bli omsprungna. Så alla ”Champions” måste ha fokus på tech. Men sedan ja, vi har också rena techbolag likt Microsoft och Apple. När det gäller företagens värderingar är de helt rimliga, både med tanke på hur deras affärsmodeller har förändrats och hur snabbt de växer.  

SE ÄVEN: Proffsets tips: Aktierna som kan ge utdelning i höst

Hur ser ni på världsläget med pandemi, handelskrig, presidentval, oenighet om EU:s återhämtningsfond bland annat? 

– Det är alltid något som ställer till det, men det gäller att skilja mellan vad som är helt irrelevant (Brexit), det som är intressant (handelskrig) och det som är allvar (corona). Den stora bilden är att bra företag, ”Champions”, ofta blir starkare när det blir kris. 

Kan du bjuda på din bästa aktieaffär? 

– En aktie som jag beskriver i min bok, ”Vägen till vinnande aktier”, är min investering i ett turn-around case som hette CVGI. Wn aktie som jag gjorde tio gånger pengarna på. Men när det gäller riktigt stora placeringar är tyska fastigheter nog det enklaste sättet som jag har tjänat pengar på till mina andelsägare. Lågriskinvesteringar som verkligen har lönat sig. Det är jag riktigt stolt över.  

 Några tips till våra unga sparare?  

– Köp min bok! Skämt åsido … Börja följ, låsårsredovisningarna och investera (och läs årsredovisningarna) i några företag som du tycker känns spännande. Kanske Amazon, Nvidia, eller Microsoft? Du kommer att lära dig massor. När det gäller livet i allmänhet, så ta risk. Du mår mycket bättre av att ta risk än att gå och fega genom hela livet.

YTTERLIGARE LÄSNING: Värmländska börspärlor: ”Klarast lysande stjärnan”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer