Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2024
Ständigt detta här och nu; denna minut, denna sekund. Människan har ett fokus – att överleva och för att lyckas med det krävs mat och skydd. Varje dag fokuserar vår hjärna just på dessa primära uppgifter och medan vi förr jagade för mat och byggde för skydd köper vi i dag dessa produkter och tjänster för pengar. Det är same same, but different. Att ha fokus på nuet och vad som händer i dag är bra och viktigt för att överleva till nästkommande dag, men vi måste undvika att fastna i fällan att bara se till denna dag.
LÄS OCKSÅ: Analytikern: Köpvärda aktier att fiska upp
Amaras lag
Roy Charles Amara var en amerikansk forskare som var verksam under 1900-talet. Han är bland annat känd för att ha myntat att ”we tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run”. Förvisso fokuserar Amara på teknologin, men samma andemening kan – och bör – även appliceras på oss själva i rollen som investerare. Sagt med andra ord: zooma ut och (in)se potentialen i såväl bolagen som dig själv. Rätt agerat är uppsidan näst intill oändlig i båda fallen.
Världen står just nu inför många utmaningar och det vore en litotes att hävda att kommande år kommer vara inget annat än enkelt. Emellertid får vi inte låta de kortsiktiga utmaningarna skymma sikten för var du och bolagen är om ett, två, tre och fem år. Kom ihåg att det är i kriser som möjligheter skapas och för att kunna ta del av dessa krävs det att du alltid arbetar för att försätta dig i en position där du har valmöjligheter – inte en där du tvingas till beslut du egentligen inte vill ta.
MISSA INTE: Tre spännande aktier: ”Kvalitet till rea”
Zooma ut är svårt
För att se morgondagens sol gå upp måste vi överleva den föregående dagen. Ständigt ett ben här och nu, ständigt ett i framtiden. Kan vi utveckla vår förmåga att inte lägga allt för mycket tyngd på nuet ökar sannolikheten att vi kan se och syna bolagen i andra perspektiv. Och även vår egen investeringsprocess samt dess utfall. Metakognitivitet.
Röda siffor är aldrig roligt att se och så klart känns det jobbigt när det är just det som möter oss när vi loggar in i depån. Instinktivt aktiveras reptilhjärnan med dess system 1, vars fokus är att överleva i dag. Mindre pengar betyder mindre möjlighet för skydd och mat, det vill säga mindre medel för överlevnad. I stunden glömmer vi bort att de pengar vi investerar är placerade för en (mycket) längre tidshorisont. Vi glömmer också att de pengar vi investerar är dels sådana vi har sagt oss vara beredda att förlora, dels sådana vi inte är i behov av inom de närmsta fem åren. Detta till trots försöker system 1 få oss att sälja allt och rädda vad som räddas kan.
I dessa fall är det viktigt att ta ett steg tillbaka och tänka metakognitivt, det vill säga bli medveten om hur och varför vi tänker som vi gör. Det är också viktigt att påminna sig om att ett bolags aktiekurs sällan följer bolagets fundamentala utveckling – det är inte så sällan som det är först i långa loppet som en korrelation mellan vinstutveckling och aktiekurs går att se.
SE ÄVEN: Dolda utdelningen: ”Riktiga kassakor”
Fokus på bolagen
Vi har alla hört och läst det förr om hur historia inte är en garant för framtiden men att den tenderar att rimma. Eller som Voltaire sade: ”Historien återupprepar sig inte, människan gör det”. Oavsett vem vi lyssnar till ändras inte faktum, för bra bolag tenderar att fortsätta vara just det – bra bolag. Absolut ska en försiktighet tas och några överseenden utan adekvata underlag ska inte lämnas, men en viss tillit till bolagens historiska prestanda bör tas med i investeringstesen.
Ser vi att såväl omsättning som vinst och det egna kapitalet är i en, över tid, stigande trend och att det varken tummas på marginaler, eller sker en ökning av nettoskulden, SAMT att bolaget fortsätter ha en dominerande marknadsposition finns ingen anledning att darra på fingret. Cykler kommer och går, men bra bolag består. Volvo, Atlas Copco och Assa Abloy med flera har överlevt såväl finans- som oljekriser, såväl inflations- som fastighetskriser. Det är ingen garant, men mycket talar för att de kommer överleva även denna gång.
YTTERLIGARE LÄSNING: Utdelningsportfölj för guldkant: ”Skönt när pengar trillar in”
Naivitet, acceptans och ödmjukhet
Lagom är bäst och mellanmjölk standard. Välkommen till Sverige, landet där allt ska vara precis just lagom och Jante ständigt är närvarande. Således tenderar ytterligheter att både särskilja sig från mängden och ses som inadekvata i diskussioner. Antingen är man för naiv och optimistisk, eller för ifrågasättande och pessimistisk och sällan gör man alla läger nöjda. Emellertid är det min bestämda uppfattning att man förr eller senare måste inse samt acceptera att givet det jag här och nu vet bedömer jag X vara gällande och således exekverar jag mitt investeringsbeslut utifrån dessa underlag.
Ömsom ödmjuk till att man vet och att man också inte vet, ömsom tillräckligt säker för att våga vara långsiktig trots att framtiden är skymd. Fortsätt investera. Våga vara långsiktig. Våga vara en optimist, men glöm aldrig Omar Cherifs visdomsord och var ödmjuk inför dessa: ”There is a fine line between naivety and optimism; out of goodwill, some people tend to cross that line”.