Ett 20-tal av världens största fotbollsklubbar finns noterade på börser världen över. Sporten följs av miljarder passionerade människor, men behöver det stora intresset verkligen innebära att det är en fullträff att lägga sina sparpengar på lagen? ”Jag tror inte ens aktien jag köpte finns kvar”, säger fotbollsexperten Olof Lundh.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021
Det går i princip att exponera sig mot vad som helst när det kommer till investeringar, likaså fotboll. Åsikterna kring detta delar dock många fotbollssupportrar.
Stock Magazine har tagit hjälp av Olof Lundh, fotbollsjournalist på TV4, krönikör i Dagens Industri och hyllad författare, för att reda ut hur möjligheterna ser ut kring att investera i fotboll.
Skälet bakom att många idrottsklubbar bedrivs som aktiebolag och att vissa av dem till och med är börsnoterade beror på att nästan alla idrottsklubbar har ett kroniskt behov av kapital.
För att lyckas få kapital handlar det om att få investerare att tro på en god möjlighet till avkastning. Annars blir det en form av donation.
Det går, enligt Olof Lundh, att se många likheter mellan en börsnoterad idrottsförening och ett sedvanligt vinstdrivande aktiebolag.
– Anledningen till att man bedriver idrottsklubbar i bolagsform handlar om att ägarna hoppas på avkastning. Antingen i form av utdelning eller tillväxt. I grunden är det av exakt samma skäl som företag gör det. Man behöver kapital för att exempelvis värva spelare eller bygga ut arenan. Expandera sin verksamhet helt enkelt. Dessutom har inte föreningar lov att dra av moms, vilket aktiebolag har. Därav kan man lägga viss verksamhet i bolagsform, säger han.
Skillnaden som Olof Lundh ser mellan investerare i andra företag kontra investerare i fotbollsklubbar är att investeringsbesluten att gå in i en idrottsklubb oftast kommer från en annan drivkraft. På börsen brukar man prata om att vara logisk och placera känslorna vid sidan av aktiemarknaden – något som inte tillämpas i samma grad för investerare i fotbollsklubbar.
– De flesta som investerar i idrottsklubbar generellt gör det av mycket hjärta och lite hopp om att det ska bli en bra affär. Tittar vi historiskt blir sällan en bra affär för investerare rent monetärt. Jag har själv en aktie på 1 000 kronor i fotbollsklubben Landskrona Bois som jag köpte 1989, men det var ingen bra affär. Jag tror inte ens själva aktien finns kvar.
LÄS OCKSÅ: UA:s börselva
Medlemmarna har makten
Det finns dock en hel del föreningar som väljer att använda sig av den öppna marknaden för att ta in kapital. Bland annat har både AIK Hockey och Djurgården Hockey tagit in kapital via handelsplattformen Pepins. AIK Fotboll har valt att vara publikt noterade på Stockholmsbörsen. Klubbens aktie finns på First North och går att handla på Avanza och Nordnet. Däremot skiljer sig regelverket för ägandet av idrottsklubbar i Sverige sig stort kontra andra länder, berättar Olof Lundh.
– Den stora skillnaden är att vi i Sverige omfattas av 51-procentsregeln. Den innebär att en ideell förening inte kan sälja ut makten till externa investerare. Medlemmarna kommer alltid ha makten med minst 51 procent. Så är det även i Tyskland med tre klubbar som undantag. I grunden är det så att kapitalisterna inte kommer åt klubbarna i Sverige där svensk idrott är enad.
Vid en blick utanför Sverige finns flertalet noterade fotbollsklubbar. Ett urplock är globala giganterna Manchester United, Juventus och Borussia Dortmund. Vi behöver dock inte resa längre än till våra grannar i syd för att hitta exempel på fotbollscase på börsen. Danska ”Parken Sport & Entertainment” har valt en mer diversifierad profil. Bolaget äger bland annat fotbollsklubben FC Köpenhamn, tillsammans med deras hemmaarena ”Parken” och gymkoncernen Fitness DK och Lalandia, som bedriver olika semestercenter i form av bland annat vattenland. Profilen gör att bolaget i sin helhet inte blir lika beroende av ifall bollen går stolpe in eller stolpe ut för FC Köpenhamns del.
Självmål att investera
Det finns ett index som följer 22 stycken börsnoterade fotbollslag i Europa. Jämför vi indexet ”Stoxx Fotboll” med Stockholmsbörsens ”SIXRX” ser vi att fotbollsaktierna har underpresterat rejält på såväl kortare som längre tidshorisonter. Historiskt har det alltså inte varit en lönsam nisch. Dessutom påverkas fotbollsklubbars ekonomi till stor del av de sportsliga resultaten.
De största vinnarna på fotbollsaktierna är de ägare som haft en klassisk ”buy and hold”- strategi och fått ta del av en uppvärdering av fotbollsklubbarna. Fotbollsklubbar i sin helhet har, likt aktiemarknaden och andra tillgångsslag, värderats upp över tid.
– Man kan säkert leta upp någon fotbollsaktie som varit en bra investering, men det är svårt att tjäna pengar på att driva fotbollsklubbar. Tittar man historiskt har vinsten funnits i att äga en klubb en lång tid och sedan att värdet på klubbarna gått upp. Man har värderat klubbarna högre i förhoppning om ökade tv-intäkter och prispengar.
Olof Lundh är journalist sedan 20 år tillbaka och arbetar i dag som reporter och krönikör på Fotbollskanalen, TV4 och Cmore. Han skriver även krönikör om idrott och pengar i Dagens Industri varannan vecka. Foto: Emma Svensson.
Transferbörs i stället för Stockholmsbörsen
Förutom Stockholmsbörsen går det även att hitta investeringar på ”Transferbörsen”. ”Trade In Sports” är en svensk transferbörs där man nu till och med kan köpa aktier i enskilda idrottare eller enskilda idrottslag.
Vid köp av en aktie i fotbollsklubben IFK Stocksund från Stockholm som spelar i division 2 får investeraren en andel av klubbens transferöverskott från spelartransaktioner. Olof Lundh höjer dock ett varningens finger. Återigen får vi påminna oss om Unga Aktiesparares gyllene regler innan vi trycker på köpknappen.
– Det är ett av många olika sätt som använts för att försöka kommersialisera sin verksamhet. Men i grunden handlar det återigen om idrottens kroniska kapitalbehov.
MISSA INTE: Storklubbar på börsen
Fler sätt att exponera sig mot fotboll
Förutom att investera direkt i klubbarna finns det fler sätt att exponera sig mot fotbollsvärldens tillväxt. Bland annat genom mediebolagen som visar fotbollsmatcherna, vars intäkter förstås ökar när tv-tittandet stiger. Viaplay innehar bland annat rättigheterna för just Premier League som är världens mest sedda fotbollsliga. Viaplay ägs av Nent Group som är noterat på Stockholmsbörsen. Även flera bettingbolag rider på trenden av ökat fotbollsintresse från supportrar. Kindred Group och Betsson är två exempel som är noterade i Stockholm.