Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2025
När räntorna sköt i höjden hamnade serieförvärvaren Humble under press och tvingades igenom ett stålbad. Tre år senare har det sockerfria bolagsbygget kommit ut på andra sidan, som mer hälsosamt rent finansiellt – och siktar på att sätta fart på förvärvsresan igen när skuldsättningen kommit ner. “Vi är starkare operativt än någonsin och har en långsiktig vision om att bli ett stort kvalitetsbolag”, säger vd Simon Petrén.
Entreprenören Simon Petrén är uppvuxen i en företagarfamilj och gjorde sina första investeringar på aktiemarknaden i början av 2010-talet. 2016 lanserade han och två andra ingenjörer Pändy, det sockerfria godiset som grundar sig i tanken om behovet av hälsosammare snacks som dök upp på agendan hos Simon Petrén ett par år tidigare.
– Sedan när det var dags att ta Pändy till börsen, med målsättning att bygga framtidens FMCG-koncern, kom vi överens om en affär med Bayn. Det var ett klassiskt techbolag som hade infrastrukturen men däremot var misskött rent operativt och gjorde tunga förluster. I och med affären bildades en koncern som i dag utgör Humble Group, säger Simon Petrén.
Humble gav sig sedan ut på en riktig förvärvsturné. Med såväl obefintliga räntor som låginflation var det förmånligt att göra förvärv på löpande band och aktien steg i takt med att börshaussen var som hetast under covid 19-pandemin. Men när ränteläget började förändras illa kvickt under 2022 blev de obligationer som bolaget tidigare emitterat dyra.
– Vi genomförde en riktad emission 2023 för att ta ned skuldsättningen och samtidigt lösa bort obligationerna. I stället tog vi upp en renodlad bankstruktur, som vi amorterar på kvartalsvis. Det var avgörande att få till en förändring eftersom räntekostnaderna för obligationerna hade ökat väsentligt och där vi genom nya strukturen fick till en kraftigt minskad finansieringskostnad. Jag är glad över att vi lyckades genomföra förändringen och vi har haft ett fortsatt fokus på att organiskt sänka skuldsättningen sedan dess, säger Simon Petrén.
Humble närmar sig sitt skuldsättningsmål om att nettoskulden i relation till Ebitda inte ska överstiga 2,5 gånger.
– Vi är inte där riktigt ännu och har per Q3 en skuldsättningsgrad om 2.9x. Vid en fortsatt positiv utveckling ser vi goda möjligheter att fortsätta investera kassaflödet i både befintliga verksamheter samt potentiella strategiska tillväxtförvärv under 2025, säger Simon Petrén.
Humbles fokus ligger på FMCG, snabbrörliga konsumentvaror, och bolaget består i dag, i början av 2025, av 47 dotterbolag som är fördelade på fyra olika affärsområden: Future Snacking, Quality Nutrition, Sustainable Care och Nordic Distrubition. På rullande tolv månader uppgår omsättningen 7,6 miljarder kronor och det justerade Ebitda-resultatet till 566 miljoner kronor.
2021 förvärvades 22 bolag och 2022 kom det in tolv nya bolag i koncernen.
– Det kan finnas vissa som tror att vi bara har köpt en massa bolag. Vi har haft en tydlig ambition och målbild, där vi förvärvat verksamheter för att etablera en plattform som ska kunna bidra till att driva innovation och utveckling i entreprenörsledda bolag. I dag har vi både egna varumärken och kontraktstillverkar åt andra aktörer med en distribution i över 80 länder, säger Simon Petrén.
Vissa av Humbles godisprodukter grundar sig i den egenutvecklade sockerersättningsmetoden Eureba. Bland de mest kända konsumentvarumärkena i portföljen går tidigare nämnda Pändy, Tweek, Healthy Co, Bodyscience, Wellibites, True Gum, The Humble Co, Vitargo och Naty att hitta.
Simon Petrén konstaterar att det finns en underliggande stark konsumentefterfrågan och att bolagets samtliga affärsområden har en historik av hög organisk tillväxt.
– Vi har både växt produktsegmenten som vi verkar inom och samtidigt tagit marknadsandelar av befintliga aktörer. Hälsotrenden och önskan att leva längre talar mycket för oss. Vi har även ett fokus på hållbarhet, men där den “USP:en” haft det lite mer utmanande under de senaste åren. Hållbarhet är något som lätt nedprioriteras av konsumenten när den får det tajtare i plånboken. Jag är övertygad om att människan inte kommer att bry sig mindre om hälsa och hållbarhet om varken fem, tio eller 50 år. Snarare kommer det vara en förutsättning för att vara verksam i branschen. Vi är väl-positionerade till att fortsätta driva transformation och verka för förändring.
Norden är en nyckel
Simon Petrén betonar att Humbles huvudmarknad finns i Norden och inte minst i Sverige.
Bolaget arbetar även med att internationalisera flera av sina varumärken och har växande affär i flera utländska marknader så som Storbritannien, Australien, Portugal, Tyskland och USA.
– Vi vill gärna hjälpa till att växa våra varumärken via våra dotterbolag. Till exempel i Australien där vi äger ett av de ledande sportnutritionsvarumärkena i Bodyscience. Det är ett starkt team bakom och överlag en marknad som passar många av våra produkter. Australien är ungefär lika stort som Norden och med hög acceptans för hälsoorienterade produkter.
Att etablera sig på en ny marknad är inte något som görs i en handvändning.
– Om det görs på rätt sätt går det att bygga en stark varumärkeskännedom hos konsumenten, vilket är en förutsättning för att få en fin utveckling och underliggande lönsamhet på sikt. Vi kan inte vara på alla marknader, utan väljer att fokusera på dem där vi bedömer potentialen som störst. Vår strategi innebär en succesiv expansion i en lagom investeringstakt, för att inte översälja och riskera att tappa förtroendet hos kedjorna där vi vill få in våra produkter.
Var går det att hitta era produkter?
– Vi säljer i de flesta kanaler i Sverige, men det beror givetvis på vilken produkt och vilka varumärken det handlar om. Nu gör vi exempelvis en större satsning på servicehandeln och förväntar oss att få ut en betydligt högre andel av koncernens produkter där under 2025. Sedan hjälper vi ju många andra verksamheter med tillverkning och konceptualisering, så av alla koncernens produkter som vi står för är de inte nödvändigtvis märkta med Humble eller något av våra egna varumärken.
Simon Petrén är tydlig med att bolagets olika verksamhetsben möter olika slags konkurrenter.
– Jag tycker generellt att det är något som är positivt. Nya initiativ i FMCG-marknaden bidrar till en fortsatt tillväxt av kategorin i sin helhet. Det ställer givetvis krav på oss att vara innovativa, vilket jag tycker att vi lyckas med. Det är även ofta något som är utmanande för en större och mer centralt styrd koncern att lyckas med.
Pändy är ett av Humble Groups varumärken.
Långsiktigt fokus
I höstas flyttade Humble, som har ett börsvärde på omkring 5 miljarder kronor, från First North till Stockholmsbörsens Mid Cap-lista.
– Det är en kvalitetsstämpel och ett naturligt steg i takt med att vi har blivit ett mer etablerat och moget bolag. Investerare ser det som positivt att vi finns på en mer etablerad lista och det ger oss mer exponering mot en större del av kapitalmarknaden. Överlag innebär det ingen större förändring operativt då vi redan arbetat på det sättet som kravställs kring internt under en längre tid.
Simon Petrén betonar att många Humbles större aktieägare har varit med på resan länge och har en god förståelse för vad bolaget vill åstadkomma över tid.
– Vid tidigare förvärv har vi emitterat aktier till entreprenörerna i bolagen, som del av köpeskillingen. ”Skin in the game” är viktigt för att visa att man tror på vår gemensamma framtid och vill göra resan tillsammans med oss.
Humbles aktie är ned över 50 procent sedan toppen som nåddes hösten 2021. På senare tid har det gjorts flera stora insynsköp i aktien.
– Många av våra vd:ar och hela ledningsgruppen är tungt investerad i Humble. Jag har inte sålt en aktie i bolaget sedan start, utan snarare bara ökat mitt innehav genom årens lopp. Jag tror mycket på vår verksamhet och då är det klart att jag ska ha mitt kapital där jag kan vara med och påverka utvecklingen framåt.
Humble räknar med att skruva på förvärvskranen igen den kommande tiden. Simon Petrén berättar vad bolaget letar efter i potentiella objekt.
– Vi vill hitta verksamheter med en bevisad intjäningsförmåga och som har en stark underliggande lönsamhet. Strategiskt är det avgörande att vi ser förbättringspotential, både genom tillväxt och marginalexpansion. De ska även drivas av team som delar vår långsiktiga vision och passar in i koncernens kultur, säger vd:n, som anser att det är troligare att det blir tilläggsförvärv än rena plattformsförvärv framöver.
I samband med kapitalmarknadsdagen i september 2024 uppdaterade Humble sina finansiella mål. Utöver skuldsättningsmålet ska bolaget nå en årlig nettoomsättningsökning på 15 procent, främst driven av organisk tillväxt, och ha en Ebit-marginal om minst 10 procent.
– Jag är övertygad om att vi kommer att ta oss dit på sikt. Efterfrågan från våra kunder finns där. Vi ser en stor uppsida i att fortsätta skala upp produktionen och varumärkena, där vi över tid kommer att få hävstång på den fasta kostnadsbasen relativt omsättningen.
Decentralisering är ett synsätt som betyder mycket för Simon Petrén.
– Vi är drygt 20 anställda i moderbolaget och med vår decentraliserade styrmodell blir det avgörande att bolagen fortsätter leverera framgångsrika resultat, likt de gjort historiskt inför att de blev en del av Humble. För oss är det viktigt att ge rätt förutsättningar som fortsätter att gynna entreprenörskap. Det ska vara roligt att vara en del av den här tillväxtresan och vi förordar ett stort eget ansvar ute i de lokala verksamheterna.
Simon Petrén understryker att den underliggande efterfrågan på Humbles produkter är så stark att bolaget bitvis har haft kapacitetsmässiga utmaningar.
– Vi agerar långsiktigt och ser en stor efterfrågan generellt inom våra respektive produktsegment. Humble är fortfarande en liten aktör sett till hur stor den totala FMCG-marknaden är i övrigt. I takt med att vi blir större kommer vi få allt större påverkan och hoppas kunna bidra till att marknaden snabbare ställer om och utvecklas mot produkter som är bättre för människan och planeten.