Henrik Blomquist. Foto: Bure Equity.

Så ska Bure hitta nästa aktiesuccé: ”Det är en konst”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024

Stock Magazine har haft nöjet att intervjua Henrik Blomquist, vd på högavkastande investmentbolaget Bure Equity. Han delar med sig av sina insikter och erfarenheter kring investeringar, ledarskap och bolagsutveckling.

Tre tips till unga investerare

Först och främst börjar Henrik Blomquist med att ge tre värdefulla tips till ungdomar som vill förbättra sina investeringar.

  1. Tänk långsiktigt.
  2. Lära känna bolaget du investerar i.
  3. Unga ska våga ta risk.

– Risk kan vara superläskigt men det är enklare att göra förluster och kostsamma misstag när man är ung än vid 55, Då har man ingen tid kvar att börja om.

Att ta risker och lära sig är ett måste, enligt honom. När det gäller att hantera motgångar och utmaningar i arbetslivet anser Henrik Blomquist att det är viktigt att ifrågasätta sig själv och våga ta chanser. Misslyckanden är en del av processen och det finns lärdomar i allt.

–  Så länge mer än hälften lyckas så är det ganska bra. Det gäller att lyckas oftare än man misslyckas, säger Henrik Blomquist.

Bure har en ganska smal portfölj med bolag där de vill att alla ska lyckas. För att detta ska gå vägen krävs uthållighet och tålamod.

– Vi är noga med bolagen vi väljer för att kunna lägga tillräckligt med tid på vart och ett, konstaterar Henrik Blomquist.

Förebilder

Henrik Blomquist berättar att han är väldigt sportintresserad och nämner att han har många förebilder från idrotten. Särskilt inspireras han av det mentala arbete som ligger bakom den fysiska prestationen. Han tycker att man kan lära sig mycket om kämpaglöd, ihärdighet och ett lagmässigt mindset från sporten. Henrik Blomquist spelade tennis som ung, men har på grund av en skada behövt avstå spel på sistone.

Vilka färdigheter skulle alla ha nytta av i arbetslivet?

– Det viktiga är att få saker att hända. Ett karaktärsdrag eller en personlighet är knappast avgörande. Det finns många starka entreprenörer som alla har lyckats.

Enligt Henrik Blomquist är förmågan att leda och bygga relationer avgörande – oavsett bransch eller yrke. Specialister behöver något som kan få dem att samspela och kommunicera.

Om man ska försöka åstadkomma något behövs en kombination av olika saker. Henrik Blomquist pekar på att det är toppen att vara specialist inom sitt område, men också att han själv är mer av en generalist.

I sin roll som vd ser han sig själv som en lagkapten där bolagen är stjärnspelarna. Bures uppgift är att lyfta och stötta dem till att göra sitt bästa jobb. Han betonar vikten av att ha en översiktsroll och att kunna delegera uppgifter effektivt.

Aktieköp

Vid en titt på Finansinspektionens insynsregister gick det att se att Henrik Blomquist gjorde återkommande köp i bolagets egna aktier under juni månad. Han förklarar att detta är kopplat till bolagets LTI-program. Han betonar att hans aktieköp som vd är reglerade. När det gäller hans privata investeringar dras han till investmentbolag.

– Det är ett effektivt och smidigt sätt att få professionell förvaltning och spridning, tillväxt och få exponering mot spännande bolag.

Bures historia med Mycronic

Bure Equitys investering i Mycronic är ett exempel på deras långsiktiga strategi. Mycronic är ett bolag som levererar produktionsutrustning och har en stark portfölj av innovativa patent. Exempelvis producerar bolaget skärmar, lösningar för kretskortsmontering och utrustning för fotomaskritare. Henrik Blomquist berättar att investeringen i Mycronic inleddes långt innan det Bure som vi känner i dag.

Dag Tigerschiöld, tidigare storägare i Bure, investerade privat i Mydata på 1980-talet. Då var det ett bolag inom ”pick and place”-teknologi. Detta bolag blev senare en del av Skanditek, som Dag Tigerschiöld också var involverad i.

År 2009 slogs Mydata samman med Micronic Laser System, ett bolag som utvecklade mönsterritare för bildskärmar. Genom fusionen mellan Skanditek och Bure 2010 blev Bure delägare i det som nu är Mycronic.

– Elektronikindustrin har utvecklats avsevärt under de senaste 20 åren. Särskilt när det gäller antalet skärmar. Vi började med att producera stora skärmar, och har sedan utökat till tv-skärmar för bilar, datorer och mer. Efterfrågan på nya upplösningar, som 4K och 8K, ökar ständigt. För Mycronic skapar det här gynnsamma förutsättningar för fortsatt utveckling.

Mycronics strategi är att vara ledande inom nischade lösningar för elektronikproduktion. Inte minst inom avancerade fotomasker som är nödvändiga för tillverkning av komplexa bildskärmar.

Bure planerar att fortsätta förbättra och stötta bolaget framöver. Mycronic utgör just nu omkring 34 procent av Bures substansvärde.

Vitrolife och Xvivo

Vitrolife, som väger näst tyngst i Bures portfölj och står för cirka 19 procent av substansvärdet, jobbar med produkter och lösningar för IVF (assisterad reproduktion). I dag säger statistiken att cirka en av sex personer och par upplever problem och svårigheter med att bli gravida.

– Om vi kan få ner den siffran och hjälpa fler innebär det en enorm samhällsnytta.

Den framgångsrika transplantationen av ett hjärta som transporterades över Atlanten har ökat intresset för Bures innehavsbolag Xvivo. Bolaget investerar mycket i utveckling och forskning. Nu kan Xvivo hålla organ levande i cirka tolv timmar vilket för första gången möjliggör internationell frakt till flera patienter.

– Att hålla organ levande längre är nyckeln. Xvivo har teknologin som har lyckats göra det. Det för att kunna öka antalet lyckade transplantationer.

Xvivo utgör strax under 10 procent av Bures sammanlagda substansvärde. Yubico, Mentice, Cavotec och Ovzon tar också plats bland bolagets börsnoterade investeringar. Bures noterade investeringar står för sammanlagt runt 82 procent av portföljen.

Förvärvsstrategi

När det gäller diversifiering i portföljen förklarar Henrik Blomquist att Bure investerar i olika sektorer. Några av dem är tech, medtech och finans. Bure investerar även i bolag av olika storlek. Det innebär att innehaven står inför olika utmaningar och har olika slags potential. Bure tittar mycket på tillväxt och kassaflöden och tar vissa risker, men bolaget försöker också att minimera kända risker som finns kopplade till innehavsbolagen.

– Vår filosofi är att vara extremt närvarande och långsiktiga i våra innehav. Vi vill äga det som är bra hela vägen. Det är en konst att hänga kvar och inte sälja av bolagen när de går som bäst. Jag tror att stora förmögenheter skapas över lång tid.

Henrik Blomquist beskriver Bures process för att utveckla företag efter förvärv. Bolaget är selektivt med vilka företag de investerar i och har en aktiv roll i deras ledning. Bure tänker långsiktigt och arbetar nära sina portföljbolag för att säkerställa deras framgång.

Bure har nära kontakt och gemenskap med sina investerade bolag. Nästan alla Bures innehav har huvudkontor i Norden trots att de jobbar väldigt internationellt. När Bure grundades följde de något som kallas för ”Kyrktornsprincipen”. Principen gick ut på att de ville kunna ställa sig i ett kyrktorn och se alla huvudkontor hos bolagen de äger för att bibehålla en nära kontakt.

– I dag har detta modifierats. Vi skulle behöva ett väldigt högt kyrktorn för att se ända från Stockholm till Göteborg eller till de nordiska grannländerna (skratt), säger Henrik Blomquist.

Bure sålde av delar av sitt innehav i Mycronic tidigare i år.

– Det är för att kunna gör nya investeringar, fria upp kapital och kunna exponeras mot nya bolag och marknader, säger Henrik Blomquist.

Henrik Blomquist nämner också att Bure Equity planerar att hitta nya portföljbolag trots det nuvarande ränte- och konjunkturläget. Bolaget försöker att minimera risker från globala handelshinder.

Möjligheter för yngre

Henrik Blomquist menar att investmentbolag är ett långsiktigt och kostnadseffektivt sätt att få professionell förvaltning. Vidare kan unga investerare vara intresserade av att köpa Bure-aktier eftersom bolaget kontinuerligt ökar sitt substansvärde. Sett över de senaste fem åren har Bures aktie stigit omkring 110 procent.

Internship hos Bure

Bure är alltid öppna för drivna, nyfikna och varierade talanger för internship. Inte bara de som läst finans eller ekonomi. Ingenjörer och dataanalytiker är också intressanta. Bure är ett litet investmentbolag men har som mål att skapa en grupp medarbetare fylld av mångfald. I dag har Bure elva anställda varav den yngste är född 1997.

LÄS OCKSÅ: Investors plan – för fortsatt toppavkastning: ”Vår portfölj är unik”

MISSA INTE: Miljardären bakom kursraketen: ”Bygger långsiktigt värde”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer