Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Jag längtar alltid efter sommaren. Ända tills det blir varmt. Då ifrågasätter jag i stället vad det är jag har längtat efter. Var är kylan när jag behöver den? Vad mysigt det hade varit med lite snö nu. Att få värma sig framför brasan efter en mysig vinterpromenad i mörkret. Aldrig kan jag bli nöjd. Sommar och sol kommer i sinom tid. Man måste bara orka vänta. Har du inte funderat över långsiktigt tänkande tidigare kan det ju passa bra att det är just det som den här sommarkrönikan med fokus på Unga Aktiesparares gyllene regler kommer att behandla. Eller åtminstone min många gånger bristfälliga sådana, återigen tillsammans med lite dansband spelandes i bakgrunden, skriver Elias Sundberg.
Nu får väl ändå sommarvärmen ta och komma. Samma visa varje vår. Trots att man vet att värmen kommer så finns det hos gemene man, inklusive undertecknad, inte någon som helst historisk analys över hur värmen och vädret brukar variera över året. Här följer en klassisk dialog över hur ett samtal kan låta i mitten av januari:
”När ska värmen egentligen komma?”.
”Sommaren kommer. Jag lovar, men du måste också acceptera att det bara är januari, så orkar du bara vänta några månader kommer allt bli bra”.
”Brukar det alltid vara så här kallt i januari?”.
”Ja …”.
Olika årstider på börsen
Att även börsen tenderar att ha återkommande mönster är något som de flesta också verkar glömma. Under goda tider finns det inget som kan gå fel och under sämre tider är det jordens undergång som aldrig kommer att komma tillbaka. Varje gång tvingas man bli påmind om att man har fel.
På min gamla grundskola var det tradition att förskoleklassen skulle sjunga ”Sommar och sol” av Sven Ingvars på skolavslutningen. Det brukade också vara det bästa framträdandet, eftersom entusiasmen att sjunga inför fullsatt kyrka av elever, lärare och föräldrar avtog exponentiellt för varje årskurs.
När jag stod där i den kortärmade sommarskjortan som sjuåring och sjöng: ”På morgonen när jag vaknar och drar upp min rullgardin, då kanske regnet bara öser ner. Då blundar jag och nynnar på en melodi, som handlar om det bästa jag vet”, så hade jag ingen aning om att jag stod och sjöng om en av Unga Aktiesparares gyllene regler. Det är nu 16 år sedan. Var tog den tiden vägen?
På samma sätt tänker jag kring mitt investerande. Det har redan hunnit gå mer än sex år sedan jag bestämde mig för att köpa mina första aktier som 17-åring. En tid som nu bara känns som en blinkning. Samtidigt vet jag att jag lagt ner tusentals timmar på att förkovra mig i börsen och förstå vad det är som driver den framåt.
Ett jobb som i stundens hetta kan kännas meningslöst och som du inte ser resultatet av förrän långt i efterhand. Då är något som långsiktighet oerhört viktigt.
Mina mest lyckade aktieaffärer
De bästa affärerna jag har gjort har oftast varit de investeringar jag aldrig sålt, utan som jag bara låtit puttra på. Givetvis har även goda affärer gjorts där jag sålt och sedan sett aktiekursen falla. Jag skulle vilja hävda att du med sannolikhetsberäkningar kan avgöra vilka bolag som kommer att stiga framöver och vilka som förmodligen kommer falla. Frågan är bara hur länge och exakt när det kommer att ske?
Därför måste du alltid vara öppen att omvärdera ägandet av ett visst bolag. Varför det är av yttersta vikt att du har koll på gyllene regel 1 och 2.
Långsiktighet är en inställning. Du kommer aldrig att kunna påverka om börsen och om dina innehav går upp eller ner, men du kan alltid påverka dig själv och andra att inte stå utanför marknaden. För mig handlar långsiktigheten alltså främst om en långsiktig exponering mot marknaden. Inte nödvändigtvis att äga ett visst bolag under en oändligt lång tidsperiod.
För att lyckas med det över tid måste dock modet finnas att äga bra aktier även i tuffare tider, så att du inte säljer av en börsresa som precis har börjat. ”Time in the market is more important than timing the market”, är ett välkänt uttryck med mycket substans i.
För att verkligen ha modet att ha den långsiktigheten, även när marknaden faller, finns det några knep att använda sig av. Dels att se hur marknaden har rört sig historiskt. Det behövs trots allt återhämtningsperioder för att orka fortsätta att klättra. Dels kan det vara bra att använda sig av de redan avhandlade gyllene reglerna som fastslår att du ska förstå vad du köper och atthålla dig informerad om de innehaven.
Det värsta som finns är när innehav sjunker utan att du förstår varför. Har du bara den uppdaterade kunskapen om dina bolag kan du vara lugn. Så länge de inte presenterar omvälvande negativ information kan du bara sitta lugnt i båten och nynna på en melodi som handlar om det bästa du vet.
Precis som Sven Ingvars sjunger handlar det bara om att fortsätta vara optimist. För då blir resan från ett kallt och tråkigt januari till ett varmt och bedårande juni mycket behagligare. Bara håll ut: För innan du vet ordet av det är du rikare än du någonsin kunnat tro och det är sommar igen.