Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2025
Vad skiljer en riktigt bra och värdeskapande serieförvärvare från en mindre lyckad? Zino Engdalen Ricciuti, analytiker på Handelsbanken Capital Markets och som följer sektorn nära, lyfter fram tre viktiga aspekter att titta extra noga efter. “Bolagen måste lyckas med det”, säger han.
Zino Engdalen Ricciuti sitter inte bara i Unga Aktiesparares förbundsstyrelse. Han arbetar till vardags som analytiker på Handelsbanken Capital Markets och följer serieförvärvärna på Stockholmsbörsen från första parkett.
Zino Ricciuti Engdalen beskriver de förhållandevis frekventa framgångarna som flera bolag haft som rätt så självklara sett till hur de har utvecklats.
– Det viktigaste för att en aktie ska vara bra att äga över tid är att bolagen kan växa vinsten och kassaflödet per aktie. Serieförvärvarna i ”Big four” (Addtech, Indutrade, Lagercrantz, Lifco) sticker ut som de mest framgångsrika serieförvärvarna med en lång historik av att på ett hållbart och kontinuerligt sätt växa vinsterna. Det har primärt gjorts genom förvärv av oftast små familjeägda bolag, säger han och tillägger:
– Charmen med den här typen av serieförvärvare är att man betalar låga multiplar för bolagen och att de kan allokera stora mängder kapital till sitt förvärvsmaskineri. Tar vi Addtech som ett exempel så har de växt sin rörelsevinst med cirka 20 procent per år sedan de blev ett självständigt bolag 2001. Marknaden underskattar lätt värdet som en bra serieförvärvare kan skapa över tid.
Zino Ricciuti Engdalen bevakar samtliga serieförvärvare som tillhör “Big four” och Bergman & Beving och Momentum på daglig basis. Värt att notera är att Lagercrantz och Addtech hör hemma bland det 15-tal bolag på Stockholmsbörsen som blivit så kallade “tenbaggers” (vars aktie stigit minst 1 000 procent på tio år) i modern tid.
När det gäller att hitta de absolut bästa serieförvärvarna är Zino Ricciuti Engdalen tydlig med att det finns tre saker som är extra betydelsefulla att hålla ögonen på i sin analysprocess: Att bolaget har hög avkastning på investerat kapital och inte betalar för mycket för förvärven. Att bolaget har en hög men hållbar återinvesteringsgrad som gör att det går att allokera kapital till avkastningen som nämns i första punkten. Slutligen är det A och O att ha en motståndskraftig organisk bas. Det gör att bolaget får stabila kassaflöden så att det inte tvingas stanna förvärvsmaskineriet och få försämrad förmåga att betala lånen.
Vad är det sunt att se upp för?
– Jag tycker man ska akta sig för bolag som bryr sig mer om att bygga en stor koncern snarare än att leverera aktieägarvärde. Det kan ta form i att de har en aggressiv förvärvstakt med frekventa nyemissioner eller i att bolagen gör stora strategiska förvärv. De kan ha svårt att förstå att det är en “peoples business” och inte pappersprodukt som ser bra ut som kalkyl i excel.
Nyckeltalen att sikta in sig på
Zino Ricciuti Engdalen anser att EPS-tillväxten (vinst per aktie), nettoskuld/EBITDA, avkastning på investerat kapital och kapital allokerat till företagsförvärv som andel av kassaflöde från den löpande verksamheten är bra nyckeltal att kika närmare på i samband med analyser av serieförvärvare.
Han ger ett generellt svar kring hur han ser på serieförvärvarnas möjligheter i närtid och är tydlig med att bolagen ska ticka i de tre nyckelboxarna som nämnts tidigare för att ha bästa tänkbara förutsättningar framåt.
– Bland många av dessa bolag har värderingarna kommit upp det senaste året. Men med lägre räntor 2025 och en återkomst till organisk tillväxt för många finns det flera bolag att ställa sig positiv till. Nu när räntorna har kommit ner och investerare är mindre fokuserade på konsekvenserna av inflation och företagens skuldsättning tror jag att man kommer lägga mer fokus på att hitta företag som kan leverera tillväxt i vad som nu framåt kan vara en tillväxtfattig värld. Där har serieförvärvare en bra position.
Kan du ge något råd till investerare, speciellt yngre sådana, som vill hitta intressanta aktier av serieförvärvarkaraktär?
– På engelska kallas man serieförvärvare för ”compounders”. Charlie Munger sa en gång ”The first rule of compounding: Never interrupt it unnecessarily”. Så hitta bra serieförvärvare, äg dem långsiktigt och håll dig informerad om hur företaget presterar, säger Zino Ricciuti Engdalen.