Det finns många spännande möjligheter på tillväxtmarknader. Foto: Colourbox.

Spetsig stockpicking på tillväxtmarknader: ”Billiga aktier”

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

Jens Barnevik letar efter framtidens vinnare av småbolagskaraktär – på ställen där väldigt få andra tittar. “Det finns många högklassiga och spännande bolag som är hälften så dyra som liknande i Europa och i USA och håller minst lika bra kvalitet”, säger Swedbank Robur-förvaltaren.

Swedbank Robur-fonden Emerging Markets Small Cap föddes 2019. Förvaltaren Jens Barnevik betonar att det är rätt ovanligt att ha som nisch att investera i just småbolag på mer exotiska marknader.

– Det är en svår definition att beskriva exakt vad en exotisk marknad är. Jag investerar rätt mycket i länder som Taiwan och Sydkorea, säger han.

Taiwan och Sydkorea låter inte som “oupptäckta” länder?

– Men jag satsar på rätt så små bolag och går ned i börsvärde. Oftast handlar det om bolag som har under 10 miljarder kronor i börsvärde. Väldigt få utländska investerare hittar till de här bolagen. Aktiekulturen är inte likadan som i Sverige och det är knappt någon analytiker som täcker dem.

I samband med starten av fonden gick Jens Barnevik igenom en massa länder som går att kategorisera som emerging markets (utvecklingsmarknader). Han konstaterar att det var svårt att hitta mindre, kvalitativa bolag i Afrika och i stora delar av Sydamerika som passade in i investeringsprofilen.

Det är en stor anledning till varför bolag i Taiwan och Sydkorea utgör omkring två tredjedelar av fondens innehav. Länderna har sina spetsindustrier, inom bland annat teknologi- och medtech, och är mer utvecklade och längre framme än till exempel sina grannländer som kategoriseras som frontier markets (ännu tidigare fas).

Dessutom är mindre bolag i Taiwan och Sydkorea allt som oftast lägre värderade än europeiska och amerikanska motsvarigheter.

– Vad du betalar i värdering kontra vad du får kan du inte hitta i Europa eller USA. Dentalbolag som gör samma produkter som Straumann i Sydkorea värderas till ett p/e-tal under 10. I USA är det p/e 25 som gäller och Straumann till p/e 46. Över tid kommer det här gapet att stängas. Jag försöker att utnyttja det, säger Jens Barnevik, och tillägger:

– Jag är däremot inte låst till några enskilda länder. Jag har mandat att investera i bolag över hela världen som har mer än 50 procent av sin omsättning i emerging- eller frontier markets. Ett sådant exempel är svenska investmentbolaget VEF som har en stor exponering mot emerging markets.

LÄS OCKSÅ: Fyra spännande småbolagsaktier: ”Vinnande modell”

Risker att känna till

Taiwan, vars totala vikt i fonden uppgår till cirka 40 procent, är ett högteknologiskt land som inte minst är känt för att vara världsledande på tillverkningen av monumentalt viktiga halvledare med TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) som draglok.

Det finns en välutbildad befolkning och en stark företagskultur, som har byggts bland de småföretagande invånarna som lämnade Kina efter att kommunisterna tog makten 1949.

Relationen till Kina på andra sidan Taiwansundet är dock spänd och många bedömare räds att kineserna, som också gör anspråk på öarna sedan 1949, kommer att invadera Taiwan. Jens Barnevik vill inte spekulera i vad som kan hända framåt och påpekar att det i nuläget också finns flera skäl till att utvecklingen inte går i den riktningen.

– Det är lätt att blanda ihop politik och ekonomi. Man ska inte glömma att det finns ett jättestort utbyte på bolagsnivå och taiwanesiska bolag sysselsätter tiotals miljoner människor i Kina. Bara Foxconn har en miljon människor som är anställda i Kina. Jag tror också att Rysslands invasion av Ukraina gör att många förstår hur hemskt ett krig ser ut och vilka konsekvenser, både humanitära och ekonomiska, det skulle innebära för alla parter, säger Jens Barnevik, och tillägger:

– Dessutom är de ekonomiska banden och varuexporten mellan Taiwan och Kina så pass betydelsefulla att det också höjer tröskeln till en sådan utveckling. I det långa perspektivet behöver det hittas en lösning för Taiwan som blir bra för båda parter. Jag hoppas och tror att det kommer att ske på fredlig väg.

Även den höjda tonen och upptrappningen mellan Syd- och Nordkorea är en situation som Jens Barnevik följer nära. Han framhåller även andra typer av risker som det gäller att ha koll på.

– Politisk risk kan även innebära att till exempel den argentinska staten bestämmer sig för att förstatliga ditt bolag. Ett av Spaniens största energibolag fick sin verksamhet i Argentina stulen. Det är inte ovanligt att regeringar förändrar spelreglerna för bolag på tillväxtmarknader.

Jens Barnevik spanar efter aktier som andra missar. Foto: Swedbank Robur.

Spännande aktier

Jens Barnevik betonar att han har ett antal kriterier som ska uppfyllas innan en investering i ett bolag kan bli aktuell. Han vill se att de är starka inom sin nisch, tjänar pengar och är väl beprövade.

– Det är viktigt att titta på hur de har betett sig under lågkonjunkturer. Jag tycker om bolag som har en lång historik och ett tydligt fokus på aktieägarvärde och stöttas av duktiga familjer som påminner om familjen Douglas och Schörling i Sverige.

Ett av bolagen som Jens Barnevik lyfter fram lite extra är mexikanska Genomma Lab Internacional som utgör omkring 3 procent av fonden.

– Det är ett bolag som har en verksamhet som består av en blandning av konsumentvaror och lättare OTC-läkemedel som är receptfria och går att köpa över disk. Det är lite som en mix av Unilever, Nestle eller Procter & Gamble och Bayer eller tidigare Meda. Hälften av försäljningen sker i Sydamerika och USA och den andra halvan i Mexiko, säger förvaltaren.

Även taiwanesiska duon Pacific Hospital Supply och Getac sticker ut bland innehaven.

– Pacific tillverkar engångsartiklar till akutsjukhusvård. Det finns en stor vårdskuld efter covidpandemin och bolaget säljer till hela världen. Nu väntar en återhämtning när tidigare uppskjutna operationer ska genomföras. Pacific är ett familjeägt bolag som har en konjunkturokänslig verksamhet och väldigt många amerikanska kunder på långa kontrakt. Tillväxten är bra och bolaget har dessutom en direktavkastning på 5 procent.

Getac beskrivs som ett ”taiwanesiskt Mildef” av Jens Barnevik.

– De gör datorer som går till militär, polis, brandmän och personer inom oljeindustri. Datorerna fungerar alltså som fältdatorer i de allra stökigaste miljöerna. Getac har en dryg tredjedel av världsmarknaden i sällskap av Panasonic och Dell. USA är en jättemarknad för bolaget.

Vid en jämförelse av just Getac och Mildef framhåller Jens Barnevik att Getac är klart lägre värderat och har en betydligt högre direktavkastning och att bolagets marginaler är väldigt bra. Ebitda-marginalen uppgår till 14 procent. I normalfallet har pc-tillverkare marginaler mellan 3–5 procent.

MISSA INTE: Förvaltarduon: ”Vi har vårt drömjobb”

Vilka tillväxtmarknader tror du mest på i framtiden?

– Både Filippinerna och Indonesien är superintressanta. Sydostasien är väldigt spännande rent generellt och hamnar ofta i skymundan. Thailand och Malaysia är däremot dyra.

I Filippinerna är konsumentrelaterade bolaget Pure Gold intressant, enligt Jens Barnevik. Även investmentbolaget Costco Capital, som äger Pure Gold, finns med i fonden. I Indonesien är japanska Unicharms lokala verksamhet på frammarsch.

– Unicharm har en högre tillväxt i Indonesien än i andra delar av världen. De har väldigt viktiga och aktuella hygienprodukter som barnbindor och blöjor.

Vad är viktigast att tänka på vid investeringar i tillväxtmarknadsfonder?

– Personligen skulle jag inte satsa på indexnära fonder med fokus på emerging markets. Det finns en fördel med aktiv förvaltning då det går att komma närmare bolagen. Så är det för mig. Det är bra att gå igenom fonden och se vad det finns för bolag i den och vara uppmärksam så att den inte är för lik MSCI:s tillväxtmarknadsindex. Det är synd att betala för mycket sett till vad man får i avkastning, säger Jens Barnevik.

Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets är upp omkring 40 procent sedan start och har en förvaltningsavgift på 1,59 procent.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer