Foto: Lise Roos.

Potentialen i aktierusket: ”Hitta ditt eget Amazon”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024 

När det åskar och är oväder tenderar småbarn att bli rädda. Inte sällan gömmer de sig bakom stora, starka mamma och pappa, som är mer erfarna och stabila. Med tiden kommer dock bilden att ändras och successivt står förstnämnda på egna ben – redo att möta såväl åskoväder som tsunamis och jordbävningar, skriver Cristofer Andersson.

Mamma, pappa, barn …

Alla har vi någon gång varit unga och noviser. Mycket av det vi har fått se och uppleva har vi en gång varit rädda för. Åska, traktorer, hästar, eller kanske någon gammal släkting vars yttre fick oss att tänka på (den skrämmande) skomakaren i Alla vi barn i Bullerbyn. Med tiden har vi dels fått erfara, dels fått oss berättat att faran sällan är så stor som vi först antagit.

När samma upplevelse och bevis kontinuerligt med tiden stärks har vi insett att det i nio av tio fall ej funnits något adekvat skäl till att gömma oss bakom föräldrarnas ben, eller under sängen och dess (inbillade) trygghet.

… till småbolag

Övergången till och jämförelsen med småbolag är inte lika kraftig som din första tanke kanske låter göra gällande. Tänk på hur de senaste två åren varit. Vilka bolag och dess respektive aktier har fallit mest och framför allt mer än de noterade på Large Cap? Hur ofta har vi inte kunnat läsa om hur småbolag och dess index, CSRXSE, mer eller mindre ständigt noterat nya lägstakurser?

Små bolag saknar ofta flera av de faktorer som andra, mer stora bolag har. Några axplock bland övriga är en erfaren ledning, en beprövad historik men framför allt stabila finanser. Ofta har flera av de mindre bolagen just svaga finanser, då de befinner sig i en kraftig tillväxtfas. Allt annat lika betyder denna kapitalintensivitet att mycket kassa går åt. Tänk dig bilden av en kamin i vilken ledningen står framför och öser in sedlar likt vore de kol, eller ved, och du har en någorlunda korrekt uppfattning.

I tider då det råder osäkerhet är det få som är beredda, eller villiga, att investera i verksamheter där det krävs mycket för att hålla kaminelden levande – tänk om den slocknar?! Investerare är riskkapitalister, men sällan är de så riskbenägna att exponera sig mot så hög risk som småbolagen, som grupp, utgör i tider som karaktäriseras av lågkonjunktur, hög inflation och därtill ränta. Således tenderar en majoritet att fly till andra, mer pålitliga kaminer som sällan kräver lika mycket bränsle för att skänka den eftertraktade värmen.

När åskvädret drar vidare

När ovädret ebbar ut och alla ser att strimmor av sol börjar komma fram genom molnen börjar många att göra återbesök hos flera av de tidigare skydda småbolagen. I flera fall inser många att den risk man först sett och trott varit gällande inte alls var gällande. Tvärtom står flera bolag relativt stabilt och snabbt vill man investera för att vara med på den beräknande uppgången.

Såväl under som efter att Digerdöden löpt fram har bra småbolag, med kompetenta ledningar lyckats navigera sig fram i en ständigt föränderlig marknad. De har inte bara övervintrat, utan även vuxit, vunnit marknadsandelar och därmed blivit större.

Flockbeteende och FOMO

Mr. Market är nyckfull och manodepressiv. Ena dagen är han beredd att sälja allt till rabatterade priser, andra dagen att köpa tillbaka allt till premier. Mr. Market drivs alltid av flera psykologiska biases, såsom flockbeteende och FOMO (Fear Of Missing Out). Han både skapar och är en del av flocken och därtill känner han alltid av rädslan att missa perrongens sista tåg (som att det någonsin skulle gå …).

De senaste åren har småbolagen varit tabu att investera i, vilket synts i fonder såsom AMF Småbolag, men också i investmentbolag såsom Svolder. Det hör liksom till att flera av dem står svagare än de stora när hårda och skarpa vindar blåser, men är du en duktig investerare och avsätter tid och energi för att se bortom kursrörelserna och i stället analyserar rapporter, kommunikation med mera är sannolikheten stor att du hittar guldklimpar som kan växa sig till att bli stora aktörer.

Som jag så många gånger återkommit om investerar du inte i aktier, utan i bolag. Aktier är bara ett derivat av bolaget och på daglig basis, främst drivet av psykologi, går dess värde upp och ned likt en jojo, men på lång sikt är det utvecklingen av kassaflöde och vinst per aktie som driver kursen.

The little bookshop at the corner

Seattle. 1994. Bokhandel. En ung, optimistisk och driven entreprenör. Du känner säkert till historien om hur Jeff Bezos grundande Amazon och fick sina föräldrar att mer eller mindre investera allt i hans uppbyggnad. Risken var stor och att den lilla digitala bokhandeln skulle klara av att konkurrera med aktörer som Barned & Noble var det få som trodde.

Emellertid kom de som så gjorde, som såg möjligheterna och potentialen i Bezos, att bli rikligt belönade. I dag är inte Amazon ”the little bookshop at the corner”, utan är ett av världens största bolag. Från litet, till stort.

Se bortom bruset

Alla små och mindre bolag kommer ej lyckas. Det ligger i sakens natur och lika brutalt som det evolutionära spelet är, lika brutalt är det kapitalistiska. Det är de bolag som är bäst på att anpassa sig som kommer att bli vinnare. I Sverige och i övriga Norden finns ett brett utbud av i dag små bolag, små bolag där vissa inom en framtid kommer att vara stora.

Nu om någon gång, då värderingarna fortfarande är relativt överkomliga och ett visst (makro)brus fortfarande är gällande, är en god tid att botanisera i utbudet och därefter skilja agnar från vete. Kanske finner du ditt eget Amazon, ett bolag som givit cirka 230 000 procent i avkastning sedan dess IPO 1997. Från litet, till stort.

LÄS OCKSÅ: Fortsätt bara spara – bygg ditt drömliv

MISSA INTE: 1 000 procent på tio år – hitta börsens riktiga vinnaraktier

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer