Tänk till ordentligt, zooma ut, sätt saker i ett större perspektiv och se till att ha en tydlig strategi som du känner dig trygg med när det blåser tungt. ”Följ inte alltid flocken och se till att vara påläst”, säger Cristofer Andersson, som skrivit boken Börspsykologi: så blir du en bättre investerare.
Det kan ofta vara enkelt att göra som alla andra och följa strömmen.
Det gäller inte minst i börs,- och sparsammanhang – om ett enskilt bolag eller hela marknaden faller kraftigt på kort tid är det lätt att sälja sina innehav.
Cristofer Andersson, investerare som skrivit boken Börspsykologi: så blir du en bättre investerare, konstaterar att beteendet rör sig i att människan är ett så kallat flockdjur och har varit under hela sin levnadstid.
– När vi levde på savannen för cirka 20 000–30 000 år sedan var det omöjligt att som ensam individ överleva. Dels skulle bland annat föda samlas in/ och agas, dels skulle skydd byggas och vakter/fällor kring området ses till. Detta var en omöjlighet att klara av ensam och skulle det sedan hända att du blev sjuk eller skadad var det detsamma som en dödsdom. Det var viktigt att ständigt vara och verka för gruppens bästa. Att bidra, men aldrig gå emot den. Var du svag eller okunnig spelade du ingen som helst roll för gruppen och således var du ”överflödig”, säger han.
Cristofer Andersson drar en koppling mellan att vara starkast, snabbast och duktigast är något som många vill vara även på börsen. De som kanske inte känner sig lika skickliga ser upp till personerna som kan uppfattas som framgångsrika och vill lyckas lika bra som de verkar ha gjort.
– Många investerar i bolag X och när detta bolag rapporterar en bra analys eller rapport framstår de som var tidiga in i bolaget som duktiga. Eftersom alla vill vara som de/tillhöra dessa duktiga följer de dem och således har vi ett flockbeteende. Vice versa sker också när en erkänt duktig investerare säljer en position.
Han betonar att människor vill ha trygghet och att en grupp, som ett forum med aktieplacerare för att ta ett exempel, kan skapa den trots att mer ofta än sällan är falsk. Att ha en ledare som säger åt en vad som ska göras är något som uppskattas rent psykologiskt.
– Människan vill inte avverka mer energi än vad nöden kräver, för hon vet inte när hon får sitt nästa mål mat. Återigen, livet på savannen. Således vill och drivs vi till flocken.
Vad får konsensustänk för påverkan?
– Ibland är det bra och flockens vilja, tankar och beslut är korrekta, men detta är inte för alltid gällande. Således är det viktigt att du är påläst, har gjort din analys och har din strategi klar.
Dokumentera för att investera
En av nycklarna i Cristofer Anderssons sparande är att anteckna. Det är sunt att skriva ned sin analys av ett intressant bolag innehållandes dess förtjänster och pontential och risker. Han betonar även att det är viktigt att skilja på bolag och aktie.
– Återgå till detta när det stormar i aktien. Om bolaget inte har kommunicerat något nytt har inget från din analys ändrats och således kan du antingen utnyttja aktiens nedgång till att köpa mer, eller så gör du ingenting. Har något fundamentalt däremot ändrats? Ta in det i din ursprungliga analys och kom med en ny bedömning av bolaget och nuvarande situation.
Han framhåller att det är betydelsefullt att fokusera på bolaget och inte på vilket humör Mr. Market, legendariske investeraren Charlie Mungers kända namn på börsen, är för stunden.
– Förr eller senare kommer aktiepriset alltid att reflektera bolaget, även om det i korta stunder kan råda en stor diskrepans. När det blir jobbigt kommer du att få tankar och känslor som säger ”sälj”. Detta är känslor och som bekant är de inte en sanning. De skriker ”sälj” för du upplever ett obehag i att se de röda sifforna i din depå och kroppen vill alltid slippa smärta på snabbast möjliga sätt, vilket inte alltid är det bästa.
En människas intuition, som kallas system 1, är alltid kortsiktigt och kan lösa den obehagliga känslan. Cristofer Andersson understryker att ett beslut taget i panik kan bli ytterst dyrbart. Ta fram penna och papper, eller dator och tangentbord, och skriv ned argument för att behålla aktien eller göra sig av med densamma.
– Är den logisk och rationell? Är den ”viktig”? Skriv ned argument för och emot och låt det ta tid. Läs sedan – gärna högt – för dig själv. Vad är sanning och vad är känsla/tankefel? Genom att vara metodisk och ta sig tid kommer du via din metodik dels att undvika att agera i affekt, dels lära känna dig själv mer och bättre.
Använd informationen rätt
Cristofer Andersson är tydlig med att vi utsätts för mycket information som kan leda fram till att vi blir stressade och tar förhastade beslut. I början av mars 2020, när covid-19 slog till, uttalade sig välkände psykologen Anders Hansen om att vi drabbats av en ”infodemi”.
– För 20 år sedan fanns inte de möjligheter till att få tillika finna samt skapa sig fakta som i dag och det gör att vi upplever en press och stress. Vår hjärna har ännu inte acklimatiserat sig och detta kommer att ta lång tid. Mitt råd är att du alltid ska söka fakta som motsätter och ifrågasätter ditt ställningstagande. Karl Popper, österrikisk-född brittisk filosof, vetenskapsteoretiker och politisk teoretiker, introducerade och betona vikten av falsifierbarhet, säger han, och fortsätter:
– Med det här menas att ditt ställningstagande enbart är sant till dess att du finner fakta som omkullkastar det och hur kan du veta om du har rätt? Jo, genom att alltid leta efter fakta som falsifierar det. Emellertid är vår tid med portföljen begränsad och således är det viktigt att ha en sorts balans. Här är viktigt att du letar upp bra plattformar och diskussionsforum där du kan få tillgång till fakta, men även diskutera med såväl de som har samma som motsatta åsikt som du.
Cristofer Andersson anser att det är viktigt att använda olika typer av källor för att få en klarare bild en vad du får av att bara läsa en tidning eller lyssna på en podcast.
”Unik möjlighet”
Författaren lyfter fram att en ung person har tiden på sin sida och utmärkta möjligheter att få se sina pengar växa på sikt med ränta-på-ränta-effekten.
– Om du i dag är cirka 20 år bör du ställa dig frågan om du investerar på kort eller lång sikt. Själv är jag 34 och investerar med en mycket lång horisont. Genom att vara påläst om mina bolag och veta om deras goda finansiella position är jag trygg med att de kan och kommer överleva stormar. Under de närmaste 20 åren kommer vi säkert drabbas av såväl en som två stora krascher och under denna tid kommer jag öka och köpa mer i mina befintliga och i nya innehav.
Det är ett måste att känna sig trygg i sina placeringar för att kunna sålla bort brus som uppstår inte minst när det råder en volatil miljö på börsen.
– Genom att ha din strategi och filosofi nedskriven kommer du ha en stabil plattform att stå på. Denna ska du återgå till och läsa när havet stormar, för när det är storm är det svårt att hålla känslorna i styr. Det är då vi lurar oss själva att sälja och göra mindre kloka och genomtänkte beslut. Som bekant är det i börskrascher som rikedomar förstörs och utplånas. Men det är också i desamma som dessa skapas. Den enes död, den andres bröd.
Har du några kompletterande råd?
– Du har en unik möjlighet att tillhöra de som skapar sig en rikedom. Du kan ta den. Allt som det handlar om är att känna dig själv och vet hur du kan kontrollera dina känslor. Lär känna dig själv, skriv ned strategi och filosofi, ta bort prestigen, diskutera med sakkunniga och var öppen, ärlig och metodisk, säger Cristofer Andersson.