Hållbarhetssäkra dina investeringar

Det ökade intresset för ESG-frågor ritar om spelplanen på aktiemarknaden. Men innan det är dags att satsa sina pengar i enskilda bolag inom sektorn gäller det att göra sin hemläxa och skaffa sig en bild av hur hållbarhetsarbetet egentligen fungerar. “Ibland är det en väldigt stor skillnad på ett bra bolag och en bra aktie”, säger Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken.

Denna analys framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

Det går inte att ta miste på att fokus på hållbarhetsaspekter har stigit ordentligt överallt i samhället de senaste åren. Trenden har även satt ett stort avtryck på finansmarknaderna och pengar har strömmat in i vad som kallas för gröna investeringar. 

Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken, konstaterar att intresset för ESG är här för att stanna. 

– Det är viktigt att ha koll vad man lägger in i begreppet hållbarhet. Det är väldigt brett och berör alltifrån sociala frågor till klimatpåverkan. När man tittar på ett bolag är det bra att fundera över om bolagets verksamhet har förutsättningar att vara hållbar. Sedan gäller det inte att glömma den finansiella hållbarheten och att ha koll på värderingen. Annars kan det sluta med att en investering inte blir särskilt bra. Inte minst om du har en kortare tidshorisont, säger hon.

Josefin Johansson understryker att många bolag inom sektorn är högt värderade. 

– I vissa fall är det med all rätt. Det kan ju finnas en enorm potential för tillväxt. Men det kan också vara så att mycket av de framtida förväntningarna kan vara inprisade i värderingen. Det kan vara en stor skillnad på bolag och aktie. Bara för att ett bolag är hållbart betyder det inte alltid att det kommer att kunna leva upp till de förväntningar som värderingen indikerar.  

Hon anser att bolag som kan backa upp anspråk på att vara hållbara med data och tydliga exempel är att föredra. 

– Det går så klart inte att förvänta sig samma typ av rapportering eller transparens av ett mindre, nyare bolag än av ett större, mer etablerat. I början av en resa kan det vara svårt att vara så nyanserad. Men det är alltid bra att kunna ge konkreta exempel på hur jobbet går till och att till exempel visa hur sin utsläppstrend ser ut.

Josefin Johansson utvecklar vidare och lyfter fram fenomenet “greenwashing”. Det går ut på att bolaget ifråga kanske utger sig för att vara mer hållbart än vad det egentligen är. 

– Det ska gå att följa upp genom siffror och olika former av rapportering att bolaget håller vad det lovar och inte säger sig ha miljömässiga fördelar som det sedan inte har. Det ska finnas en struktur och ett tydligt sätt att följa upp. Det får inte bara bli tomma ord som inte infrias.

Josefin Johansson är tydlig med att arbetet och fokuspunkter varierar mycket från bolag till bolag. 

– Det beror både på vilken sektor bolagen verkar inom och inom vilken geografi de är aktiva. För tillverkande bolag inom exempelvis stålindustrin är direkta utsläpp mer relevanta medan det för en bank är mer intressant med indirekta utsläpp nedströms. 

Hållbarhetsanalytikern ger några exempel på vanliga KPI:er och datapunker som går att titta på. Exempelvis utsläppsintensitet, utsläpp per tjänad krona, och vilka avtryck bolagen gör på faktorer som vattenkonsumtion och hur de arbetar med att vara en attraktiv arbetsgivare, sjukfrånvaro, personalomsättning och för att förebygga korruption.

MISSA INTE: Gör sparval som känns rätt – för dig

Intakt över tid

Även om intresset för ESG-investeringar är skyhögt har det, precis som på börsen i sin helhet, gått att se fler bolag som tappat mycket aktiekursmässigt på sistone. Det är inte överraskande, enligt Josefin Johansson.

– Det har bland annat blivit en större nedgång bland aktier inom förnybar energi. Rotation från tillväxt- till värdeaktier påverkar så klart och hållbara bolag är inte immuna mot ekonomiska förändringar.  Men hållbarhetsaspekter blir bara viktigare och viktigare och det gäller inte bara på finansmarknaden. Långsiktigt befinner sig intresset i en uppåtgående trend. 

Du ser ingen ESG-bubbla?

– Det finns nog exempel inom alla heta sektorer. Ibland överstiger efterfrågan utbudet och det är klart att det blivit väldigt hajpat inom vissa nischer eller namn när många vill in. Samt att det finns risker kring att exempelvis ny teknik inte lyckas leverera på det som utlovats. 

Vilka hållbarhetsnischer ser du som mest intressanta?

– Omställningsbolag, som kanske inte har den högsta värderingen i dag, med en tydlig resa framför sig och som kan leverera på det kan ha uppsida. Sedan är det intressant att titta på aktier som kanske inte är de mest uppenbara hållbarhetscasen eftersom de är underleverantörer åt bolag inom till exempel förnybar energi. Även bolag som jobbar med lösningar inom klimatanpassning för att hantera de fysiska effekter som klimatförändringarna väntas föra med sig tycker jag är lite extra intressanta, säger Josefin Johansson.

SE ÄVEN: Glödande dofter som sätter spår: “Vi är där Tesla var”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer