Foto: Unsplash.

Här är 5 globala aktier att köpa: ”Rabatten är för stor”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

För att diversifiera sin portfölj med investmentbolag kan det vara smart att vända blicken utanför Sveriges gränser. Peter Lindvall, som förvaltar Kavaljer Investmentbolagsfond, ger sin syn på sektorns förutsättningar i andra länder och lyfter fram fem aktier som kan vara extra spännande att investera i. “Det handlar om riktigt bra bolag som man vill äga över lång tid”, säger han.

Att det finns massvis av framgångsrika och välkända investmentbolag i Sverige är något som de flesta skriver under på. Det gör onekligen Peter Lindvall, som arbetar som förvaltare på Kavaljer och bland annat förvaltar Kavaljer Investmentbolagsfond.

Men han vidgar även vyerna och tittar utanför vårt avlånga land när det kommer till att hitta spännande investmentbolag att investera i.

– Vi har valt ut ett gäng intressanta bolag från andra länder som vi har placerat i. Det handlar om att få en riskspridning och att vi vill kunna ta rygg på de allra bästa investerarna, säger han.

Peter Lindvall är tydlig på punkten att det finns en unik möjlighet att följa investmentbolagen i Sverige. Det är inte för inte som Investor, Industrivärden och Svolder och Lundbergföretagen tar plats bland de tio största innehaven i fonden.

– Den svenska investmentbolagskulturen är verkligen speciell. När det kommer till utländska bolag investerar vi i sådana som går att se både som investmentbolag, konglomerat och serieförvärvare. Det är inte särskilt många investmentbolag som redovisar sitt substansvärde som bolagen i Sverige gör. Microsoft går ju till exempel inte att kategorisera som ett investmentbolag. Det är mer av ett konglomerat.

Stor rabatt i Prosus

Nederländska Prosus är dock ett investmentbolag som redovisar sitt substansvärde. Aktien handlas till en substansrabatt om cirka 39 procent. 77 procent av Prosus substans utgörs av investeringen i kinesiska jättekonglomeratet Tencent.

Peter Lindvall ser Prosus som en intressant aktie.

– Tencent består i sin tur av flera bolag som är inriktade på allt från e-handel till sociala medier och dataspel. Bara det ger en väldigt stor riskspridning. Prosus arbetar även för att få ned sin substansrabatt genom ett återköpsprogram. De återköper egna aktier dagligen och kommer inte att sluta förrän rabatten minskat markant. Någon gång borde det lyckas. Samtidigt är Tencent ett väldigt spännande bolag med enorm potential. Prosus passar utmärkt in i vår filosofi att äga de bästa bolagen över riktigt lång tid.

Prosus utgör omkring 5 procent av Kavaljer investmentbolagsfond.

Ljus framtid för Danaher

Sedan slår Peter Lindvall ett slag för amerikanska konglomeratet av serieförvärvarkaraktär i Danaher, som också står för cirka 5 procent av fonden.

Bolaget är uppdelat i tre affärsområden i bioteknik, diagnostisk och life science och är en flitig och lyckosam förvärvare.

– 80 procent av Danahers intäkter är återkommande. Danaher har dessutom renodlat sin struktur och avyttrat en del verksamheter. Det kommer att förbättra både lönsamheten och kassaflödet. Danaher använder sig även av en väldigt framgångsrik och bevisad modell. “Danaher-modellen” gör att de kan bygga de bästa teamen, få fram de bästa produkterna och sälja ännu mer av sina produkter. Danaher har dessutom en väldigt bra försvarsstrategi. Bolaget har alla möjligheter att lyckas väldigt bra framöver.

Fairfax med finansiell styrka

Peter Lindvall ger tummen upp för Fairfax Financial. Bolagets affärsidé grundar sig i försäkringar.

– Prem Watsa, som kallas för Kanadas svar på Warren Buffett, startade Fairfax och är fortsatt bolagets vd. Fairfax har haft en fantastisk resa under många, många år. Tillväxten är stabil och det finns goda förutsättningar att fortsätta växa inom försäkringsområdet. Dessutom kan Fairfax fortsätta att investera försäkringspremierna som kommer in, likt Warren Buffett gör, och få avkastning på dem.

Fairfax utgör 4,6 procent av Kavaljer Investmentbolagsfond.

Revanschläge för LVMH

Franska LVMH, som återfinns lite längre ned på fondens innehavslista, har haft det motigt på senare tid.

Bolaget har pressats av en svagare konsument på den viktiga marknaden i Kina och aktien är ned runt 15 procent i år.

– Det är förmodligen en tillfällig svacka som det rör sig om. LVMH har samma vd som grundade bolaget, Bernard Arnault, och en affärsmodell som har fungerat i decennier. LVMH är skickligt på att förvärva och utveckla premiumvarumärken och fortsätter att göra det kontinuerligt. Deras intjäning har varierat i takt med att konjunkturen svängt. Det är så ekonomin fungerar. Men LVMH kommer att fortsätta att göra bra förvärv och växa. Viljan att köpa deras produkter kommer alltid att finnas hos en del av befolkningen, konstaterar Peter Lindvall.

Hyllar Warren Buffetts Berkshire Hathaway

Avslutningsvis lyfter Peter Lindvall fram Berkshire Hathaway, som är fondens näst största innehav med cirka 6,8 procent av det totala värdet.

– Berkshire Hathaway har under en lång tid visat att de är riktigt duktiga på att välja rätt bolag att investera i. Sedan har de allt som oftast en kassa som går att nyttja när det blir sättningar på börsen. Nu har Berkshire sålt av en stor andel Apple-aktier för att kunna vara beredda att gå in och investera mer vid en svacka på börsen. Det är ett bolag med oerhört skicklig ledning.

Berkshire Hathaways vd och grundare Warren Buffett fyller 95 år 2025. Parhästen Charlie Munger gick bort i november 2023, en månad före sin 100-årsdag.

Ser du någon risk i att bolaget är/var för beroende av Buffett och/eller Munger?

– Jag tror att strategin är så inarbetad att medarbetarna kan den så bra att de vet hur de ska kunna föra den vidare och kanske till och med göra den ännu bättre. I riktigt bra bolag som varit framgångsrika över tid sitter kulturen i väggarna och allt som oftast går ledarskiftena väldigt smidigt och blir väldigt bra. Det är bara de allra bästa personerna som får ledande poster inom Berkshire Hathaway, säger Peter Lindvall.

LÄS OCKSÅ: Därför höjer investmentbolaget utdelningen – med 70 procent: ”Högre nivå”

MISSA INTE: Miljardären bakom kursraketen: ”Bygger långsiktigt aktievärde”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer