Bli medlem i Unga Aktiesparare här
I Jonna Simas artikel “Trist att ekonomi är populärast i skolan” på Aftonbladets ledarsida kritiseras unga vuxnas intresse för ekonomi och investeringar. Jonna Sima antyder att intresset är tecken på en vilja att leva ett liv i överflöd och lyx. Men att klumpa ihop alla svenska ungdomar som materialistiska och själviska är varken korrekt eller rättvist, skriver Emma Hedman, verksamhetschef på Ung Privatekonomi.
Faktum är att unga människor vill ta ansvar för sina liv och för sin framtid. Vi förstår vikten av ekonomisk kunskap. Inte bara för att maximera vår egen tillvaro. Utan också för att kunna bidra till ett bättre samhälle. Att vilja lära sig om ekonomi handlar för de flesta inte om girighet – utan om att förstå hur man kan skapa en trygg och säker framtid. Oavsett vilket liv man väljer att leva.
I dagens samhälle vill jag säga att ekonomisk kunskap är lika viktig som att kunna läsa och skriva. Vi kommer alla behöva ta beslut om lån, vårt sparande och våra pensioner. Genom att lära oss om ekonomi och investeringar kan vi göra mer medvetna och informerade val. Oavsett om vi väljer att investera i aktier, spara till en bostad eller att planera för en trygg pension.
Om vi inte lär oss grundläggande privatekonomiska färdigheter riskerar vi att hamna i situationer som kan få allvarliga konsekvenser. Utan förståelse för till exempel hur effektiv ränta fungerar är det lätt att bli offer för dyra kreditlån eller skulder som växer okontrollerat. Det är ingen teoretisk fara: Många unga vuxna har redan fått uppleva konsekvenserna av att hamna i en skuldfälla.
Likaså kan brist på kunskap om vad som händer när man inte betalar en faktura leda till problem som snabbt eskalerar. En missad betalning kan resultera i påminnelseavgifter, ränta på skulden och till sist ett ärende hos Kronofogden. Det påverkar ens kreditvärdighet och kan få långvariga ekonomiska konsekvenser. Genom att förstå grundläggande ekonomi kan unga bättre navigera sitt ekonomiska landskap och undvika att fatta beslut som kan äventyra deras framtid.
Alla borde få chansen
Det är också värt att notera att om intresset för ekonomiprogrammet fortsätter att öka kan det bli ett problem i framtiden. Att fördubbla antalet revisorer och ekonomer kommer nödvändigtvis inte att föra samhället framåt. Om vi funderar på vad det egentligen är som driver så många att söka sig till ekonomiprogrammet kan en möjlig förklaring vara att många unga vill få bättre koll på sin egen ekonomi. För att möta detta behov och samtidigt avlasta ekonomiprogrammet tycker jag att vi borde införa en kurs i privatekonomi. På så sätt får alla elever en chans att lära sig om viktiga ekonomiska principer oavsett inriktning.
Vi bör tänka på att ekonomisk ojämlikhet är ett stort problem i dagens samhälle. Genom att öka ekonomisk kunskap bland unga kan vi arbeta mot en mer jämlik ekonomi där fler har möjlighet att leva ett självständigt liv och att uppnå sina drömmar. Vi borde uppmuntra ekonomisk kunskap som bidrar till ett mer hållbart och rättvist samhälle.
Vi borde vara glada att unga vill ta ansvar för sin framtid och att de vill lära sig mer om hur de kan skapa ett bättre liv för både sig själva och människor i deras omgivning. Vi borde fira att unga vill sitta i förarsätet och inte avfärda deras ambitioner som ett simpelt sug efter lyx.