David Sundin och Johan Petersson. Foto: Oliver Martin Henriquez/TV4.

Johan Peterssons trista aktiesmäll: ”Läst på för dåligt”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024 

Johan Petersson fastnade för sparande och investeringar för lite över tio år sedan. Nu berättar han om “aha-upplevelsen” som fick honom att börja lägga undan pengar i först fonder och sedan aktier. “När jag kollade in min pensionsprognos såg den inte särskilt rolig ut”, säger tv-personligheten och komikern.

2013 fick Johan Petersson en bok skriven av Per H. Börjesson av sin far. Det blev en form av ögonöppnare för honom.

– Jag hade nog bara läst “Jag är Zlatan” och olika former av manus och projekt innan jag fick den här boken. Den var väldigt inspirerad av Warren Buffetts filosofi. Jag var ett par år över 40 och började få en möjlighet att spara lite mer pengar, säger han.

Johan Petersson har under 2024 synts i inte minst Bäst i test. Där drog han faktiskt in ett resonemang om aktier i ett av testen. Vi återkommer till det. Tidigare har Johan Petersson blivit känd för sin medverkan i bland annat tv-produktioner som Disneyklubben, Doktor Mugg, Partaj och Helt Perfekt.

Det innebär dock inte att det alltid har gått på räls rent ekonomiskt.

– Som frilansare inom media går det upp och ned i olika perioder kring hur mycket jobb man får. Det finns ingen arbetsgivare som sätter undan tjänstepension automatiskt åt dig. Jag började med en enskild firma och har drivit aktiebolag sedan 2008. När jag gick in på minpension.se och fick se pensionsprognosen såg den inte särskilt rolig ut. Jag skulle inte ha så mycket att leva på som pensionär om jag inte tog tag i mitt sparande själv, konstaterar Johan Petersson.

Runt millenieskiftet hade Johan Petersson investerat i att köpa en bostad i Stockholm tillsammans med sin familj. Inspirerad av Per H. Börjessons råd började han att investera i sin tjänstepension i företaget. Det blev fokus på breda fonder till låga avgifter med en långsiktig horisont.

– Det blev en slags självbevarelsedrift. Jag kände mig tvungen att ta ansvar. Sedan fick sparandet skjuts av den starka börsuppgång som gick att se från 2013 till 2019. Det var väldigt starka år och det spelade mig i händerna.

Det är lätt att tro att Johan Peterson alltid har varit fullt inställd på att verka inom underhållningsbranschen. Men han studerade ekonomisk linje på gymnasiet och jobbade även ett kortare tag på en bank med utlandsbetalningar.

– Jag känner mig fortfarande som en kontorsmänniska. Varje gång som jag står på en scen känner jag mig som lite av en gäst trots att jag har jobbat med sådant här i 32 år. Man kan säga att underhållningsbranschen blev lite som mitt universitet. Jag har helt tiden fått utvecklas och lägga till fler strängar på min lyra för att öka mina möjligheter att få jobb, säger Johan Petersson, som även arbetar bakom kulisserna med bland annat manusskrivande och produktion.

Fokus på utdelningar

I takt med att åren har gått har den nu 54-årige Johan Petersson börjat investera mer och mer i aktier. Inte minst i aktier som är kända för sina höga utdelningsandelar.

I ett av avsnitten av Bäst i test i TV4 tidigare i år lät det så här när uppgiften gick ut på att imponera på tonåringen Astrid:

“Ja … ehm … jag har börjat att köpa utdelningsaktier”.

Johan Petersson skrattar och kommenterar sitt, vad som blev, tafatta försök att få över Astrid på sin sida i tävlingen.

– Det var en smått omöjlig uppgift. Det kom helt spontant och blev klassiskt vuxensnack. Om man träffar rätt med utdelningsaktier blir det häftigt, men jag förstod väl att jag inte skulle vinna den här utmaningen. Jag brukar dra samma harang för mina barn och nu blev det fredagsunderhållning på tv.

Lyckas du förmedla ditt budskap bättre till dina barn?

– Jag vill i alla fall tro att jag sår ett par frön, säger Johan Petersson, som har två barn i 20-årsåldern, med ett leende.

Tonåringen Astrid förmedlade lägsta betyg till Johan Petersson via programledaren David Sundin med ironiska motiveringen: “Coola aktier, mannen”. Men omdömet är inget som kyler ned Johan Peterssons fascination för utdelningsaktier.

– När jag började att investera privat för ett antal år sedan efter att ha fokuserat på att spara i breda fonder fastnade jag för utdelningsaktier. Det handlar om stora bolag som inte behöver återinvestera så mycket i sin verksamhet. Jag tittar långsiktigt på den här typen av bolag och om jag kan få 5–6 procent i avkastning via utdelningar är jag nöjd.

Just bankaktier är något som Johan Petersson lyfte upp i samtalet med Astrid.

– De har redan sitt affärssystem. Om de gör vinster går det till utdelning. Samma gäller för teleoperatörerna. Visst, man kan bli sur över hur mycket pengar bankerna tjänar hela tiden, men det går ju att investera i stora, trygga bankaktier och ta del av utdelningarna. Det kan vara lättare att gå med i laget i stället för att stå vid sidlinjen och inte tycka om det.

Som frilansare med en svängig och stundtals osäker inkomst är Johan Petersson tydlig med att han vill ha ett så säkert sparande som möjligt.

– Jag gillar när pengarna trillar in på kontot. Det blir som en form av extrainkomst som jag kan ha när det är tuffare tider i tv-branschen. Det är en skön känsla att kunna gå tillbaka och se hur mycket jag har fått i kronor och ören på ett år. Därför köper jag aktier där det känns som om kursen är rätt så stabil och som om de har en trygg utdelningsandel, konstaterar Johan Petersson, och tillägger:

– Men jag har också fått lära mig att utdelningen kan minska eller rent ut sagt dras in när det blir kärvare tider. Det är klart att det gäller att vara medveten om det.

Johan Petersson berättar att flera bankaktier, föga förvånande sett till resonemangen, ryms i portföljen. Det gör även teleoperatörerna Tele2 och Telia.

– Sedan har jag även aktier i JM och i en nischbank. JM är stabilt och har en bra affärsidé, även om dess aktie så klart påverkats av den allmänna oron kring byggsentimentet.

Han delar även med sig av att både Scandic, som köptes i samband med botten i anslutning till covid-19-pandemins utbrott, och SAS finns i portföljen. Det förstnämnda har blivit en klart bättre investering.

– Det är tur att jag bara har haft en liten post i SAS. Jag hade läst på för dåligt.

Men investmentbolag är ingenting för dig som gillar stabilitet och har inspirerats av Per H. Börjessons råd?

– Jag hade ett par stycken. Men sedan kom det in känslor i det hela och jag sålde av dem under en tid när det såg dåligt ut kursmässigt. Det var kanske inte det smartaste. Ett bolag som Investor ska man ju egentligen bara hålla i.

Funderar du på att vikta om och satsa lite mer på aktier som har en högre kurs- och utdelningstillväxt än teleoperatörer och banker har?

– Det är en plan på sikt. Jag vill bli bättre på att sprida riskerna och kanske inte ha så många telekom- och bankaktier i portföljen. Jag är bara i uppstarten och har mycket att lära mig.

Ta rätt lärdomar

Johan Petersson anser att det är viktigt att vara källkritisk i samband med analyser av aktier.

– Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig och inte lyssna så mycket på råd. Det kan handla om konton på Instagram av “self made-persons” och investeringar i allt från bitcoin till Gamestop. Där blir det en annan form av beteende. Lite som att spela på hästar på Solvalla. Det är hög risk och låg chans till belöning.

Han tillägger:

– Det finns inget garanterat sätt att bli miljonär på. Om någon säger det till dig så vet man att det inte stämmer. Jag känner mig mer trygg med att investera i utdelningsaktier och att skapa mig en egen uppfattning av saker och ting. Det blir en bred insamling av kunskap och jag tycker att det är genuint roligt att lära mig mer.

LÄS OCKSÅ: Bygg en utdelningsportfölj att leva på: Aktierna som passar bäst

MISSA INTE: Rädda dig – från att straffas hårt av börsen: ”Inget att dölja”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer