Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Otur, eller så är det allt och alla andras fel. Där har du vad den vanliga Svensson i Svea Rike använder som ursäkter och bortförklaringar när det inte går som de djupt inom sig hade önskat. Frågar du mig är det smått patetiskt, för i en majoritet av fallen har du all makt att både planera och laga för bra utfall, såsom finansiell frihet, skriver Cristofer Andersson.
Stenmark och savannism
Människan är till sin natur lat. Det vår hjärna allra mest önskar sig är att ligga på soffan med ena handen i chipspåsen och andra greppande fjärrkontrollen. Det upplevs som en möda att byta sistnämnda till telefonen för att kunna öppna en app och beställa hem mat via Foodora. Anledningen till den naturliga latheten stavas ”savannism”, ett begrepp som är lika uttjatat som det är adekvat. Förr, då vi levde på savannen, visste vi aldrig om eller när vi skulle få föda – energi – nästa gång. Följaktligen åt vi så mycket vi kunde när möjlighet gavs och därefter gjorde vi vårt yttersta att inte röra oss mer än nödvändigt. Ät en Whooper deluxe och sitt still, typ.
Att spara och investera upplevs för många som att bestiga ett berg. Har du likt jag suttit i ett personalrum eller skolans matsal har du nog hört ”jag skulle vilja, men det är ju så svårt” eller ”jag begriper mig inte på det där med ekonomi” samt ”det krävs väl flera hundratusentals kronor för att investera, eller?” med mera. I stället för att ta ansvar och avsätta tid samt energi (kom ihåg att det varit en bristvara och därmed skriker hjärnan ”hushåll”) för att lära sig och därmed skapa sig en förståelse och makt över situationen, slutar det ofta vid just yttrandena vid matbordet. Önskningar, som bäst. Inte en äkta vilja.
Beträffande vilja och ”jag skulle vilja”. Förvisso är det en konditionalis, men ändå. Antingen vill du, eller så vill du inte – eller hur? Och om du vill, verkligen, verkligen, verkligen vill så gör du väl något åt saken, or did I missed a meeting?
Är det tur att du och jag sparar för en finansiell frihet? Tillåt mig dels skratta åt dem som påstår det, dels citera Ingemar Stenmark; ”Ja visst är det konstigt! Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”.
Finansiell frihet
Jag har inget emot FIRE som koncept, men tycker det är tråkigt när unga har det som mål och att det ska nås innan de hunnit fylla 30 år, eller som senast vid 35 år fyllda. Förstå mig rätt, för alla ska följa sina egna röster och viljor, men ett bra jobb bidrar med mycket i livet; det sociala, att känna sig behövd, att bidraga med mervärde med mera. Med det sagt dömer jag ingen och respekterar allas åsikter och beslut.
Varför dryftar jag FIRE? Det är nära sammankopplat med finansiell frihet, vilket jag verkligen uppmuntrar dig och alla att spara till. Begreppets definition är högst individuellt och vad som är ”frihet” för mig är inte nödvändigtvis detsamma för dig. Emellertid är finansiell frihet en trygghet och en möjlighet. Trygghet i den form att du står på egna ben och kan välja mycket som andra inte kan, såsom att säga upp dig om du inte trivs med chefen, eller vill testa att starta eget. Möjlighet för du har råd att våga testa och göra sådant som andra … ”drömmer om och skulle vilja” (suck!).
Det är en makt och den har inte givits dig likt vore den en gåva i ett Happy Meal. Nej, du har kämpat och slitit och således ska du vara lika glad som stolt över den. Du har tagit ansvar och med det kommer möjligheter, eller superkrafter om du tillåter mig att mixa med ordföljden med Peter Parkers, aka. Spindelmannen, farbror Bens utlåtande; ”With great responsibilty comes great powers”.
Din bästa vän är inte Morgan, utan tiden
Förutom att analysera bolag för Aktiespararna, författa böcker om såväl börspsykologi som mentala modeller, är jag även master i pedagogik och gymnasielärare i svenska och historia. Därmed har jag ett intresse för litteratur och litteraturhistoria. En känd författare, främst känd för verket Krig och Fred, är Leo Tolstoj och ett citat från honom som jag bär med mig är ”the two most powerful warriors are patience and time”. Samma tongångar finner vi även från Warren Buffett; ”someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago”.
Ju tidigare du börjar med att etablera dina mål och din plan att nå dem, desto mindre kapital kommer du behöva givet tidens underbara magi. Historiskt har den svenska börsen avkastat cirka 7–8 procent per år. Låt oss utgå från 6 procent, så räknar vi lågt vilket jag alltid uppmuntrar till, samt att du har 1 000 kronor i startkapital och därtill månadssparar 500 kronor per månad i 20 år, så kommer du ha totalt 229 926 kr vid slutet.
Av summan består 120 000 kronor av ackumulerat sparande, medan tiden och räntan står för resten. Kan du tänka dig vad skönt att börja så tidigt som möjligt, för ju längre du väntar desto mer kapital behövs för att ens komma i närheten av utvecklingen.
Låt oss bara för sakens skull se vad ditt sparande genererat om 40 år, när du kanske är kring 60 år fyllda (?). Ursäkta min stumhet, men jag blir paff! Om 40 år kommer dina futtiga 500 kronor per månad i 40 år ha genererat ett totalt värde om 964 124 kronor, varav 240 000 är ackumulerat sparande. Tid, ihärdighet och tålamod har gett dig 723 124 kronor.
Lärdom? Se till att ta definiera dina mål gällande ditt sparande och investerade. Etablera en plan med tydligt delmål, men planera även för att planen inte håller; således behövs en plan B. Påminn även dig själv om vikten av tålamod, ihärdighet samt ödmjukhet. Låt sedan tiden ha sin gilla gång medan du lägger tid och energi på att vara närvarande i vardagen. Tänk – vilken frihet du kommer att ha och att få!