Elen är en viktig del av vår vardag som vi tar för givet. Trots att det är en av de viktigaste förutsättningarna för en bekväm vardag är det långt ifrån alla som har koll på hur deras avtal ser ut. Nu är målet att du ska känna att du förstår elavtalet bättre genom min hjälp.
I våras var jag med om strömavbrott tre gånger på en vecka. Det är irriterande i vanliga fall, men då jag jobbade hemifrån var det katastrof. Utan elen gick det inte jobba på datorn, värma lunchen eller ens göra en kopp te.
Elnät och elhandel
Innan vi går vidare ska jag röra till det lite. Du har faktiskt inte bara ett elavtal, utan två stycken. Det ena är för elnätet och det andra för elhandeln. Man kan säga att elhandelsföretaget är det bolag du valt att köpa själva elen av medan elnätsbolaget i sin tur står för de ledningar som elen går igenom. Men oroa dig inte. Du måste inte göra research om båda typerna av avtal. Elnätsavtalet är nämligen inget du själv väljer, utan det blir företaget som äger elnätet där du bor. Du kan själv välja avtal och påverka kostnaderna när du väljer elhandelsavtal. Det är sådana avtal vi kommer att fokusera på.
OBS! Kom ihåg att teckna att avtal med elnätsbolaget, även om du inte kan göra ett aktivt val av aktör.
Teckna första avtalet
Dags att flytta hemifrån? Härligt! Då är det antagligen också dags att teckna ditt första elavtal. Om du inte gör ett automatiskt val kan det bli så att ett kostsamt alternativ väljs åt dig. Det finns många bolag att välja mella och flera faktorer spelar in. Du kan antingen själv jämföra via bolagens webbplatser eller använda dig av en tjänst som jämför åt dig.
MISSA INTE: Så lyckas du med din omvärldsbevakning
Fem saker att titta på när du jämför avtal:
Pris: Hur mycket kommer du att betala varje månad? Denna punkt syns i plånboken. Många aktörer har rabatterade avtal för nya kunder. Se till att ta reda på hur länge rabatten gäller, så att en dyrare räkning framöver inte blir en tråkig överraskning.
Sol, vind och vatten: Enligt en undersökning från Vattenfall anser tre av fem svenskar att valet av elavtal har en inverkan på klimatet. Du kan exempelvis välja fossilfri el, bolag med olika miljömärkningar med mera. Här kan du välja det som du själv tycker känns rätt.
Fast eller rörligt pris är vad det låter som. Du kan välja ett avtal där priset är rörligt och varierar från en tid till annan, eller ett fast pris för en avtalad period. Det kan handla om ett binda priset allt från tre månader till flera år. Om du vill veta exakt vad du kommer betala månadsvis passar det bra. Mixpris är också ett alternativ, där en del av kostnaden är bunden och den andra delen rörlig.
Kundnöjdhet: Det är bra att kolla hur nöjda bolagets kunder är. Utöver priset kan saker som en snabb kundtjänst och en tydlig webbplats spela in. En snabb sökning på bolagets namn ger dig kommentarer och betyg och du får ett hum om den allmänna uppfattningen.
Bindnings- och uppsägningstid: Om du vill ha möjlighet att byta avtal om du får ett bättre erbjudande är det tråkigt att upptäcka att du har en lång uppsägningstid. Som med alla avtal bör de läsas igenom dem i lugn och ro. Där ser du vad bindningstiden och uppsägningstiden är samt hur länge villkoren gäller.
Andra tips
Utöver att välja ett schysst avtal påverkar även din förbrukning hur hög räkningen blir. Nedan följer tips för att minska elanvändningen.
- Möblera om och spara pengar. Om du har stora möbler framför elementen går mer energi åt för att värma upp hemmet. Kanske står en soffa eller bokhylla på ett olämpligt ställe?
- Kolla så att lister vid dörrar och fönster är täta. Om det drar är det inte bara irriterande, utan också något som ökar uppvärmningskostnaderna. Tätningslister kan åtgärda det.
- Ställ in rätt temperatur på kyl och frys för en positiv förändring. Den optimala temperaturen i ett kylskåp är 4-5°C. och i en frys -18°C. Psst. Dubbelkolla att dörrarna är täta och går igen ordentligt här också.
LÄS ÄVEN: Vem säljer aktien som du köper?
FAKTA
Här kan du jämföra avtal och priser
Elskling.
Compricer.
Elpriskollen.