Mohammed Salih, sparekonom på Fundler, bjuder på fem råd som hjälper dig att göra skillnad på seriösa och oseriösa aktörer på finansmarknaden.
De gamla Nigeriabreven som tidigare användes i bedrägerisyfte har nu utvecklats och flyttats över till internet och telefon. Många sociala medie-plattformar har fullständigt exploderat med reklam från diverse oseriösa aktörer i hopp om snabba pengar.
Det är allt ifrån att investera i automatiserade valutahandelsrobotar till att utvinna olika kryptovalutor via mining – där allt som krävs är en insats för att sätta igång. Hästlängder från att investera i vanliga aktier och fonder.
I början kan mycket se bra ut, en professionell webbplats och olika människor som ringer dig via svenska telefonnummer. Förmodligen för att prata berätta om vilka pengar de själva har lyckats tjäna via plattformen. Men varför skulle någon som sitter på en helt fantastisk idé av att tjäna så mycket pengar dela med sig till andra?
Här kommer mina bästa tips på vad du ska vara vaksam kring som investerare för att skilja de oseriösa aktörerna som är ute efter att lura dig på dina pengar från de seriösa.
-
Kom ihåg att det inte finns några vägar till snabba, enkla och garanterat lyckade investeringar. Då hade alla varit rika. Det tar tid. På sociala medier och webbsidor annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det så. Generellt brukar man prata om att en bra avkastning kan vara 7–8 procent per år. Medan många av dessa aktörer som försöker lova guld och gröna skogar ger förhoppningar om 7–8 procent – per månad.
-
Var försiktig med ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn. Använd inte ditt bank-id och logga aldrig in på din bank på uppmaning av någon annan. Se alltid till att dubbelkolla vart du faktiskt loggar in när du använder bank-id. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare. Låt inte heller någon du inte känner fjärransluta till din dator.
-
Verifiera att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på varningslistan. Du hittar varningslistan här. Kontrollera även att FI inte har varnat för företaget. På FI:s varningslista finns företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som förekommit i tidigare bluffar. Låt dig inte luras att investera i dessa.
-
Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i FI:s företagsregister.
-
Se till att företaget du investerar via omfattas av både insättningsgarantin och Riksgäldens investerarskydd.
Med dessa riktlinjer bör du som investerare kunna skilja på professionella företag och de mest oseriösa. Kom också ihåg att om du som konsument råkar ut för ett investeringsbedrägeri ska du alltid göra en polisanmälan.
LÄS OCKSÅ: Börsindex som skrämmer