En del tvekar länge innan de köper sin första aktie. Vissa hittar aldrig rätt köpläge och missar börsuppgången. Andra läser på och tvekar inte. I stället köper de fler aktier och börjar bygga en aktieportfölj.
Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här.
Tre tips
1. Skriv ned din analys och varför du väljer att investera i bolaget. Detta ska du återkomma till när du vill öka eller minska och när du känner dig osäker.
2. Var inte rädd för panikkänslor som kan komma. Lyssna i stället på dem och skriv ned dem. Läs gärna högt för dig själv, reflektera och utvärdera –
har känslorna någon substans?
3. Alla gör misstag. Döm inte dig själv, utan se i stället din felinvestering som möjlighet till lärande.
Varför upplever vi motstridiga tankar och känslor när vi handlar på börsen och hur kan vi förhålla oss till dem?
Minns du din första investering? Känslan av att gå från tanke till handling – från att föreställa sig till att faktiskt trycka på köpknappen? Många minns nog de både bekräftande och ifrågasättande tankarna och känslorna som kom med det första köpet.
Att investera är så mycket mer än att studera och analysera nyckeltal. Hur man förstår och tolkar omvärlden och människan – sig själv och andra – är av betydelse.
Men även faktorer som sektorn där bolaget är verksamt, ledningen och bolagets historiska förmåga att överkomma utmaningar påverkar ditt beslut. Allt detta kan kännas överväldigande och hindra dig från att ta steget från tanke till handling och köpa din första aktie.
Ofta beror vår tvekan på osäkerhet och rädsla. Vissa analyserar bolag innan de investerar, andra går mer på känsla. ”Jag gillar Netflix och det verkar även många andra göra”, intalar de sig. Oavsett vad du har för strategi kommer en osäkerhetskänsla att infinna sig när du håller muspilen hovrande ovanför köpknappen.
Varför? Svaret är troligen att du är rädd för att få fel och ser dina pengar som ett verktyg för överlevnad.
LÄS MER: Är gräset grönare på andra sidan?
Dessa fenomen går in i varandra, men låt oss för enkelhetens skull börja med det förstnämnda. Det kan låta uttjatat, men det är ett faktum – vi är en rest av våra fränder som verkade på savannen för 30 000 år sedan. Där och då var vi beroende av gruppen – utan den kunde vi inte överleva. En exkludering från denna var likställd med en dödsdom.
Osäkerheten vi känner i dag bottnar i att vi är rädda för att ha fel, begå misstag och därför dömas ut av flocken. Denna osäkerhet kan uppstå både innan och efter att man har tryckt på köp.
Den andra faktorn som skapar osäkerhet och rädsla är även den kopplad till vår hjärnas fokus på överlevnad – vår första och primära instinkt.
Vi skapade egna verktyg och byggde våra egna hyttor. Det var natura och byteshandel som gällde och det fanns ingen valuta, som pengar. I dag köper vi allt det här. Vi köper mat. Vi köper hus. Vi köper skydd. Pengar har alltså blivit ett överlevandsmedel.
Då är det naturligt att det infinner sig en osäkerhet innan du trycker på köpknappen på din mäklares transaktionssida, eller hur? Du ”spelar” med din egen överlevnad!
MISSA INTE: Gå emot flocken – bli vinnare
Hur kan du förhålla dig till dessa känslor och tankar?
För det första måste du förlika dig med tanken att du aldrig kan kontrollera att de kommer. Du kan däremot kontrollera hur du förhåller dig till dem. Att skriva och diskutera med andra är ett bra sätt. Det underlättar om man sätter ord på tankar och känslor.
I ditt huvud har känslorna och tankarna ofta mer makt och påverkan på dig än de borde ha. Skrivandet kan vara ett sätt att göra kommunikationen med andra möjlig.
Du kan också minska obehaget genom att aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.
Börsen går upp och ner. Det vet vi. Rörelserna i kursen påverkar värdet på din aktie. Andra sätt är att investera långsiktigt och att sprida riskerna genom att köpa flera aktier och bygga upp en portfölj.
Men det hindrar inte att panikkänslorna ändå kan komma vid din första investering. Varför? Hjärnan och system 1 – det som premierar snabba beslut fattade på känsla,
generalisering och intuition – glömmer snabbt att du har merparten av ditt kapital på banken.
Den ser bara det som är här och nu. Paniken och flockosäkerheten gör att många säljer sina första aktier lika snabbt som de köpt dem.
Att utstå detta eldprov är något som de flesta får göra på ett eller ett annat sätt. Ingen är immun och för vissa är den inre kampen mer krävande än för andra. Genom att vara medveten om hur och varför dessa tankar och känslor uppkommer ökar du sannolikheten att stå som segrare, som hjälte. Som Herkules eller som Drakarnas Moder i Game of Thrones, Daenerys Targaryen.