Foto: Colourbox.

Rätt aktier till utdelningsportföljen: ”Påverkar avkastningen”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Hur viktigt är egentligen aktieutdelning och hur hittar du rätt bolag som bidrar till att skapa en fin avkastning i din portfölj över tid? Stock Magazines rutinerade skribent Henrik Sparreus tar begreppet utdelning till en helt ny nivå och bjuder på massvis av kloka insikter, reflektioner och funderingar som spänner över flera perspektiv.

Utdelning är en olika stor andel av årets eventuella vinst utbetalad året efter till aktieägarna som tack för att dessa har bistått med kapital till företaget och för den risk detta innebär då aktieägarna står långt bak i kön om företaget får svårigheter men långt fram i kön om behov av kapitalskott blir aktuellt. Långt ifrån alla företag betalar utdelning. Det kan vara både bra och mindre bra för aktieägarna. Mycket förenklat kan det sägas att mogna företag har en högre utdelningsandel och vice versa och det kan finnas både för- och nackdelar med båda sidorna av det myntet.

Utdelningen är en trevlig del av avkastningen för dig som delägare, men det är totalavkastningen (utdelning och förändring i aktiekurs) som är det viktiga. För en ökande vinst, vilket tydligt ökar chansen för kursuppgång över tid på det stormiga hav som vi kan kalla marknaden, krävs ett livskraftigt företag med en sund och hållbar utdelningspolicy. En av många fördelar med att investera i utdelande företag är att det ramlar in slantar då och då på ditt konto utan att du behöver sälja några av dina innehav. Pengar som kan förgylla din vardag eller återinvesteras och kanske i framtiden bli din huvudsakliga lön om du vill och gör de uppoffringar som krävs för att nå dit.

LÄS OCKSÅ: Aktierna med högst direktavkastning

”Marshmallow”-dilemmat

En godisbit nu eller kanske två i en oviss tidsperiod? Flera studier för länge sedan ska ha testat förmågan att stå emot impulsen att äta en godisbit som ligger framför i utbyte mot att i stället få två godisar om en bestämd tidsperiod. Att kunna skjuta upp belöningen och behålla motivationen gäller både i skola, i arbetslivet, inom idrott och träning och så vidare. Det kan även appliceras på investeringar. Även om framtida belöning varken är tidsbestämd eller lika säker som i godisexperimentet.

Jag tror att många av de som inte lyckas rimligt eller bättre med sina investeringar är alltför fokuserade på godisen nu och har svårt att skjuta upp belöningen. Ibland kan också förväntningarna vara orimliga och portföljen blir aldrig blir aldrig en så pass stor ”snöboll” att den rullar av egen kraft och motivationen att fortsätta investera minskar. Enligt mig är en av de stora ”hemligheterna” med att lyckas som långsiktig investerare att låta godisen vara kvar på bordet. En hemlighet som verkligen inte är hemlig. Men svår att följa när känslorna tar över.

MISSA INTE: Mångmiljardärens tips: ”Bli lika rik som jag”

Skrapa lite på fasaden på utdelningslistorna

Varje år kommer det listor med de företag som delar ut mest. Både absolut i kronor och utdelning i relation till aktiekurs – den så kallade direktavkastningen. Dessa listor lockar alltid många läsare vilket så klart är trevligt. Men kom ihåg att titta lite bakom fasaden på sådana listor. Som alltid: Låt aldrig en sådan lista bli ett facit utan det första steget är alltid att förstå de bolag du tänker investera i. Det kan omfatta att titta på och fundera kring företagets historik, vad du tror om dess framtid, vilka som är konkurrenter, kunder, produkter, ledning och så vidare.  Läs en årsredovisning och lyssna på en presentation för att bilda dig en bra grunduppfattning.

Ibland kan väldigt hög direktavkastning vara resultat av en hög absolut utdelning av engångskaraktär efter att till exempel en del av företaget har sålts eller liknande. Hur ser företaget ut efter separationen och är denna nya form fortfarande attraktiv? Ibland har ett företag mycket kapital i kassan efter en tid av goda år och kan göra en extrautdelning. Ofta är det av engångskaraktär även om undantag förekommer.

Ibland kan en hög direktavkastning vara resultatet av en låg aktiekurs och då är det väldigt bra att fundera kring detta först innan du eventuellt går vidare i din investeringsplan. Är marknadens låga förtroende ett företagsspecifikt problem eller har hela branschen motvind? Tänk på att ibland försvinner hela branscher i samhällsförändringar och att även lyckade så kallade ”turnarounds” brukar ta längre tid än önskat. Warren Buffet ska ha sagt att de företag som kallas för ”turnarounds” sällan verkligen gör en turn around.

Tänk på att aktiekursen går ner, allt annat lika, lika mycket som utdelningen och du kan belastas med skatt när utdelningen betalas ut. Att försöka jaga utdelning och köpa och sälja i kortsiktiga spekulationer är i mina ögon ett lotteri och det enda säkra är nog att courtagekostnaderna ökar och säkert också stressnivån.

Sedan finns det studier på det mesta och med människans flockinstinkt kombinerat med de tydliga drivkrafterna i både rädsla och girighet finns det säkert några mönster sett över en population att se. Men det lämnar jag vidare för de som är mer akademiskt intresserade. Det behövs absolut ingen doktorshatt för att lyckas som investerare. Ofta räcker det att lämna godisen på bordet och att kontrollera sina känslor. Det brukar sägas att det inte handlar om att tajma marknaden utan det är ”time in the market” som ofta spelar huvudrollen för din portföljs avkastning.

SE ÄVEN: Så blir du enklast miljonär

Stirra dig inte blind på utdelningsandelen

Hur stor del av vinsten delas ut som utdelning? Hur ser belåningen ut? Om utdelningen är en stor del av vinsten kan investeraren fundera på om företaget gör tillräckliga satsningar i produktion, underhåll, forskning och utveckling, personalens utbildning med mera som ökar chanserna för företaget att överleva och frodas även i framtiden.

Finns det utrymme för förvärv? Ibland kan även mindre förvärv visa sig bli en viktig ny inriktning för framtiden. Givetvis känns en paus av utdelning till förmån för en kraftsamling för överlevnad om det behövs eller för att göra viktiga framtidsinvesteringar eller förvärv sund, men det är inte alltid så självklart. Ett som är säkert är i alla fall att ett företag som inte finns inte heller ger några utdelningar och det kapital du investerat då är borta.

Baserat på personliga erfarenheter från både lyckade och mindre lyckade långsiktiga innehav har jag rört mig ner på den utdelningsandel av vinsten jag tror är långsiktigt sund och föredrar nog en utdelningsandel på 0–50 procent av vinsten. Ett brett område då det är skillnader beroende på bransch, specifikt företag och de olika utmaningar och möjligheter som respektive företag ställs inför. Jag uppskattar också de som har ”fasta” men försiktiga målnivåer för utdelningsandel. Till exempel en tredjedel av vinsten. Det minskar risken för att det blir politik och känslor av utdelningsbeslut i stället för en långsiktig sund företagsekonomi. Det innebär också att det inte blir någon utdelning ett år då företaget inte varit vinstgivande vilket känns sunt.

I takt med ökad ålder har jag blivit mer positiv till de företag som pausar eller minskar utdelningen av olika anledningar med rimliga skäl. När jag var yngre var jag mer positiv till högre utdelningsandelar då jag trodde att jag kunde allokera det kapitalet bättre själv. Det tar mig vidare till nästa punkt.  Det är en fälla som är lätt att fastna i även som investerare: Att överskatta sin egen förmåga.

YTTERLIGARE LÄSNING: Hitta aktierna som tar dig till miljonen

Var nöjd med att vara genomsnittlig

Genom åren har vi alla ställts inför jämförelser med andra i bland annat skolan och inom idrott och att vara genomsnittlig har ibland haft en lite negativ klang. Inom långsiktiga investeringar är det så klart roligt att vara bättre än medel, men ett genomsnittligt resultat räcker väldigt långt.

Vi vet hur normalfördelningen ser ut. Några lyckas väldigt bra och några riktigt dåligt. Men de flesta hamnar i puckeln kring genomsnittet. Warren Buffett vet att han är bättre än genomsnittet och har inte betalt någon utdelning, utan har allokerat kapitalet ”åt oss” i Berkshire Hathaway. Det har varit väldigt framgångsrikt, men de flesta överskattar nog sin förmåga. Troligen är både du och jag någonstans kring genomsnittet. Men jag kan trösta dig med att du inte behöver ha en portfölj som slår index varje eller vartannat år för att lyckas som långsiktig investerare. En avkastning kring genomsnittet räcker gott och väl om du har tålamod och lämnar godisen på bordet.

Det kommer kanske inte resas statyer som hyllning till oss och vår fantastiska avkastning. Men detsamma gäller dock nästan alla professionella förvaltare och vi skapar troligen en stabil och god ekonomi för oss själva och våra familjer med våra portföljer kring genomsnittet. Det räcker mer än väl i mina ögon. Kom ihåg att våra genomsnittliga portföljer sedan måste kombineras med 20–30 år till att börja med och med en sund riskhantering och med månatliga investeringar kommer det med relativt stor sannolikhet ge en väldigt bra portfölj. En portfölj för en trygg ekonomi för vardagens alla utmaningar och troligen mer därtill.

Kom dock ihåg: Det finns inga garantier och om tillväxt också ska betyda fortsatt ökad klimatpåverkan och osund hantering av jordens resurser är utsikterna väldigt utmanande. Ta gärna en liten del av din utdelning och skänk till välgörande ändamål vilket kan göra en liten men viktig skillnad om vi är många som hjälps åt.

LÄSTIPS: Aktiestinsens succéfilosofi: 600 kronor blev 140 miljoner

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer