Det är aldrig roligt att gå på en smäll och erkänna sig besegrad. Men ibland är det ett måste att ta den berömda tjuren vid hornen, inse fakta och bara dumpa surdegen i portföljen. Jag fick mig nyligen en dyrköpt läxa – som över tid kan göra mig till en mycket bättre aktiesparare, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021
Caset som jag hittade var både lovande, hade potential och såg ut att utvecklas i helt rätt riktning rent operationellt. Flödet fylldes av positiva analytiker och förvaltare som tryckt på köpknappen med riktkurser klart högre än i det intervall som aktien handlades i då. Intrycken från bolagens ledande personer var också klockrena. Det här kunde väl bara inte gå fel, eller?
Jo, det kunde det. När jag alldeles nyss klev ur aktien efter att ha ägt den i över två år gjorde jag det med en förlust på nära 80 procent. Tusentals kronor hade gått upp i rök. Hur blev det så här? Vad gjorde jag för misstag?
Svar: Jag investerade i någonting som jag inte riktigt förstod och kunde inte greppa de uppenbara stora riskerna som fanns på nedsidan när tråkiga besked och nyheter presenterades. Jag var inte tillräckligt konsekvent i att följa en av Unga Aktiesparares fem gyllene regler: “Förstå vad du köper”.
Att jag hade följt en annan av Unga Aktiesparares gyllene regler i “Sprid riskerna” mildrade mitt redan tunga fall ordentligt. Bolaget var aldrig större än cirka 1,5 procent av min portfölj och därför sved förlusten kanske mer i stoltheten och fåfängan än vad den gjorde rent ekonomiskt. Nederlaget kändes dock tungt så att det räckte ändå.
Så här i efterhand kan jag, utöver det jag nämnde om min bristande branschförståelse, se tre tydliga faktorer bakom att det blev så här:
- Jag lyssnade för mycket på personer som fortsatt var positiva till både bolaget och aktien. Funderade snarare på om jag inte skulle se till att öka på ordentligt i aktien som blivit klart mycket billigare.
- Jag var för envis. Successivt gick det att förstå i vilken riktning det såg ut att bära, men jag vägrade ändå kliva av. Aktien måste liksom i alla fall ta sig upp till den nivå som mitt GAV (genomsnittliga ingångsvärdet) fanns på igen. Eller hur?
- Min övertro blev för stor. Jag var alldeles för säker på att jag hade rätt i min analys och att det som skett bara var ett litet hack i kurvan. Jag tog inte de kritiska analyserna som kom ut på stort allvar nog och tänkte att så illa kan det inte vara att sitta kvar.
MISSA INTE: ”Alla borde få chansen att spara i aktier”
Viktig upplevelse
Det är ofta lätt att skylla på någon annan när man misslyckas med någonting i livet. Det gäller såväl när det kommer till aktieplaceringar och andra tillkortakommanden som får en att vända blicken mot andra personer eller företeelser i stället för att föra den inåt och se vad just jag kan göra åt situationen.
Men att åka på en sådan här snyting var kanske bland det bästa som kunde hända. Jag fick gå igenom min analysprocess, rannsaka mitt tankesätt och fundera på vad jag kan göra för att undvika att gå i diverse psykologiska fällar igen.
Vad har jag då lärt mig? Jo, bland annat att inte minst bara investera i saker, produkter eller tjänster som jag verkligen förstår och att se till att gå igenom min riskprofil ytterligare minst en gång. Att våga ta stoppen och kliva ur en investering när fler bitar ser negativa än positiva ut efter en grundlig analys och när trenden är ursvag. Ingen är immun mot psykologins kraft. Det gäller mig som är chefredaktör för denna tidning och exakt alla, alla andra.
Sett ur ett längre perspektiv är jag övertygad om att det förlorade beloppet kommer att göra mig till en rikare människa – på alla möjliga sätt.
För er som vill lära er mer om börspsykologi och hur det går att använda tankarnas kraft på rätt sätt kan jag varmt rekommendera Stock Magazines återkommande skribent Cristofer Anderssons böcker på ämnet.
LÄS MER: Börspsykologen: Så hanterar du mental investeringspress