Nya tider oroar börserna

När pandemins förhoppningsvis sista allvarliga våg sköljde över Sverige under vintern skenade samtidigt energipriserna runt om i Europa. Det resulterade i en hög redovisad inflation för första gången på mycket länge – och ännu högre var den i USA. Världens centralbankschefer verkade dock eniga om att det endast var tillfälliga effekter och att inflationen inte skulle förbli långvarigt hög.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2022

Men centralbankscheferna hade fel. När Ryssland invaderade Ukraina sköt dessutom oljepriset extra mycket i höjden. Oljepriset är en av de viktigaste råvarorna för lantbrukare som därmed blev tvungna att höja sina priser och när matpriserna ökar är inflationen här för att stanna. 

Det har lett fram till spridningseffekter i hela det ekonomiska systemet och en ny prisnivå är etablerad. Drygt 8 procent högre än för ett år sedan i USA och 6 procent högre i Sverige. För att få bukt med denna mycket höga inflation måste centralbankerna nu se till sitt huvuduppdrag. Det innebär att de i rask takt behöver höja räntan. 

Något som får inflationen att falla tillbaka något – men som också slår hårt mot ekonomin. Räntans starka effekt på aktiemarknaden kan särskilt tydligt skönjas i att fastighetsbolagen har fallit 19 procent under de senaste tre veckorna medan marknadsräntorna har tickat uppåt. 

Ett annat centralt problem för bolagen är nya svårigheter med leveranser. Det är inte bara bilar som har långa leveranstider utan exempelvis Adidas har aviserat över sex månaders lång väntetid på vissa träningskläder. Grunden i problemen är de nya covidnedstängningarna i Kina. Många bolag har länge varnat för dessa problem, men många bolag har också varit väldigt skickliga på att hinna bygga tillräckligt stora lager när problemen väl utkristalliseras. 

MISSA INTE: Fyra sätt att palla börsturbulens

Ett sådant exempel är New Wave som via ett stort lager bjöd på en omvänd vinstvarning när både omsättning och vinst utvecklades riktigt starkt. Ett bolag som haft det tyngre är Husqvarna som i stället fått vinstvarna till följd av leveransproblemen. Dessutom har dessa förvärrats av den nya geopolitiska situationen i Europa. Det är tydligt att de här två orosmolnen driver börserna. 

Samtidigt är det en intressant rapportperiod på börsen. I skrivande stund är långt ifrån alla kvartalsrapporter inkomna. Men vissa generella slutsatser går ändå att dra. Kvartalet har varit starkt och de flesta bolag möter fortfarande en stark efterfrågan. Spridningen har däremot ökat. Fler bolag åker på riktiga rapportplumpar i jämförelse med tidigare kvartal. 

Mest fokus lägger marknaden på uttalanden om framtiden. Många vd:ar hintar om att kommande kvartal kan bli tuffa. Det oroar mycket och har sänkt många bolags aktiekurser rejält. Det råder fortsatt ett tydligt negativt tolkningsföreträde på börsen just nu och nedsidan har ofta varit större än uppsidan i samband med rapportperioden. Det är ovanligt med ett tydligt fokus på makrohändelser även under rapportperioder. Men i denna period är det tydligt att så är fallet. 

Som vanligt tåls det däremot att upprepa att det är precis när det råder stor oro på börsen och sentimentsindikatorer, såsom ”Fear and Greed index”, noterar riktigt låga nivåer som det ofta har varit köpläge på börsen. Att bolagen trots den mycket svåra marknadsmiljön presterar fina vinster gör mig lugn som investerare. Många tillväxtbolag har haft det tufft i den operationella utvecklingen och ska därför handlas ned. Det finns däremot gott om ”lågmultipelsbolag” som har en fortsatt stabil vinstutveckling. När räntan stiger blir värderingsrisken extra påtaglig. 

Det är svajigt på börsen just nu – riktigt svajigt till och med. Att behöva stå ut med hög volatilitet är däremot anledningen till att det går att tjäna riktigt fina pengar på börsen över tid. Jag fortsätter att vara positiv till börsen. Det har lönat sig över tid. 

SE ÄVEN: Se möjligheterna i börsraset

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer