Bli medlem i Unga Aktiesparare här
När du investerar i en global aktiefond uppmuntrar namnet dig att tro att du får en blandad portfölj med aktier från hela världen. Men är det verkligen fallet? Nej, det stämmer faktiskt inte – hur galet det än kan låta.
Globalfonder är den överlägset mest populära fondkategorin bland svenska fondsparare. Det är logiskt då det är ett enkelt sätt att sprida riskerna i portföljen och ta del av börsutvecklingen i andra länder. Men en av de viktigaste faktorerna du måste vara medveten om när du väljer en globalfond är exponeringen mot USA.
Exponeringen mot USA i globala index har ökat snabbt under det senaste decenniet och marknadsandelen har ökat med hela 17 procentenheter för MSCI World och 15 procentenheter för Morningstars globala index sedan november 2012.
LÄS OCKSÅ: Expertens börsspaning: Här finns uppköpskandidater
Vad du kan förvänta dig av en globalfond
Om vi kollar på MSCI World Index, som bara inkluderar utvecklade marknader och är ett av de vanligaste jämförelseindexen för globalfonder, står USA för hela 69,7 % av portföljen, Japan för 6,2 %, Storbritannien för 4,2 %, Frankrike för 3,3 %, Kanada för 3,2 och övriga länder för 13,5 %.
Morningstar Global Markets, som beskrivs som ett index som ”mäter utvecklingen för aktier i utvecklade- och tillväxtmarknader över hela världen”, har fortfarande en betydande exponering mot USA, men lägre än MSCI World Index. Här upptar USA 59,6 %, Japan 6,7 %, Storbritannien 3,7 %, Kina 3,1%, Kanada 3,0% och övriga länder 23,9%.
MSCI ACWI (All Country World) Index är MSCI:s världsindex som även inkluderar tillväxtmarknader, till skillnad mot deras World Index, men återigen ser vi en stor exponering mot USA. USA står för 62,6 % av portföljen, följt av Japan på 5,5 %, Storbritannien på 3,6 %, Kina på 3,2 %, Frankrike på 2,9 % och övriga länder på 22, 1%. Sverige står samtidigt för 1,0 % av portföljen.
SE ÄVEN: Skydda din portfölj – från valutaknock: ”Var medveten om risken”
Därför dominerar USA globala index
Den höga vikten mot USA i globala index återspeglar hur USA dominerar globala marknader. Indexvikten är dock mer än fyra gånger USA:s andel av globala BNP, efter justering för köpkraftsparitet. Gapet har också ökat sedan början av millenniet då USA:s andel av världens BNP har varit i en nedåtgående trend.
USA:s andel av totala BNP i världen är uppenbarligen inte svaret på landets stora marknadsandel i globala index. Det handlar snarare om en aktiemarknad som har gått som tåget.
Ett antal faktorer har bidragit till den amerikanska börsens överprestation under det senaste decenniet. Inklusive sektorexponering (exempelvis är den amerikanska marknaden mer tekniktung än större delen av världen). Men även en stark resultattillväxt och en starkare dollar.
MISSA INTE: Valuta är överspelat – våga investera i utländska aktier
Vad betyder det för investerare?
Som investerare i en passivt förvaltad global aktiefond är din exponering mot den amerikanska aktiemarknaden uppenbarligen mycket stor. Men, det här behöver inte automatiskt vara något negativt. Det är dock viktigt att du är medveten om det så att du kan fatta välgrundade beslut för sammansättningen av din totala portfölj.
Den större geografiska koncentrationen mot USA kan minska diversifieringen och potentiellt öka valutarisken. Med et sagt säger bolagens hemvist väldigt lite om var de gör sina faktiska affärer. Amerikanska bolag, liksom många svenska, är verksamma över hela världen. Ta exempelvis Apple, Facebook eller McDonald’s. De har stora delar av sin verksamhet utanför USA så därför blir inte deras hemvist i index helt rättvisande.
Se över din portfölj
Din globalfond är alltså troligtvis inte så global som du kanske tror, men samtidigt finns det skäl till att indexet ser ut som det gör. Och trots att USA står för en sådan stor del av de globala indexen är många av de amerikanska bolagen betydligt mer globala.
Se gärna över din portfölj för att se om du omedvetet har en större exponering mot USA än du kanske tror. Till exempel kanske ännu en fond som riktar in sig på den amerikanska marknaden inte är lika värdefull om du redan har en stor andel i en global indexfond. Då kanske du i stället vill kolla närmare på landspecifika fonder för att jämna ut det hela lite och dra ned på den landspecifika risken.