Shoppa lokalt på Stockholmsbörsen

Det behöver inte vara fel att köpa aktier i bolag som är hemmahörande i den stad eller den region som du har vuxit upp i. Men var noga med att sprida dina risker och akta dig för att bli överdrivet patriotisk och hemmablind, skriver Unga Aktiesparares småländske vd Henrik Johansson.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Vi blir ofta uppmuntrade att handla lokalt i olika sammanhang. Det kan handla om att stödja sin bostadsort genom att handla i de lokala butikerna. Det kan även innebära att du gör ett bättre val för miljön när du köper något lokalt producerat.

Jag är uppvuxen och har bott nästan hela mitt liv i Småland. Därför har jag till stor del valt att investera i småländska aktier. Jag har handlat lokalt fast på börsen.

Men finns det egentligen några fördelar med att handla lokalt på börsen? Här lyfter jag fram både möjligheter och risker med att hålla sig på hemmaplan.

Gå på bolagsstämma

Bolagsstämman eller, årsstämman som det också kan kallas, är det högst beslutande organet i aktiebolag. Alla ägare har rätt att närvara och att göra sin röst hörd. De största besluten som tas är valet av styrelse och vad som ska göras med bolagets vinst. Även om du bara har en aktie kan du gå på bolagsstämman och ställa de frågor du vill om bolaget. Du kan träffa flera personer som är viktiga för bolaget och skapa dig en uppfattning om det är personer du tror på. Jag har själv gått på flera bolagsstämmor och lär mig alltid ännu mer om bolaget. Har du inte möjlighet att delta fysiskt går det ibland att delta digitalt. Ett tillvägagångssätt som säkert kommer att växa i omfång framöver.

LÄS MER: Laddar för hållbar framtid

Risken att bli partisk

Precis som att du känner till ditt favoritfotbollslag bättre än något annat lag har du kanske lite extra bra koll på ditt lokala favoritbolag. Problemet med båda är att du kanske blir en aning partisk. ”Laget spelade inte dåligt, det var domarens fel att det blev förlust” kan på börsen bli ”de gör allt rätt, men marknaden förstår inte bolaget”. Försök att alltid ha i bakhuvudet varför du egentligen gillar bolaget.

Lättare att bli långsiktig

När du investerar i ett bolag skulle jag säga att du inte bara investerar i en aktie. Till viss del skulle jag säga att man investerar i en identitet. Du investerar i något med en lokal anknytning vilket skulle kunna stärka ditt band till orten. Denna sorts relation kan göra det lättare att vara långsiktig i ett bolag du tror på då du inte bara måste sälja en aktie utan en större del av din identitet.

Glöm inte riskspridningen

Det är lätt att bli patriotisk och vilja investera mycket lokalt. Ha i åtanke att precis som att det kan vara bra att sprida sina investeringar i flera länder och branscher borde du sprida ut ditt investerande i olika regioner i landet. Speciellt om du investerar i något eller några mindre områden.

MISSA INTE: Succéfond i småländsk aktiebolagsanda

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer