Tova Larsson är sedan i höstas ny verksamhetschef för Ung Privatekonomi. Hon har höga mål med sitt uppdrag – som i slutändan går ut på att hennes och organisationens roll inte ska behövas.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023
Jag kommer ihåg på samhällskunskapen på gymnasiet när vi startade upp en tävling med virtuella pengar som skulle investeras i aktier för att se vem i klassen som skulle lyckas få högst avkastning. Jag såg listan på alla aktiebolagen på Stockholmsbörsen och kände mig överväldigad gällande hur jag skulle kunna veta vilka som var bra bolag … Jag valde några slumpmässiga aktier efter att ha googlat och försökt hitta aktietips. Tävlingen gick inget vidare när vi några månader senare kollade resultatet.
Men jag hade börjat lyssna på podcasts, så som Unga Aktiesparares “Prata pengar”, och läst några böcker om investeringar. Det här utvecklades till att jag gick på en aktiefika som Unga Aktiesparares lokalavdelning i Jönköping anordnade. På det eventet hittade jag för första gången någon att prata aktier med och jag insåg att jag hade lärt mig en hel del om aktier under de föregående månaderna. Jag som fortfarande gick på gymnasiet och nyss fyllt 18 år kunde förklara och diskutera med andra som pluggade på högskolan eller ”var vuxna och jobbade”. Det väckte något inom mig.
De följande åren fortsatte Unga Aktiesparare att utbilda mig om aktier och investeringar. Jag gick med i styrelsen i Jönköping och var aktiv där i fyra år när jag pluggade och efter det har jag jobbat som utbildningsansvarig på kansliet. Jag har fått utvecklas och utmanats inom Unga Aktiesparare. Jag har fått anordna event, föreläsa för tusentals unga, lära mig om styrelsearbete, investeringar och ledarskap. Väldigt roligt och väldigt lärorikt.
Eftersom allt började på gymnasiet för mig känns det nu extra roligt att jobba med Ung Privatekonomi, så vi kan inspirera och utbilda dagens gymnasieungdomar. Ung Privatekonomi är ett utbildningsprojekt som gör kostnadsfria föreläsningar för gymnasieklasser. En grundkunskap om privatekonomi och hur pengar fungerar ska inte bero på vilka som är dina föräldrar, var du bor eller vilka kompisar du har.
LÄS ÄVEN: Vill ge fler chansen att spara rätt: “Påverkar mående och drömmar”
I stället tycker jag att alla borde få en grundkunskap om hur man betalar fakturor, ränta-på-ränta-effekten och pension för att klara vuxenlivet. Där är skolan den givna platsen för att kunna nå alla. Ung Privatekonomi har träffat över 300 000 elever sedan 2009. Men ännu fler behöver den kunskapen. Projektets långsiktiga mål är att avveckla sig själv. Ja, du läste rätt. Den dagen som privatekonomi blir en obligatorisk del av den svenska gymnasieutbildningen behöver Ung Privatekonomi inte längre bedriva sin verksamhet.
För ett tag sedan loggade jag in på plattformen som vi använde för investerartävlingen och såg att min tävlingsportfölj nu har gått bättre. Det är inte så konstigt. Under en kort period är det svårt att förutspå utvecklingen för börsen. Men sannolikheten är mycket större för en positiv avkastning om du har ett långt perspektiv.
Alla innehav har dock inte gått bra. Till exempel var en av aktierna jag valde i tävlingen 2015 Fingerprint Cards. Den har backat med 97 procent sedan tävlingens start. Det är tur att jag under de här åren har lärt mig Unga Aktiesparares gyllene regler. Framför allt att sprida riskerna och att förstå aktierna du köper.
Vill du jobba extra som föreläsare för Ung Privatekonomi i din region? Se var vi söker föreläsare just nu på www.ungprivatekonomi.se eller skicka in en spontanansökan till tova.larsson@ungprivatekonomi.se.
MISSA INTE: Pricka av ditt sparlöfte