Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Börskrascher och marknadsuppgångar har alltid varit en del av finansmarknadernas historia. Investerares psykologi präglas ofta av oro under osäkra tider. Den digitala utvecklingen har förstärkt spridningen av negativa rubriker i media där kortsiktiga deadlines sällan fångar börsens långsiktiga utveckling. I visualiseringen nedan framgår tydligt hur nedgångar, eller krascher, har inträffat och hur återhämtningen har sett ut över tid, enligt en sammanställning av Aldin Hosni.
Tänk på följande siffror utifrån grafen nedan, en enda dollar investerad i ett hypotetiskt amerikanskt index år 1871, justerat för inflation, skulle ha vuxit till 31 255 dollar fram till januari 2025.
Historien tenderar att upprepa sig eftersom människors beteende och psykologi förblir sig lika – även i en ny tid. Många strävar efter snabba rikedomar och köper aktier under hausseperioder. Bara för att sedan sälja i panik under nedgångar. De verkliga vinnarna är de som förblir investerade över tid, snarare än de som försöker att försöka tajma marknaden. Som den legendariske investeraren Warren Buffett uttryckte det: ”De verkliga förmögenheterna i detta land (USA) har skapats av dem som haft rätt om de företag de investerat i, inte om tajmingen på aktiemarknaden.”
Investerare bör kunna mäta smärtan
Inte alla börskrascher är lika. En nedgång på 20 procent som återhämtar sig inom några månader upplevs annorlunda än en kollaps på 50 procent som varar i flera år.
”Smärtindexet” kvantifierar detta genom att mäta både djupet av en nedgång och tiden det tar för återhämtning, med den stora depressionen som referenspunkt (satt till 100 procent). Indexet beräknar ”förlustens area”, det sammanlagda värde som går förlorat från toppen till återhämtningen, i förhållande till kraschen 1929.
Stora depressionen och andra världskriget (1929–1945)
- Startpunkt: 100 dollar 1929.
- Krasch: En förlust på 79 procent till 21 dollar 1932. Delvis återhämtning till 100,23 dollar 1936. Andra världskriget sänkte värdet till 52,49 dollar 1938.
- Återhämtning: 104,88 dollar i februari 1945.
- Insikt: Politiska misstag (åtstramad penningpolitik på 1930-talet) och krig förlängde lidandet. Men marknaden återhämtade sig.
Inflation, Vietnamkriget och Watergate (1973–1982)
- Startpunkt: 100 dollar i början av 1973.
- Krasch: Oljekriser, krigsoro och politiska skandaler reducerade värdet till 48,13 dollar i slutet av 1974.
- Återhämtning: Tillbaka till 100 dollar efter nio år.
- Insikt: Inflationen påminner om dagens utmaningar. Men marknaden klarade påfrestningarna.
Det förlorade decenniet (2000–2013)
- Startpunkt: 100 dollar i augusti 2000.
- Krasch: IT-bubblan sänkte värdet till 52,76 dollar. Finanskrisen nådde botten på 46 dollar.
- Återhämtning: Tillbaka till 100 dollar i maj 2013.
- Insikt: Påföljande kriser prövar tålamodet. Men tillväxten återvänder.
Så blir du vinnare på börsen
Historien visar att det finns betydligt fler nedgångar än de som nämnts tidigare. Men vem är den verkliga vinnaren under dessa perioder? Är det personen som i panik säljer sina tillgångar, eller den som håller fast vid sitt månadssparande och tar ett par steg tillbaka för att behålla lugnet?
Nedgångar är en naturlig del av marknaden, precis som återhämtningarna som följer. Nyckeln ligger i att stanna kvar i sin investering, likt en seglare som måste behålla fattningen när vågorna går höga. Om seglaren ger efter för rädslan riskerar båten att sjunka. Med den försvinner också drömmen om en trygg ekonomisk framtid. De som vinner är de som behåller sitt fokus på långsiktig tillväxt och undviker att låta kortsiktiga svängningar styra deras beslut.