Våga köpa, dra nytta av världens åttonde underverk och en enkel ekvation och att spara rimligt. Det är fyra grundläggande råd för en god ekonomisk framtid.
1. Våga investera
Många som läser om aktier, spartips och att investera avskräcks snabbt då de skapat sitt ISK-konto. De blir förvirrade vad de ska köpa. Vissa säger köp Volvo, någon annan säger köp Coca-Cola. Den tredje säger köp inte enskilda aktier, köp fonder istället. Sedan hör man motsatsen. Mitt starkaste tips till dig som är ny är att vara beredd på att resan mot miljonerna kommer att ta tid. Var beredd på att ha tålamod, och förstå att börsen kommer att gå både upp och ner. Vissa år rejält. Andra år väldigt lite.
Är du osäker på vad du ska köpa rekommenderar jag att börja med några billiga indexfonder eller en aktie/fondrobot, gärna med en avgift under 0,5 procent. Då får du en god riskspridning direkt. Sedan kan du köpa några investmentbolag, som historiskt har presterat väldigt bra. Det är inte mycket svårare att spara i indexfonder jämfört med att lägga pengarna på ett vanligt bankkonto.
2. Inse kraften i ränta-på-ränta
Ränta-på-ränta har kallats världens åttonde underverk av Albert Einstein. Och det är fullt förståeligt. Kraften i ränta-på-ränta är enorm. Det är som en snöboll som växer sig större ju längre den rullar. I början märks inte mycket, men sedan går det allt snabbare och snabbare.
För att illustrera kraften i ränta-på-ränta visar jag här skillnaden på om du under 30 år lägger 100 000 kronor på ett sparkonto med 0 procents ränta, eller på ett ISK-konto där du får 7 procents ränta per år: Sparkonto: Efter 30 år ligger det 100 000 kronor på ditt konto. ISK-konto: Efter 30 år ligger det 600 000 kronor på ditt konto. Om du dessutom månadssparar några tusen varje månad så kommer siffran att bli betydligt större.
Det bästa med ränta-på-ränta är att det ger stor effekt även med lägre belopp. Klarar du t.ex. att spara 300kr/månad under 40 år (till exempel pensionssparande) så har du med en 7-procentig årlig avkastning hela 600 000 kronor på ditt konto. Lägg på en nolla i månadssparandet så har du sex miljoner kronor i stället. Det är kraften i ränta-på-ränta. Ju tidigare man kommer igång, desto bättre.
3. Den enkla ekvationen för att kunna gå i pension tidigare
Många drömmer om att gå i pension tidigare eller att kunna jobba mindre. Det häftiga är att man faktiskt kan beräkna hur länge man behöver jobba enligt följande tabell:
Tabellen baseras på att man under uppbyggnadsfasen får 5 procents årlig avkastning efter inflation, och sedan väljer att plocka ut 4 procent per år. Du räknar ut din egen sparkvot genom att ta det du sparar/din lön. Sparar du till exempel 2 000 kronor per månad och din lön är 20 000 kronor får du alltså 2000/20 000= 10 procent.
Som ni ser så går det faktiskt att bli ekonomiskt oberoende långt innan pensionsåldern. Jag tror att de flesta människor kan leva ganska gott på mellan 12–16 000 kronor/månad beroende på vart man bor.
Får man ut 25 000 kronor efter skatt kan man landa på en sparkvot på 30–50 procent och således kunna bli ekonomiskt oberoende på 17–28 år. Häftigt, va?
4. Investera endast pengar som du inte behöver
Det kan vara extremt lockande att försöka jobba så mycket som möjligt och spara så mycket det bara går, för att bli ekonomiskt oberoende snabbast möjligt. Men risken med detta är flera. För det första så vet faktiskt ingen hur länge man kommer att leva.
Därför förespråkar jag alltid att du ska känna att du lever fullt ut just nu. Lägg dock pengar på sådant som är värt något på djupet, t.ex. vänskaper, resor och att få göra det du vill, inte massa onödig dyr konsumtion. Vad leva fullt ut innebär är olika för olika personer. För mig personligen är det att jobba lite mindre, njuta mycket av natur och vänner, resa samt få pyssla med egna drömprojekt.
Om att leva fullt ut för dig innebär att köpa dyr inredning, märkeskläder och äta mat ute varje dag, så kanske du bör tänka över ifall det är värt det. I min erfarenhet är mycket bra i livet gratis, eller näst intill.
Lägg pengar på det som får dig lycklig på djupet, och inte bara i stunden. Då kommer du dessutom att kunna spara mer och lägga mer tid på dessa grejer i framtiden också.
Författare: Arvid, som driver @frihetsgud.