Många personer drömmer om att få åka upp i atmosfären och se andra galaxer. Men få kommer att få göra det. Däremot finns möjligheten att vara med på olika typer av bolags kursresor på börsplaneten. Följ med på en annorlunda rymdresa.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020
Rymdindustrin är stadigt växande och väntas bli ännu större under de kommande decennierna. Det går att ta rygg på flera olika typer av bolag om du vill skaff exponering mot den spännande sektorn.
Elon Musks omtalade Space X
Rymdbolaget Space X, som ägs av Teslagrundaren och superentreprenören Elon Musk, har varit mycket aktuellt i media det senaste året efter att Space X genomfört sin första rymdfärd i slutet av maj 2020. År 2011 var senast NASA flög med sina egna amerikanska rymdfärjor. Sedan dess har amerikanska astronauter flugit med ryska farkoster, betalda av amerikanska medel. Fram tills just Space X jungfrufärd till ISS (Internationella rymdstationen) i maj 2020. Rymdfärden var mycket omtalad på många plan. Det var även första gången som hela farkosten och kapsel var tillverkade av ett privatägt bolag.
Dessvärre går det inte att investera i Space X-aktier som vanliga småsparare ännu, men håll ögonen öppna. Elon Musk har senast i februari hintat om att Starlink kan komma att börsnoteras. Starlink är en del av Space X.
Amazon-miljardärens rymdbolag
En annan amerikansk miljardär, nämligen världens rikaste man Jeff Bezos, äger även han ett rymdbolag vid namn Blue Origin. Vill du själv uppleva tyngdlöshet och besöka rymden utan att bli astronaut kan rymdfarkosten New Shepard, ägd av Blue Origin, möjligen göra detta till verklighet i framtiden då bolaget nu för sjunde gången testkört farkosten som är tänkt att ta rymdturister ut i atmosfären för kortare resor. Vid den senaste uppskjutningen var 10 000 vykort med på färden som nu ska skickas tillbaka till dess avsändare. Bolaget kan dessvärre inte heller investeras i som privatperson just nu. Men det är något man absolut ska hålla ett öga på. Rymdturism som fenomen är mycket ovanligt. I skrivande stund har endast 4 privatpersoner fått uppleva känslan av att se jorden från rymden, men dessa kan komma att öka i antal när Blue Origin är redo att ta emot sina första resenärer.
Prislappen för en rymdresa kommer att vara runt 2,5 miljoner kronor. Aningen dyrare än en all inclusve-resa till Mallorca.
LÄS MER: Gamingsuccén från Karlstad: ”Samma stil i minst 20 år till”
Virgin Galactic – ett bolag i framkant
Den välkände entreprenören Richard Bransons börsnoterade bolag Virgin Galactic är ännu ett bolag som satsar på rymdturism. Space Ship Two heter farkosten som ska ta Richard Brandsons dyrt betalande turister upp i rymden. Enligt grundaren själv har tanken varit att de första turisterna redan ska få åka före slutet av 2020. Nyligen slöts även ett avtal med motortillverkaren Rolls Royce samt Nasa för framtagning av ett nytt överljudsflygplan. En del kanske minns det senaste överljudsflygplanet Concorde som gjorde sin sista flygning 2003. Det nya flygplanet är tänkt att flyga på en ännu högre marschhöjd och i en ännu högre hastighet. Inte mindre än tre gånger ljudets hastighet. New York-noterade Virgin Galactic har verkligen många bollar i luften, förlåt rymden, och häng med i svängarna gällande framtida nyhetsuppdateringar signerade bolaget.
Ett bra alternativ
Känner du att du vill ha en sparad slant i just rymden finns det en möjlighet genom att köpa aktier i exempelvis franska Airbus. Airbus är mest känd som flygplanstillverkaren, men bolaget arbetar just nu på att skapa värdens första fraktfarkost mellan planeter i rymden. Bygget beräknas vara klart någon gång under 2026.
MISSA INTE: Plattform för framtidens avkastning
Svenska rymdbolag
Utbudet av bolag inom rymdsektorn från Sverige är inte jättestort, men det finns en del intressanta inslag. Som exempelvis AAC Clyde Space som har Sveriges ende astronaut, Christer Fuglesang, med bland sina investerare.
AAC Clyde Space, som tidigare hette ÅAC Microtech, arbetar med ett fokus på design av satellitsystem och satelitplattformar. Gomspace är också värt att nämna. Bolagets framtidsambition är att göra stor påverkan på satelitbranschen med sin tillverkning av så kallade nanosateliter.
Rymdbolag är verkligen något som verkligen är värt följa upp. Ny teknik, miljöaspekter och nya privata aktörer på marknaden gör att kommer branschen garanterat kommer att förändras med raketfart. Mycket som händer i rymden påverkar många bolag och samhällsfunktioner som vi kanske inte tänker på i vår vardag här på jorden. Enligt Forbes väntas rymdturismens omsättning uppgå till 800 miljarder dollar 2030.