Investerar i investerare – till rea

Investmentbolag utanför Sveriges gränser glöms lätt bort. Det innebär att det går att hitta flera globala pärlor till intressanta rabatter. “Vi har innehav som ingen skriver om”, säger Jörgen Wärmlöv, som förvaltar Spiltan Fonders fond Spiltan Globalfond Investmentbolag.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023

Svenska investmentbolag är välkända och givna investeringar som går att hitta i hundratusentals portföljer. Men utländska placeringsalternativ inom sektorn förbises desto oftare och är i många fall nästintill helt okända.

Jörgen Wärmlöv är ansvarig för Spiltan Fonders passivt förvaltade fond Spiltan Globalfond Investmentbolag som är inriktad på just internationella investmentbolag.

– Sverige har verkligen en unik investmentbolagskultur och sticker ut rejält. Det är ett väldigt välbekant fenomen här. Så ser det inte riktigt ut i andra länder, säger förvaltaren.

Inte ens i övriga Norden?

– Nej, det är rätt så tunt i både Norge, Danmark och Finland. Det är väl Belgien som kanske går att jämföra med Sverige i Europa. I Tyskland finns det många fina investmentbolag, men de är familjeägda och som regel inte noterade.

Spiltan Globalfond Investmentbolag startades 2016, som ett komplement till fondbolagets fond med fokus på svenska investmentbolag. Fonden utgörs av investment/konglomeratbolag som är hemmahörande över hela världen. Cirka två tredjedelar härstammar dock från Nordamerika med 50 procent av portföljen i USA.

– Det är mycket jobb med att hitta globala investmentbolag på egen hand. Det är mycket smartare att månadsspara i en fond till en låg avgift (0,5 procent). Vi ville ta fram ett alternativ till en global indexfond som försöker spegla världsindex MSCI World.

Sedan fonden startade är den upp omkring 110 procent i början av 2023. Jörgen Wärmlöv betonar att en viktig punkt i investeringsfilosofin är att ta rygg på just skickliga investerare. Superstjärnan Warren Buffetts Berkshire Hathaway är, kanske föga förvånande, det största av de cirka 25 innehaven.

– I grunden var Berkshire Hathaway ju en försäkringsrörelse och det överskott som har skapats från denna har investerats i andra bolag. Det är precis så motorn ser ut i flera liknande bolag. De är uppbyggda så här, att de investerar överskottspengar från försäkringsrörelsen och äger både börsnoterade och intressanta onoterade bolag.

Jörgen Wärmlöv konstaterar att värderingen av investmentbolag är annorlunda i inte minst USA och att det sällan bjuds på någon månatlig uppdatering av substansvärdet som är brukligt i Sverige.

– Det gör ju att transparensen blir sämre.

Är det vad som ligger bakom de stora rabatterna internationellt?

– Investerare tror kanske inte att ägarna ska kunna skapa tillräckligt stort värde och vill hellre äga investmentbolagens tillgångar separat. Det här är ovanliga djur på andra marknader. Man ser inte värdet i investmentbolag som vi svenskar gör. När en premie egentligen hade kunnat vara motiverad finns det i stället en rabatt på runt 40 procent. Det är bra för oss fondandelsägare.

LÄS OCKSÅ: Fondspara i investmentbolag

Gör sin grej

Det är ett måste att göra bedömningen att investmentbolagen har en trygg och bra ledning och rätt typ av styrning för att en investering ska vara aktuell. Pilotskolan, att ledande företrädare äger en betydande andel aktier i det egna bolaget, är något som Jörgen Wärmlöv uppskattar mycket.

– Ägarfamiljer och investerare som satsat mycket pengar i sina egna bolag struntar lite i vad andra säger och tar inte förhastade beslut i onödan. Titta på Berkshire Hathaway. De har samlat på sig en stor kassa och fått en del kritik för det. Men i dagens marknadsläge är det väldigt nyttigt och spännande att ha den tillgången.

Jörgen Wärmlöv nämner en unik händelse i fonden. Förra året köpte Berkshire Hathaway upp ett annat stort innehav från fonden, Allegany, som följaktligen indirekt är kvar i portföljen.

Han lyfter fram Markel och Danaher som intressanta innehav med bas i USA.

– Markel är väldigt likt Berkshire Hathaway i sin struktur. De brukar även ha sin årsstämma kort efter att Berkshire arrangerat sin i Omaha. De lockar samma typ av folk. Danaher är ett slags konglomerat som har medtech som sin nisch. Bolaget är inte helt olikt Lifco eller Indutrade i sin utformning.

Även Graham Holding är värt att notera.

– Det är ingen som brukar skriva om det här bolaget. Warren Buffett har tidigare suttit i bolagets styrelse. Han rekommenderade en förvaltare som skulle göra investeringar i bolagets pensionsplan. Sedan har stora värden skapats i denna.

I Kanada finns Fairfax Financial och Constellation Software med som betydande innehav.

– Fairfax-grundaren Prem Watsa går att beskriva som Kanadas svar på Warren Buffett. Det är ett bolag som investerar mycket i finansiella tjänster i USA, men det finns även ett indirekt ägande i bland annat en indisk flygplats. Det säger en del om bredden i de här bolagen. Constellation Software förvärvar bolag inom vertikal mjukvara och går att likna med svenska Vitec.

Bland de europeiska bolagen i fonden slår Jörgen Wärmlöv ett slag för holländska Prosus, som är en form av avknoppning från sydafrikanska Naspers med ett stort ägande i kinesiska techjätten Tencent, brittiska Liberty Global och italienska Exor.

– Liberty Global är ett ledande konglomerat inom bredbands- och telefoniverksamheter. Under årens lopp har de skapat värde genom att både köpa och sälja bolag. Det har skett mycket i familjen Agnellis Exor det senaste decenniet. De äger inte längre bara familjeföretaget Fiat. Fiat har gått ihop med Peugeot och i stället har Stellantis bildats. Diversifieringen har blivit bättre och exponeringen mycket bredare understryker förvaltaren.

Han anser att japanska Softbank Group är ett intressant innehav som är baserat i Asien.

MISSA INTE: Pricka av ditt sparlöfte

Står stabilt

För en långsiktig investerare med en flerårig horisont finns det stora möjligheter att få en bra avkastning vid investeringar i globala investmentbolag.

– Det går så klart upp och ned. Visst påverkas bolagen av förändringar i omvärlden och stigande räntor, men samtidigt är det stabila med ägare som har ett längre perspektiv på sina investeringar. Spiltan Globalfond Investmentbolag ger en unik och speciell exponering som har stor potential att bli lyckosam, säger Jörgen Wärmlöv, och tillägger:

– Den är extra bra i perioder när värde behöver realiseras. Det har vi fått se den senaste tiden.

Vad är viktigt att känna till som intresserad investerare?

– Naturligtvis gäller det att läsa på och ha koll på investmentbolagen och dess underliggande innehav. Sedan kan olika valutor spela en roll på kortare sikt. Över tid handlar det däremot om vilka värden som investmentbolagen kan skapa genom sina investeringar.

FAKTA 

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Tio största innehaven:

Berkshire Hathaway (USA).
Markel (USA)
Fairfax Financial (Kanada).
Alphabet (USA).
Danaher (USA).
Constellation Software (Kanada).
Prosus (Nederländerna).
Softbank Group (Japan).
Liberty Global (Storbritannien).
Exor (Italien).

Källa: Nordnet. Information hämtad den 31 januari 2023.

 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer