Johanna Englundh är redaktör på Morningstar. Foto: Fondbolagens förening.

Här finns bästa fonderna: ”Avgörande”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024

Vid val av fond vill vi alla så klart se till att vi lyckas välja de bästa fonderna. Men det hela är inte så lätt. Vad är egentligen en ”bra fond”? Och hur ska man göra för att hitta de bästa fonderna? Johanna Englundh, redaktör på Morningstar, reder ut förutsättningarna.

Till att börja med är det viktigt att inse att den bästa fonden för en typ av investerare inte nödvändigtvis behöver vara det bästa valet för dig. Det finns massor av aspekter som spelar in. Men för att sålla fram ett urval av de fonder som troligtvis har god chans att prestera bäst framöver finns det ett antal faktorer som du kan granska.

Avkastning

Den mest naturliga biten att börja med är så klart avkastning. Det är ju därför man investerar i fonder – eller hur? Här kommer dock begreppet riskjusterad avkastning in. Det grundläggande syftet med alla investeringar är ju som sagt avkastning. Men en hög förväntad avkastning är aldrig garanterad. Utan högre avkastning är oftast förknippad med högre risk. När man investerar är det alltså viktigt att ha koll på den risk man är exponerad mot, och om man får betalt för den extra risk som man utsätter sig för. Riskjusterad avkastning mäter hur väl investeringen och portföljen avkastar i förhållande till den risk man har tagit.

Nästa viktiga del i analysen är att jämföra äpplen med äpplen och päron med päron. Därför jämförs fonder inom samma kategori med varandra. Det är den här uträkningen som ligger till grund för Morningstars stjärnbetyg. Den gör att du på ett enkelt sätt kan se om fonden du analyserar historiskt har levererat en riskjusterad avkastning som är bättre eller sämre än snittet för kategorin. Stjärnbetyget kollar på fondernas historiska resultat de senaste tre, fem och tio åren och skalan som används är 1–5, där 5 är bäst.

Analytikerbetyg

Morningstars stjärnbetyg utgår alltså från det historiska resultatet, men historien är inte en garant för framtiden. Därför har Morningstar även ett annat fondbetyg: Ett framåtblickande betyg som kallas Morningstar Medalist Rating. Detta betyg baseras på hur Morningstars fondanalytiker betygsätter fonder.

Medaljbetyget ges ut i tre positiva betyg: Guld, silver och brons. Sedan finns även betygen neutral och negativ. I detta betyg analyseras fondens framtidspotential utifrån parametrar som fondbolag, förvaltare, investeringsprocess och avgift. Inom en Morningstar-kategori visar ratingnivån Morningstars förväntningar på framtida riskjusterade resultat. Guld förväntas leverera en högre nettoalfa än silver och brons osv.

Transparens

En annan viktig faktor är hur transparent fonden är med sina investeringar och sina processer samt om du förstår vad fonden investerar i. Du kan kolla närmare på fondbolagets webbplats eller på den sida du använder för att göra dina investeringar. Kan du se vilka de största bolagen i fonden är? Förstår du de instrument som fonden investerar i, använder de sig exempelvis av derivat eller liknande? Det är viktigt att förstå vad du investerar i. Undvik fonder som använder sig av krångliga begrepp eller får det hela att låta obegripligt.

Avgift

När du ska undersöka vilka fonder som har bäst chans att lyckas på lång sikt är avgiften en viktig faktor. En fond med en hög avgift måste ju först kompensera för den högre avgiften. Därefter kan dessa börja konkurrera om avkastningen. Kolla på fondens avgift och se om du tycker att fonden är värd en högre avgift eller inte. Kan förvaltaren generera en högre avkastning på lång sikt? Det är ju det du betalar för.

Hur viktig är förvaltaren?

I en aktivt förvaltad fond spelar fondförvaltaren en viktig roll. Det är ju förvaltaren som fattar investeringsbesluten och därmed blir avgörande för hur fonden presterar. Men i alla fonder spelar inte förvaltaren särskilt stor roll. I en indexfond kommer exempelvis förvaltaren inte att kunna påverka resultatet eftersom fonden följer ett förbestämt index. Det innebär att du kan bortse från analysen av förvaltaren just där. Det viktiga blir i stället att kolla vilket index som fonden följer och om det är ett index som du vill vara exponerad mot.

Diversifiering

När man pratar om investeringar dyker begrepp som diversifiering upp med jämna mellanrum. När du investerar i en fond får du en diversifiering redan där – eftersom exempelvis en aktiefond investerar i flera olika aktier. Men sedan kan du utöka diversifieringen genom att välja flera olika typer av fonder. Du behöver dock inte ha allt för många fonder. Se i stället till att de fonder du väljer faktiskt skiljer sig åt.

För att hitta en fond av bästa kvalitet gäller det alltså att granska den riskjusterade avkastningen, eventuella förvaltarbyten, förändringar i investeringsprocessen, avgiften samt om fonden är transparent och lättbegriplig. Se sedan till att du har en god diversifiering i din portfölj. Välj inte fond enbart för att den har ett visst antal stjärnor eller för att den har en Medalist Rating. Se till att du gör din egen analys och även inkluderar din riskvilja och väger in hur din totala portfölj ser ut.

LÄS OCKSÅ: Analysknepen: Hitta framtidens riktiga vinnaraktier

MISSA INTE: Aktievarningen: Då blir kraschlandningen hårdast

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer