Börsen sjunker och innehaven inte bara följer indexet, utan sjunker än mer. Blod flyter på gatorna och överallt skriker folk ” Ve oss, ve oss! Sorg överallt, överallt fasa!”. Lemmarna darrar, benen känns svaga och svetten under nästippen frodas. Hjärnan går på högvarv och tankar om rädda vad som räddas kan attackerar från alla håll. Du känner dig osäker, rädd. Överallt rött; överallt pessimism.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022
Tankar och känslor, känslor och tankar
Investeringar är lika mycket ett hantverk som en konstform. Det är lika mycket ett spel med siffror som ett med de psykologiska aspekterna. Att bara kunna och bemästra en av dessa färdigheter är inte tillräckligt för att lyckas (över)leva och blomstra på börsen. Vänligen låt mig få måla upp en metafor. Ponera att vi har en doktor – Dr. Jones – som har studerat vid världens bästa lärosäten och kan människokroppen, såväl bildligt som bokstavligt, utan och innan. Det finns inget vår Dr. Jones inte kan. Emellertid spelar dessa kunskaper föga roll om han får panik i operationssalen när vissa instrument börjar ljuda och blinka. Stress. Press. Trots kunskaperna förmår hjärnan inte att ta makten över hur att förhålla sig till känslorna och tankarna. Den tappar även förmågan att zooma ut – att se allt från ett annat, bredare perspektiv.
Metakognitivitet
Att tänka är bra. Att tänka på hur, när och varför man tänker som man tänker är ännu bättre. Ett annat, och mer akademiskt, ord för denna förmåga är ”metakognitivitet”. Mentalt tar du ett steg tillbaka och observerar dig själv, tiden och rummet. Det blir som att se på sig själv och tillvaron från ett tredjepersonsperspektiv. Sannolikheten för att du kommer upptäcka och inse nya aspekter av dig, dina tankar, känslor och ditt agerande är mycket hög och rätt använt kan du applicera de nya insikterna till ett än bättre agerande.
Zooma inte bara ut dig själv
Människan är ett rovdjur och vi har blott en uppgift; att överleva. För det krävs framför allt mat, skydd, tak över huvudet och en medmänniska för fortplantning. Dagligen, år in och år ut, är detta vad hjärnan fokuserar på. Det är först när dessa primära uppgifter är avbockade som vi i stället ägnar tankarna till vilken serie vi ska se på Netflix ikväll, eller om vi ska laga taco eller pizza till fredagsmyset.
Förr jagade vi för mat, i dag förvärvsarbetar vi för pengar – medel att köpa mat för. Samma medel använts till att betala för hus (”skydd”), försäkringar (”skydd”) et cetera. Det är således inte konstigt att hjärnan upplever panik när börsen sjunker som en sten. Pengar är lika med överlevnad. Inga pengar, ingen överlevnad. Det är logiskt att hjärnan tänker så, men tyvärr tar system 1, det som är mycket kortsiktigt och generaliserande, inte med den viktiga faktorn om att i dag är blott en dag av flera. Det tar inte heller hänsyn till att vi har andra likvida tillgångar på våra sparkonton samt att vi har en lön eller ett studiebidrag som anländer kring den 25:e varje månad.
Sagt med andra ord – system 1 förmår inte att zooma ut och sätta allt som just nu händer i ett vidare och bredare perspektiv. För att lyckas med det måste vi aktivt applicera system 2 – det som är mer rationellt, logiskt resonerande och långsiktigt.
LÄS OCKSÅ: Börspsykologen: Så hanterar du mental investeringspress
Börsen och dina innehav
Här och nu. Det är exakt vad vi ser och tänker när vi stirrar oss blinda på portföljens just nu redovisade avkastning. Samma när vi stirrar oss än blindare på just ett enskilt innehavs prestation. Positiv, daglig utveckling och hjärnan känner ett lugn: ”Skönt – ingen fara på taket och såväl mat som skydd är under kontroll.” Negativ, daglig utveckling och hjärnan känner en stress och press: ”Nej – hur ska jag nu kunna överleva!?”. Nu drar jag mig med hyperboler, men det viktiga är själva funktionen och hur hjärnan arbetar.
Säg mig det företag som för varje år enbart presterat kanonsiffror och som enbart höjt såväl omsättning som vinst, eget kapital, marginaler och precis alla andra nyckeltal? Exakt, det är inte så lätt. Precis som livet har även bolag några svackor. Det viktiga för dig är att vid dessa analysera bolagen och bedöma om de är tillfälliga, eller här för att stanna. Om förstnämnda gäller finns ingen anledning till oro, utan kanske till och med en möjlighet för att öka i det redan befintliga innehavet?
I sammanhanget är det viktigt att zooma ut, såväl bakåt som framåt i tiden. Nedan är en bild på OMXS30 och som vi ser är finanskrisen 2008 och coronavåren ett torftigt hack i en ständigt stigande trend. Men där och då – i stunden – syns inte detta. Och framför allt känns det inte, för hjärnan är fast i nuet; denna minut; denna sekund.
Strategier
Vad kan du göra för att inte låta dig fångas av stundens hetta? Det må låta tjatigt, men det första du ska göra är att aktivera system 2. När är du som mest klartänkt? När du är avslappnad och lugn? Om så är fallet ska du skapa en sådan situation och först därefter reflektera kring hur du ska agera – om du nu ska agera, för ofta är det bästa att bara sitta still. Kom ihåg allas vår Warren Buffetts ”Wall Street makes its money on activity. You make your money on inactivity.”
Jag förfäktar att du ska skapa dig några ”enkla” regler, så som att införa 24-timmarsregeln. Denna inbegriper att du varken får köpa eller sälja innan du hunnit sova på saken (system 2). Syftet är att undvika förhastade och, i många fall, kostsamma misstag. En annan sak du kan göra är att ta en promenad – lämna skärmen – när du vill reflektera kring dina innehav och din portfölj, för sitter du framför skärmen är risken stor att du triggar dig själv till en skadlig aktivitet (aktivitetsbias).
Kom ihåg att bolag växer, men de går inte från noll till hundra på en dag. Precis som du växte från knappt ett par decimeter till att idag mäta över +1–2 meter växer bolagen och precis som det tog år för dig att nå din fulla längd tar det år för bolagen att växa. Du investerar på lång sikt. Du investerar i bolag som över tid har bevisat sig vara duktiga på att få såväl den övre som undre raden att växa. När du upplever stress och oro, zooma då ut på bolagets aktiekursgraf. Högst sannolikt finner du där en viss sorts ro. Det ska i sammanhanget dock sägas att historia är historia och ingen garant för framtiden. Här är det alltså viktigt att du följer bolagen och läser dess rapporter och övrig kommunikation. Om den säger att utveckling och progression fortgår finns ingen som helst anledning att signalera S.O.S, tvärtom.
MISSA INTE: Gå emot flocken – bli vinnare