Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2025
Oavsett om du är en helt ny eller en desto meriterad investerare finns risken alltid för att göra trista misstag på börsen. Det gäller att kunna kontrollera sina känslor, i såväl upp- som nedgångar, och att inte köra fast i onödiga psykologiska, icke-konstruktiva tankegångar för att lyckas med sin aktiehandel över tid. “Människor hatar att förlora mer än vad de älskar att vinna”, säger Niklas Laninge, sparpsykolog på Opti.
Niklas Laninge är Sveriges enda sparpsykolog. Sedan en tid tillbaka innehar han rollen på spartjänsten Opti.
– Det jag gör är att prata mycket om pengar, privatekonomi och sparande och investerande utifrån ett psykologiskt perspektiv. Sedan blir det så klart mycket fokus på aktivitet mot våra användare. De vill ha ett bra sparande som ger en stabil avkastning, men ekonomi och investeringar är inte heller deras främsta hobby, säger han.
En viktig uppgift är att utbilda personer så att de får den kunskap som krävs för att kunna hantera sitt sparande på ett konstruktivt sätt. Psykologen Niklas Laninge betonar att det, oavsett nivå på grundkunskaperna, är lätt att gå bort sig i den finansiella djungeln.
– Människor är människor och vi är ändå rätt så lika uppbyggda mentalt. Sedan är det klart att den rutinerade investeraren är mer kunnig och förmodligen har lärt sig efter att ha gjort misstag tidigare. Men det innebär inte att det alltid är enkelt att kunna stå emot i pressade situationer som kan trigga en att fatta dåliga beslut.
En vanlig fälla att falla i är den som går ut på att “följa flocken”.
– Även om du kanske förstår att det inte är rätt beteende rent intellektuellt är det svårt att inte titta på vad andra gör och att dras med i det och slutligen göra likadant.
Om en person upplever det som att “alla” exempelvis köper eller säljer en viss aktie är det lätt att göra det som känns rimligt. Utan att egentligen själv förstå varför ett köp- eller säljbeslut är en bra sak att genomföra. Det kan bli ett kostsamt drag som ställer till det.
Niklas Laninge framhåller också att det ofta förekommer att nya investerare drabbas av Dunning-Kruger-effekten. Den går ut på att en individ tror att det kan väldigt mycket mer om ett område, i det här fallet aktieinvesteringar, än vad den faktiskt gör i verkligheten.
Niklas Laninge ger ett exempel.
– Du kan ha läst på en kurs på universitetet och känner: “Shit, jag fattar verkligen det här”. Men problemet är att du inte ser allt som du inte förstår. Nybörjare klättrar ofta alldeles för snabbt upp på kompentenskurvan i det att de känner sig kompetenta. u mer man lär sig, ju mindre kompetent känner man sig ofta. Det är viktigt att vara ödmjuk i samband med att man sätter sig in i ett nytt ämne. De som kan någonting väldigt bra, som kan kallas för experter, vet att det finns mycket som de inte vet och är därför mer försiktiga. Dunning-Kruger-effekten kan vara farlig.
För mycket sifferfokus
Niklas Laninge konstaterar sedan att många människor blir för “fixerade av kvantifierbar information”. Robust forskning grundad på tiotals större studier visar på att jämförelsen av olika siffror, så som avgifter, courtage och nyckeltal, ställer till det i anslutning till att beslut ska fattas eftersom dessa får en orimligt stor påverkan på hur utgången blir.
– Det gäller egentligen hela livet. Det är lätt att fastna i att bara jämföra äpplen med äpplen och att inte kunna se den större bilden. Det är inte bra att missa den mer kvalitativa information som också behövs för att kunna göra rätt typ av jämförelser och för att ta bättre beslut.
Något som merparten av alla individer inte tycker om är att förlora. Som ett kollektiv tycker vi så illa om att misslyckas att vi betydligt hellre undviker just det än att verkligen göra allt för att våga vinna. På aktiemarknaden innebär förlustaversion att det är svårt, ibland nästintill omöjligt, att göra sig av med investeringarna som bara har gjort en besviken och fallit i värde under en längre tid.
– I stället är det lätt att behålla de här aktierna alldeles för länge och att i stället sälja sina vinnare. Vi vill inte gärna realisera en förlust. Det svider oerhört mycket. Människor hatar att förlora mer än vad de älskar att vinna.
Hur gör du för att inte drabbas av “förlustaversion”?
– Jag försöker verkligen att inte vara nostalgisk när det kommer till mer aktiva investeringar på mitt ISK-konto. Jag får ta att jag har gjort ett par bra mindre bra aktieköp och sedan slänga ut dem för att satsa på aktier som går bättre. Det handlar om att förstå innebörden av alternativkostnad, att pengarna kan göra ett bättre jobb i andra aktier.
Är det lätt att bli alldeles för aktiv och att agera för snabbt i sin portfölj?
– Det kan absolut hända. Det gäller att ha grundläggande, trygga och långsiktiga investeringsvanor. Så länge du har placeringar som du tror på och är nöjd med ska du bara köra på “buy and hold-strategin”. Ju mer aktivitet bara för att, ju sämre brukar avkastningen bli. Fler småsparare har mer och mer försökt tajma marknaden efter covidpandemin enligt en artikel som jag har läst i Wall Street Journal. Då är det lätt att gå miste om väldigt mycket avkastning. Det är ett måste att kunna ha två tankar i huvudet samtidigt och förstå vad du har investerat i och varför du har gjort det.
Niklas Laninge tycker att börs och ekonomi är bland de finaste intressen som går att ha. På frågan om ens stora engagemang för aktiemarknaden, som tar utlopp i massvis av ständigt nya investeringsidéer, kan vara negativt för ens portfölj har han ett tydligt svar.
– Absolut inte. Däremot att känna att man hela tiden måste agera på varje idé som dyker upp gör ju att det kan bli svängigt och att det rör mycket på sig i portföljen utan att den bästa analysen alltid har gjorts. Det kan få ett dåligt utfall.
Fall inte offer för volatiliteten
Det är ingen nyhet att det skakar på börsen och att sentimentet kan vara riktigt surt från tid till annan. Donald Trumps presidentcomeback i Vita huset har bland annat inneburit nya utspel om tullar som kan och ska införas. Som en följd har börserna backat – för att sedan återhämta sig när nya bud har kommit. Inte sällan kort efter att ursprungsbeslutet offentliggjorts.
Niklas Laninge anser att det gäller att känna sin egen risknivå för att inte sälja sina aktier i panik när information, inte minst sådan som är rätt otydlig i sömmarna, framkommer och sätter press på kurserna världen över.
– Om du känner att du inte klarar av att ditt innehav i Nvidia backar 17 procent på en dag har du nog för hög risk i din portfölj. Det ska inte förstöra din dag. Om det gör det är det nog dags att ha ett mindre riskfyllt sparande.
Vad finns det för andra lösningar?
– Att tillämpa så kallad”stimuluskontroll”. Ta bort nätmäklarappen, läs inte nyheterna och tänk på andra saker. I sådana lägen är det helt okej att strutsa.
Niklas Laninge nämner sedan det psykologiska fenomenet “tillgänglighetsheuristisk” som går ut på att omedelbara exempel dyker upp i huvudet vid tankar på ett visst ämne.
Efter en raketutveckling när den inledande turbulensen väl lagt sig efter covid 19-pandemins utbrott har de senaste årets börsutveckling varit desto tristare. Det är något som Niklas Laninge tror kan påverka viljan att investera på aktiemarknaden framåt.
– Vi har fått uppleva att det inte alltid är låga räntor och låg inflation som sätter agendan på börsen. Räntorna kan bli jättehöga och då kan det gå fort nedåt på aktiemarknaden. Sparräntorna har visserligen kommit ned nu, men jag tror ändå att det riskfria sparandet kan komma att vara mer populärt framöver. Det är lätt att bli onödigt rädd för att investera på börsen med den senaste tiden i färskt minne.