Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024
Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Emelie Stark brinner för att ge alla möjligheten att lyckas med sitt investerande. Med inlevelse, passion och pedagogisk metodik får hon fler att öppna konton och dra igång sitt sparande. ”Jag vill lyfta särskilt ungdomar och kvinnor i deras finansiella läskunnighet”.
Emelie Stark arbetar som utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare. Svensk-amerikanskan, vars uppväxt ägt rum i såväl Saltsjöbaden utanför Stockholm som på andra sidan Atlanten, hittade till organisationen genom sitt jobb som föreläsare på Ung Privatekonomi vid sidan av universitetsstudierna i Lund.
– Jag hade tidigare studerat på KTH i tron om att jag skulle bli ingenjör. Men jag bestämde mig för att byta ut elektrolabbarna mot EU-lagar och debatter om demokrati. Jag läste statsvetenskap och förvaltningsrätt och valde extrakurser i ekonomi, säger Emelie Stark.
Hon har haft med sig intresset för pengar och investeringar sedan tidiga barnsben.
– Det började redan som barn när pappa bad oss att dela upp vår veckopeng i tre olika spargrisar: ”spara”, ”ge bort” och ”investera”. Dessa utvecklades och modifierades allt eftersom jag började jobba och studera. Mitt intresse för ämnet växte som mest när jag började att prata om bolag med farfar. Han älskade att diskutera spännande artiklar i tidningen, innovationer, industriprojekt och sin andra stora kärlek (efter farmor) … investmentbolag. Detta smittade av sig, säger Emelie Stark, och tillägger:
– Sedan var det ju kul att lära mig om nyckeltal, att identifiera ”bra” bolag och se hur pengarna började växa.
I sin roll som utbildare på Unga Aktiesparare driver Emelie Stark bland annat ett utbildningsprojekt med Medborgarskolan för kvinnor inom finans, tar fram utbildningsmaterial till UA:s gymnasieprofil, startar upp nya skolföreningar och håller i flera av organisationens egna utbildningar.
– Det är ett väldigt diversifierat och roligt arbete.
Influerad av farfar
Emelie Stark berättar att hon har en långsiktig sparhorisont och föredrar att placera sina pengar i stabila kvalitetsbolag.
– Investmentbolag ligger mig nära hjärtat tack vare farfar. Men jag är också intresserad av bolag inom industri, teknik, medicinteknik och energi. Ett plus i kanten i samband med min fundamentala analys brukar även vara om bolaget har en någorlunda jämställd ledning och styrelse.
Har du några favoritaktier och/eller fonder?
– Jag tycker att indexfonder utgör en bra bas. I synnerhet fonderna som följer den svenska, amerikanska och japanska marknaden. När det gäller enskilda aktier är Investor, Latour, Industrivärden, Nibe, SSAB och Evolution några av mina favoriter. Jag gillar deras starka tillväxt, ägarstruktur och kontinuerliga utdelning.
Vad är det bästa med Unga Aktiesparare?
– Gemenskapen och nätverket. Efter en middag eller en diskussion med UA-gänget känns det alltid som jag lärt mig något nytt och jag är aldrig den smartaste runt bordet. Då har man hittat rätt.
Emelie Stark är tydlig med att hon anser att finansiell utbildning är superviktigt. Därför vill hon hitta eller skapa sig en karriär där hon kan lyfta inte minst ungdomar och kvinnor i deras finansiella läskunnighet.
– Gärna som föreläsare där jag både inspirerar och utbildar. Först ska jag däremot avsluta min masterutbildning och sedan börja pitcha in till olika banker och finansiella institut att de behöver mig som sparekonom, likt Frida Bratt eller Ara Mustafa på Nordnet och Philip Scholtzé eller Felicia Schön på Avanza. Alla banker och finansiella institut skulle gagnas av att ha en sparekonom.