Om ingenting drastiskt händer med statslåneräntan innan 30 november i år, så kommer skatten på ISK-sparande att öka med drygt 150 procent nästa år. Det är den högsta skattenivån sedan ISK infördes år 2012. Men vad betyder det i rena pengar?
Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats
Fördelen med ett ISK-konto, och varför det är så populärt, är att du inte betalar någon skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar.
I stället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Den schablonskatten baseras på statslåneräntans nivå den 30 november föregående år plus en procentenhet, men den kan aldrig bli lägre än 1,25%. På schablonintäkten betalar du 30% skatt.
Skatten på ISK höjs nästa år
Om vi går tillbaka ett år, så låg statslåneräntan i Sverige på 0,23% den 30 november år 2021. Det innebar att årets skatt på ISK, till slut landade på 0,375% av kapitalunderlaget.
Men vad är då kapitalunderlaget?
Jo, kapitalunderlaget räknas fram som värdet på ditt ISK-konto i början av varje kvartal, plus de insättningar du gör under året. Dessa värden läggs sedan ihop och divideras med fyra. Men detta är inte heller något du behöver räkna ut själv, utan det kommer att vara förtryckt i din deklaration.
Om vi då tittar på vad statslåneräntan ligger på just nu, så är den på 2,16%. Nu vet vi ju inte exakt vad den siffran kommer att vara den 30 november i år, men om vi gissar att den inte rör sig nämnvärt, så innebär det att skattesatsen nästa år blir 0,948% av kapitalunderlaget.
LÄS OCKSÅ: Skatten på ISK ser ut att höjas – med 150 procent
Exakt så mycket kan du få betala
Säg då att du har ett genomsnittvärde på 250 000 kronor på ditt ISK-konto under året (kapitalunderlaget)
Det innebär en skatt på 2 370 kronor på ditt ISK-konto under 2023.
Om man tar samma kapital, men använder sig av årets skattesats, så hade skatten hamnat på 937,50 kronor.