Foto: Privat.

Kostsamma risken: Vara för sen på aktietåget

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

När en aktie väl är inne i uppgångsfasen går det fort. Helt plötsligt när allting känns som bäst måste tidigare otänkbara frågan ställas: Är det dags att sälja nu? skriver Elias Sundberg i sin andra adventskrönika.

Det är lite svårt att beskriva den exakta brytpunkten. Den där alla går från att inte vilja kännas vid begreppet jul till att sätta på sig sin fula jultröja, posera med glögg och ett påklistrat leende med texten ”julmys” till ett Instagraminlägg som får några filantropiska likes.  

E-handeln blir överbelastad och alla köpcentrum överfylls med kunder. Vad hände precis? Jag tror att det skulle behövas tvärvetenskapliga studier för att till fullo förstå vad som gjorde att vi ändrade uppfattning om något som precis tett sig så likgiltigt. Men vid närmre eftertanke behövs det nog inte en särskilt komplicerad förklaring.   

Alla svaren går att finna i den andra fasen av Wyckoff-metoden: Uppgångsfasen.   

Välkommen till en tid av hysteri, flockbeteende och kanske lite för mycket optimism. Välkomna till den andra delen av sagan om julen. 

Kurserna stiger

Richard Wyckoff förklarade genom sin metod att när en tillgång bryter ut från den, i ackumuleringsfasen, jämviktstrendande riktningen och i stället börjar visa en tydlig trend uppåt har en ny fas påbörjats. Uppgångsfasen är ett faktum och det är nu allt det roliga börjar. Det är här vi börjar tjäna pengar.  

Nu är inte längre de institutionella investerarna ensamma. Ägarlistan börjar expandera i explosionsartad takt med småsparare. För att det ska ske behövs något slags tecken från ovan som visar småspararna vägen. Någon eller något som implementerar tanken för dem eftersom de oftast är alltför enfaldiga för att komma på det själva. 

Det kan vara när den första snön börjar falla som brytpunkten sker. Ni vet den snön som smälter bort senare under eftermiddagen. Men det är fortfarande den första snön. Det finns hopp trots allt. Skolbarnen springer ut på skolgården och leker snöbollskrig – samtidigt som deras föräldrar hysteriskt blir varse att de måste byta till vinterdäck.  

Julkalendern dyker upp i tv-rutan och det klassiska julmyset i butiker, på caféer och hemma hos julälskande familjer börjar ta sin form runt första advent. Gemene man har nu accepterat att julen är på väg och har fri- eller ofrivilligt tagit fram det dammiga julpyntet från garderoben. 

Och där händer det. Hysterin och kaoset bryter ut. Människor vallfärdar till köpcentrum likt en pilgrimsfärd till Mecka. E-handeln överbelastas till en gräns ingen trodde var möjlig. Alla inser att de måste köpa julklappar innan lagren tar slut. Människor med tydliga inköpslistor länsar hyllorna på allt dess innehåll och butikerna har svårt att fylla på i samma tempo som sakerna säljer slut. Hur kan alla ha kommit på samma idé samtidigt? 

Snabb förändringstakt

Men så träffar vi alla på dem. Ni vet de där som är ganska strikta med sina principer. De som väntar med att julpynta tills tidigast första advent. Som vägrar att äta lussekatter före lucia. De som väntar med att äta julmat tills julafton. Helt enkelt för att julen inte ska firas innan det verkligen är jul. Punkt. 

Därtill träffar vi även på de som låter både första och andra advent passera utan någon som helst reaktion eller tendens till optimism för julen. De återfinns i den gruppen av människor som kanske inte älskar julen, utan som firar den för att det ”hör till” och för att alla andra gör det. De personer som med andra ord lider av FOMO och därmed varken brukar vara de mest förberedda eller entusiastiska för julens intåg. 

Det tar likaledes ett tag för alla småsparare att förstå vad det är som händer när en aktie bryter ut från ackumuleringsfasen och uppgångsfasen tar sin början. Inledningsvis är det endast de mest pålästa och disciplinerade som vågar ta position.  

Resterande – de principfasta och FOMO-gänget – kommer stå över större delen av uppgångsfasen och invänta dagspressens köprekommendationer lagom tills den stora festen börjar sjunga på sista versen. 

Att vara tålmodig och inte stressa in i en investering är klokt. Ett välgrundat beslut bör ligga bakom för att du inte ska börja tveka om det går i fel riktning precis efter att du tagit din position.  

Men att vänta för länge är inte heller en bra idé. Då finns risken att du missar sista hållplatsen och inte hinner hoppa på tåget innan det ska vända och köra tillbaka. Kanske kan det trots allt finnas något värde i att släppa sina principer och se de fyra veckorna före jul som ett härligt förspel till den underbara buffé av traditioner som ska dukas fram den 24 december? 

Då är det dags att tänka på refrängen

Nu är nästan allt inhandlat. Det är bara de sista detaljerna kvar. De där som är ute och handlar julklappar i sista stund har äntligen vaknat till liv. De principfasta och FOMO-gänget har till slut fått ge med sig av den hysterin som råder. De hoppar med i shoppingtåget och julstressen innan det är för sent.  

Inom kort kommer dock inget att vara sig likt. Snart är det julafton – det som för några veckor sedan verkade så avlägset. Lugnets högtid kommer att få hela samhället och den hysteri som föregått att fullständigt stanna av.  

Hysterin är förvånansvärt charmig så länge den pågår. Tids nog handlar det om att inget gott varar för evigt och att acceptera verkligheten för vad den är. Julen AB är högre värderad än någonsin vid den här tiden.  

Det är lätt att leva kvar i den förtrollade värld som påverkat oss under denna period och inte reflektera över den vändpunkt som snart kommer slå hårt mot de flesta när julens magi plötsligt försvinner. Kanske är det just i detta ögonblick av maximal eufori och optimism som vi borde tänka på refrängen och fråga oss det otänkbara: Är det nu det är läge att sälja? 

LÄS OCKSÅ: Var först – och gör de bästa aktieköpen

MISSA INTE: Fortsätt bara spara – bygg ditt drömliv: ”Lätt blir rätt”

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här