Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2024
Det finns flera motsvarigheter till Unga Aktiesparare runt om i Norden. Stock Magazine tar tempen på systerorganisationerna och ungas sparintresse i Danmark, Finland och på Island.
Läsare av denna tidning är väl bekanta med Unga Aktiesparare och vad organisationen erbjuder och går ut på.
Men det är långtifrån säkert att alla har lika bra koll på de tre organisationerna som finns i våra grannländer med samma syfte: Att ge fler bättre förutsättningar för att lyckas med sitt sparande och investerande i aktier och andra värdepapper.
Här berättar Josias Fagerland, ordförande för Unge Aktionærer i Danmark, Maria Nurminen, ordförande för Nuoret Osakesäästäjät i Finland, och Thor Atli Hardarson, ordförande för Ungir Fjárfestar, om hur det ser ut i respektive hemland.
Vad brukar ni hitta på för aktiviteter i föreningen?
Josias Fagerland: “Vi är omkring 1 000 medlemmar i Unge Aktionærer, som är en del av Dansk Aktionærforening som har cirka 16 500 medlemmar. Oftast arrangerar vi gratisevent för våra medlemmar. Det kan vara vi själva som är ansvariga eller så arrangeras det hos någon extern part, som hos någon fondförvaltarfirma eller på en bank. Vi har också många sociala aktiviteter och bedriver ett opinionsarbete för att stärka aktiekulturen i Danmark”.
Maria Nurminen: “Tillsammans med Minttu, som är min “partner in crime” som vice ordförande, leder jag vårt team på sju personer. Vi arrangerar olika slags event för våra medlemmar. Alltifrån bruncher och företagsbesök till och större möten som vårt årliga, stora konvent. Dessutom får våra medlemmar tillgång till bland annat utbildningar och webinarier som gynnar dem”.
Thor Atli Hardarson: “Vi har ett par olika slags aktiviteter som vi arrangerar. Det blir ofta något slags företagsbesök eller någon slags utbildning. Det kan handla om allt från att komma igång med sitt investerande till hur det är att jobba i finansbranschen”.
LÄS OCKSÅ: Spelade fotboll i USA – drev lokalavdelning
Hur stort är aktieintresset bland unga i ert land?
Josias Fagerland: “Det finns ett stort intresse, men många unga är i behov av en gemensam plattform både när det kommer till umgänge, nätverkande och för att få till sig rätt typ av information.
Maria Nurminen: “Vi har sett en positiv förändring i yngres intresse de senaste åren. Omkring 44 procent av finländarna under 34 år investerar i aktier, fonder eller andra värdepapper. Trots ett utmanande läge på marknaden räknar vi med att intresset kommer att bli ännu större”.
Thor Atli Hardarson: “Det har varit på uppgång ett bra tag sedan vår organisation startades. Men smällen i samband med finanskrisen 2008 sätter fortfarande sina spår bland islänningar generellt och intresset är lägre än i de andra nordiska länderna. Men jämfört med för fem år sedan skulle jag säga att det är fler som är intresserade nu”.
Unge Aktionærers ordförande Josias Fagerland syns längst till höger.
Vilka är de mest populära aktierna att äga bland unga investerare?
Josias Fagerland: “Bland unga danskar är det ofta de typiska techaktierna och andra amerikanska bolag som Microsoft, Nvidia och Tesla. Novo Nordisk, Bavarian Nordic och Pandora är några danska aktier som brukar vara populära”.
Maria Nurminen: “Enligt en undersökning från 2023 är Mandatum, Neste och Nordea de mest populära finländska aktierna. Bland utländska aktier är Tesla, Apple och Novo Nordisk väldigt populära”.
Thor Atli Hardarson: “Alvogen, Marel och Ísfélagið är tre exempel. Det sistnämnda noterades i slutet av 2023, men är faktiskt Islands äldsta aktiebolag som fortsatt bedriver verksamhet. Det grundades 1901”.
MISSA INTE: Skarpskyttens avkastningsjakt: ”Gillar investmentbolag”
Hur jobbar ni för att få fler intresserade av sparande?
Josias Fagerland: “Vi har flera initiativ igång för att kunna nå ut till fler och jobbar med att få till ett bättre innehåll i våra olika sociala kanaler. Dessutom är våra event alltid gratis och hålls ofta i anslutning till olika skolor och på olika universitet.
Maria Nurminen: “Vi vill vara en organisation som är inkluderande och fungerar för alla yngre som vill lära sig mer om aktier och sparande – oavsett hur intresset ser ut i detalj. Alla ska vara välkomna. Det är som vi finns till för”.
Thor Atli Hardarson: “Vi hade nyligen en worskshop med våra vänner i Danmark för att brainstorma hur vi ska kunna lyckas växa på ett liknande sätt som de har gjort de senaste 18 månaderna. Vi behöver se till att få ut mer organisation om oss som organisation och om investeringar och finansbranschen generellt”.
Hur ser era framtidsplaner ut?
Josias Fagerland: “Vi har startat ett samarbete med Unga Aktiesparare som har gett oss mycket. Vi har fått igång mer kommunikation och innehåll i våra kanaler, men vi behöver fler ideella krafter. Vi har också startat en dansk motsvarighet till Ung Privatekonomi som tagits emot väldigt bra. Vi hoppas nå 2 000 elever under 2024. Vårt mål är att få in fler ideella personer och mer finansiering till olika projekt”.
Maria Nurminen: “Vi vill växa och få alla unga i Finland, oavsett var de bor, att kunna känna sig som en del av oss och ge dem de verktyg som de behöver för att lyckas med sina investeringar. Merparten av våra medlemmar är 25–29 år, så vi kommer även att lägga mycket fokus på att nå ut till fler yngre personer”.
Thor Atli Hardarson: “Vi kommer att ta steg successivt de kommande månaderna. Vi vill locka många fler unga islänningar till att investera”.