Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023
Det finns mängder av möjligheter på fondmarknaden. Men det gäller att inte gå vilse bland alla alternativ. Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening, leder dig på vägen mot framgångsrika investeringar.
Fundera över ditt sparmål
Vilken fond ska jag köpa? Det är en av de vanligaste frågorna jag får. Och det är en jättebra fråga. På den svenska fondmarknaden finns det ett väldigt stort utbud att välja bland – vilket är toppen. Ett stort utbud gör det lättare för fler att hitta fonder som passar utifrån individuella önskemål.
Även om jag inte kan säga vad just du ska köpa kan jag ge några tips om hur du kan tänka. Det finns många bra verktyg och val att göra för att filtrera ned tusentals fonder till några få. Innan vi dyker ned i själva fondvalen börjar vi med frågan som jag tycker är absolut viktigast: ”Vad ska du spara till?”. Den frågan är nämligen helt avgörande för vilken typ av fond du ska välja.
Med olika fondtyper menar jag aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Aktiefonder innehåller, som namnet indikerar, aktier – alltså ägarandelar i företag. Räntefonder innehåller skulder som ger ränta. Blandfonder innehåller en mix av båda. Eftersom du läser Unga Aktiesparares medlemstidning kommer jag att fokusera på aktiefonder. Hur långt fram ska ditt sparmål vara för att välja aktiefonder? Minst fem år, men gärna betydligt längre.
LÄS OCKSÅ: Bli en fena på fondanalys
Följ UA:s gyllene regler med aktiefonder
Ibland funderar jag på om de som utvecklat aktiefonder som sparprodukt har sneglat på Unga Aktiesparares fem gyllene regler. För det kan nästan inte bli enklare att spara i aktier på ett sunt sätt.
1) Det är lättare att förstå vad du köper. Du behöver inte förstå varje företag i fonden. Det räcker gott att förstå vilken inriktning fonden har och hur fonden förvaltas.
2) Läs fondförvaltarens rapporter för att hålla dig informerad.
3) Om du har en sparhorisont på minst fem år sparar du långsiktigt.
4) Med ett automatiskt månadssparande sparar du regelbundet.
5) Med fonder sprider du risken automatiskt eftersom du köper en andel av en fond med många olika företag. Ett månadssparande ger dessutom riskspridning över tid.
När du följer de här reglerna ger du dig själv goda förutsättningar att nå det resultat som du önskar. Aktiefonder innebär högre risk, men också högre förväntad avkastning. Att skapa goda förutsättningar är faktiskt allt vi kan göra. För vi kan omöjligt veta hur framtiden ska bli. Historisk avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning. Vi kan bara reflektera över vad som varit framgångsrikt historiskt och välja en strategi som vi tror också kommer att fungera väl framåt. Om vi ser på UA:s gyllene regler som en strategi så tror jag på den som en framgångsrik grundbult.
Hitta rätt i fonddjungeln
Det finns som sagt många fonder att välja mellan. För en nörd som mig tycker jag att det är väldigt roligt. Jag gillar att jämföra och läsa på. Men utan bra verktyg hade jag tyckt att det var en alltför utmanande uppgift. Därför ska vi nu gå igenom några val som hjälper dig att hitta rätt.
Hur många fonder ska jag välja?
Det är en smaksak. Jag tycker att det är klokt att välja upp till fem fonder. Det är tillräckligt många för att du ska kunna välja fonder med olika placeringsinriktningar och på det sättet öka din riskspridning. Det är också tillräckligt få för att du ska kunna hänga med och hålla koll på att de presterar som du förväntar dig.
Jag brukar också få frågan om det är okej att bara ha en fond. Självklart kan du det. Men kom ihåg att ju smalare placeringsinriktning den har, ju större risk tar du. Att ha en globalfond som placerar över hela världen är inte samma sak som att äga en fond som investerar i en specifik bransch i ett specifikt land. Det beror helt enkelt på.
Regioner och branscher
I de flesta verktygen/fondväljarna kommer du först att få välja vilken fondtyp du vill ha. Nu har vi valt aktiefonder. I nästa steg brukar du få välja vilken region, land eller bransch som fonden ska investera i. Om du vill göra mer än ett fondval kan det vara klokt att välja olika utifrån dessa kategorier. Men kom ihåg att det finns flera kategorier som kan överlappa varandra. Exempelvis består en globalfond av mestadels amerikanska aktier. Så att välja en globalfond och en USA-fond blir till stor del kaka på kaka.
Aktiv förvaltning eller indexfonder?
Det här är också en smaksak. Vissa tycker att det är värt att betala en högre avgift för att köpa en fond med en förvaltare som satsar på att prestera bättre än sitt jämförelseindex. Andra har kanske läst forskning som visar på att det är väldigt svårt att över tid slå sitt jämförelseindex och väljer därför indexfonder som är passivt förvaltade. Du betalar ofta en lägre avgift för en indexfond eftersom du inte kan förvänta dig att den kommer att gå bättre än sitt index. Det finns inget rätt eller fel. Men en aktivt förvaltad fond kräver mer av dig som sparare. Eftersom du betalar mer ska du också följa upp och se till att förvaltaren presterar bättre. Det är också möjligt att välja både indexfonder och aktivt förvaltade fonder. Du kanske vill ha indexfonder för vissa placeringsinriktningar och aktivt förvaltade för andra.
Att välja mellan ett antal liknande fonder
Förhoppningsvis har du nu hittat en eller flera kategorier som du är nyfiken på och nästa steg är att hitta en specifik fond att investera i. Om du är intresserad av flera kategorier, ta då en i taget. För när du ska jämföra fonder tycker jag att det är viktigt att du jämför motsvarande fonder med varandra.
När du har valt en kategori och bestämt dig för om du vill ha en aktiv eller en passivt förvaltad fond borde du åtminstone ha en handfull fonder att jämföra. När du ska jämföra dessa fonder med varandra tycker jag att du ska utvärdera den historiska avkastningen, fondens avgift och hållbarhetsarbete. Fondbolagen producerar både faktablad och hållbarhetsinformation som du kan läsa för att lära dig om hur fonden förvaltas. Många fondtorg ger dig också möjlighet att förfina din sökning ytterligare. Du kanske har en preferens om var på riskskalan en fond ska vara, om fonden ska ha hållbara investeringar som mål eller om fonden ska ha ett visst fondbetyg eller en viss märkning. Du bestämmer.
När du har hittat dina fonder, sätt då upp ett automatiskt månadssparande med en summa som du tror räcker för att nå ditt sparmål. Se sedan över dina fondval någon gång per år. Våga vara långsiktig och tro på din förmåga att göra fondval som passar dig.
MISSA INTE: Lägg äggen i olika korger