Så misslyckas du totalt på börsen: ”Lättast att köpa fel aktier”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024

Det är enkelt att hitta olika tips kopplade till hur det går att lyckas med sitt aktieinvesterande. Men det är lika viktigt att veta vad som är sunt att undvika på börsen – om inte till och med ännu mer betydelsefullt, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson. 

“Invert, always invert”. Det är ett av många kloka citat i den mycket matiga och lärorika “Poor Charlie’s Almanack” där den nu framlidne Charlie Munger, som tillsammans med Warren Buffett är arkitekten bakom Berkshire Hathaways enorma framgångar, delar med sig av sina livs- och investeringsläxor paketerade i olika tal som han har hållit genom åren.

En mycket intressant del i boken går ut på hur lätt det är att bli “miserable”, alltså olycklig eller otillfreds, och skapa sig en så jobbig tillvaro som möjligt där egentligen ingenting fungerar – varken på eller utanför börsen.

Det krävs faktiskt inte mycket alls för att klara av den uppgiften. Charlie Munger ger flera konkreta exempel på hur enkelt det är att gå fullständigt vilse och sätta sig i knipor.

Exemplen, och även boken i sin helhet, är alla mycket värda att ta del av. En investering som garanterat kommer att ge avkastning på flera olika plan. Varje kapitel innehåller massvis av lärdomar.

Bästa råden för en riktigt dålig aktieavkastning

Jag väljer dock att sätta ett aktieperspektiv på saker och ting och tänkte bjuda på ett antal, enkla och konkreta tips på hur det går att misslyckas totalt med sitt investerande på börsen.

Skippa ödmjukheten

Strunta i att läsa på, bredda dina perspektiv och ständigt vara öppen för att förändringar som ritar om kartan kan ske. Du (eller jag) vet ju ändå bäst och då är det utmärkt att använda sig av ett statiskt mindset. Det tar ju dessutom mycket mindre energi och kraft.

Köp bara en aktie

Varför göra jobbet och bygga en portfölj beståendes av 15–20 olika aktier inom olika sektorer med fokus på olika geografiska marknader när det räcker med att fylla depån med en enda sådan? Det går både mycket snabbare och sedan blir det enkelt att följa upp. Minimal ansträngning och maximal uppsida, eftersom just du eller jag vet bäst. Eller hur?

Låt bli kvalitetsbolagen

Varför investera i de bolag som är bevisat framgångsrika, har navigerat sig genom flera stora kriser och som växer fint och stadigt år efter år? Det är ju redan sådana som alla känner till. Och de är prissatta värderingsmässigt därefter. Just det här spännande forsknings- eller enproduktsbolaget, i tidig fas, är ju oupptäckt och har allting framför sig. Flera i min närhet pratar om hur spännande det är och aktien kostar inte mer än någon eller några kronor. Det är ju andra som inte förstår. Det är inte mig (eller dig) det är fel på.

Stoppa huvudet i sanden

Dåliga nyheter eller allmänt trist brus är bara att undvika. Det är så det sägs. Man ska göra sin egen analys och inte lyssna på andras rekommendationer. Det spelar mindre roll att de här personerna, eller institutionerna, är mycket mer erfarna eller mer kunniga än vad jag är.

Jag vet ju någonting som de inte vet. Det är bara att vänta och se. När aktien faller eller rasar köper jag bara mer. Ju lägre kurs, desto bättre för mig. Trots att jag inte riktigt, eller kanske alls när jag tänker efter, förstår betydelsen av innehållet i senaste pressmeddelandet där det står att studien är avbruten och att pengar ska tas in i en nyemission igen för att driften ska kunna fortsätta.

Spara inte regelbundet

Det är svårt att begripa sig på de personer som sparar sisådär 10–15 procent av sin lön varje månad och lägger summan i ett par investmentbolag eller i någon eller några indexfonder. Eller något annat trist och tråkigt. Jag lägger in allt jag har i den aktie jag fastnat för på en gång. Smidigt och skönt – och dessutom är uppsidan maximal.

Det där med att sprida riskerna och spara regelbundet är jag inte mycket för. Det kräver att jag tänker och jobbar in vanan. Varför ska jag lägga ned en arbetsinsats när jag redan har svaret i aktien jag har köpt?

Sälj i panik

“Oj, vad rött det är i portföljen”. “Nej, vad händer?!”. Aktien har nu rasat ännu mer och jag har ingenting kvar. “NEJ!”. Nu skiter jag i det här och säljer eländet. Nästan allt mitt kapital är borta och jag ska aldrig mer satsa på börsen. Det är bara ett casino som är till för vissa. Och inte för mig.

Avkastningen allt annat än tråkig

Har du läst hela vägen hit? Grattis! Kanske känner du igen dig i vissa av punkterna ovan? Det gör i alla fall jag – för jag har gjort åtminstone någon eller några av missarna tidigt i min investeringsresa. Kanske har du också gjort det.

Nu får du möjligheten att tänka igen. Ibland behöver det inte vara svårare än att veta vad man faktiskt ska undvika för att lyckas väldigt bra – såväl på börsen som i livet som sådant.

Investmentbolag, indexfonder, riskspridning, regelbundet sparande och ränta-på-ränta-effekten är faktiskt inte helt fel. Det är faktiskt också raka motsatsen till tråkigt. Vilket kommer att synas i den totala avkastningen i portföljen över tid.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du hylla börsnedgångar: ”Skapar aktieavkastning”

MISSA INTE: Aktievarningen: Då blir kraschlandningen hårdast

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer