Nyårslöftet: Utvecklas som investerare

För att vara redo inför vad som verkar bli ett osäkert år ekonomiskt är det viktigt att vara påläst och hela tiden påminna sig själv om vikten av diversifiering, långsiktighet och regelbundet sparande. Detta är du som investerare ansvarig för. Ett nyårslöfte kan vara att regelbundet informera sig om marknadens utveckling samt bygga upp ett stort ekonomiskt kunskapsförråd, skriver Unga Aktiesparares Max Larsson.

I slutet av varje år offentliggör världens ledande banker varsin framtidsprognos för kommande år. Jag har läst igenom elva storbankers “Investment Outlook 2023” rapporter på sammanlagt 447 sidor så att du inte behöver. Med varning för en faktatung och komprimerad artikel kan du ta tillfället i akt och börja 2023 med en uppdatering från de största aktörerna i finansvärlden.

Gemensamma nämnare 

En världsekonomi på hal och tunn is  

Världsekonomin beskrivs som ömtålig och bankerna kommer att utveckla nya och innovativa sätt att navigera i en allt mer oförutsägbar ekonomi. Utvecklingen av kriget i Ukraina, energikris i Europa, flaskhalseffekter i leveranskedjor, hög inflationstakt och penningpolitisk åtstramning är alla faktorer som kommer påverka världsekonomin 2023. Vi kommer även se stor variation i hur mycket olika sektorer påverkas.  

UBS menar att det inte går att förutspå i vilken utsträckning ekonomin kommer påverkas. Banken menar även att det stora ansvaret ligger på centralbankerna att agera mer under 2023 än föregående år. 

Innovation i en konservativ bransch  

Bankerna kommer omvärdera traditionella och konservativa arbetsmetoder och hitta nya sätt att skapa värden för kunder. På agendan finns bland annat blockchain-teknologi och green finance. De banker som inte agerar innovativt i denna kaotiska värld riskerar att snabbt hamna efter sina konkurrenter och därmed skapa mindre värde för kunden. 

Geopolitisk polarisering 

En ny spelplan för den globala ekonomin håller på att utformas som ett resultat av bland annat ett osäkert geopolitiskt läge, deglobalisering och osäkrare betalningssystem. Likt under pandemin står banker återigen inför svåra utmaningar. Blackrocks indikator för geopolitisk risk och dess marknadspåverkan har inte varit så här hög sedan andra världskriget. 

LÄS OCKSÅ: Att ta ansvar för framtidens sparare

Genomgående i prognoser 

Globalt BNP: Energikrisen i fokus  

Prognoser visar att globalt BNP, i bästa fall, kommer att stiga 3 procent under 2023. Jämfört med 6 procent under 2021. Goldman Sachs tror, likt konsensus, att globalt BNP sannolikt stiger med 1,8 procent under 2023 och menar att delar av Europa och Storbritannien förmodligen redan är inne i en recession på grund av höga energikostnader. Det är hög sannolikhet för recession eller stagflation i vissa delar av ekonomin och världen kommer förmodligen se stora skillnader i hur mycket olika ekonomier drabbas av svårigheter.  

Europa kommer sannolikt att se större negativ ekonomisk utveckling än Nordamerika på grund av den huvudsakligen rådande energikrisen. I Asien kommer den negativa påverkan att variera beroende på hur stor exponering landet i fråga har mot de globala marknaderna. Kina väntas fortsatt se problem under 2023. 

Inflation 

Inflationen kommer sannolikt tappa momentum. Det vill säga inte öka i samma höga takt som under 2022. I takt med att centralbankernas fokus skiftar från tillväxt till inflationsdämpande åtgärder kommer inflationssiffror toppa under 2023 för att sedan vända nedåt igen.  

Brasilien är ett exempel där inflationstoppen förmodligen redan har varit. Valutan USD (US Dollar) kommer sannolikt förbli stark kommande år och undervärderade valutan JPY (japanska yen) kan, till skillnad från 2022, öka i värde. 

Säkra kort 

Finansiella instrument med fast avkastning, så som obligationer, ABS, derivat och/eller T-bills, kommer under 2023 sannolikt vara stabila sätt att investera sina pengar i . Man får i dagens ekonomi acceptera att en snittavkastning på 7–8 procent per år inte är det normala. Makroekonomiska förutsättningar under kommande år medför att en avkastning på cirka 2 procent per år med låg risk kan vara att föredra.  

Den traditionella 60/40-portföljen har under 2022 förlorat –20 procent i oktober. Detta kan jämföras med finanskraschen 2008 då 60/40-portföljen förlorade –14 procent och plus 9–10 procent per år i snitt under 50 år.  

Enligt Credit Suisse kommer penningpolitiska åtstramningar direkt att påverka fastighetssektorn negativt och logistikfastigheter kommer vara ett säkrare kort under 2023. Den stora infrastruktursektorn kommer förmodligen se tillväxt kommande år. 

MISSA INTE: Oväntad skattechock

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer